sebaryu Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Witam. Mam problem. Jakiś czas temu złożyłem sobie komputer. Przez około miesiąc wszystko chodziło jak należy. Byłem bardzo zadowolony z wydajności komputera. Lecz był jeden problem. Chłodzenie BOX'owe Phenoma II X4 było strasznie głośnie w stresie. Postanowiłem więc, że wydam pare złotych i kupie nowe chłodznie. Padło na Sillentium PC Spartan. Rozłożyłem komputer, zamontowałem nowe chłodzenie i niestety lipa. Przy włączeniu komputera wszystkie wiatraki (tj. chłodzenie CPU, GPU, zasilacz i dodatkowy wentylator na przodzie obudowy) chodzą znakomicie. Ale tylko one. Reszta nie żyje. Nie słychać nawet BEEP. Na monitorze czarno, a w mojej głowie coraz większe wk*****e. Dodam jeszcze, że resetowałem BIOS'a, sprawdzałem RAM'y na wszystkie sposoby i nic. Proszę o pomoc. Specyfikacja komputera: MoBo: Gigabyte 970A-D3 CPU: AMD Phenom II X4 Black edition RAM: Kingston Hyper X blu 2x4GB GPU: ASUS Radeon 7770 1GB Zasilacz: Ocz Stealth X Stream 2 500W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Jak nie działa po zmianie chłodzenia to musiałeś coś zje... czego oczekujesz ? nie daleś nawet zdjęć płyty itp. Nie jesteśmy wróżkami. Edytowane 22 Października 2012 przez łopian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El Gato Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Zobacz czy czasami założone chłodzenie nie wygina mobo jakoś znacznie. Ostatnio zamontowałem w/g wskazań producenta u kumpla fortisa i nie wstawał po instalacji windows. Dopiero po "autorskim" montażu dało radę. W pierwszym wypadku strasznie wygięło płytę. Może twój gigas ma plastykowy backplate i przez to płyta po zapięciu chłodzenia się wygina i robi problemy? Taki pomysł na gorąco, może to co innego. Ja tylko niosę pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KoVol Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Wyciągałeś procesora przy montażu nowego coolera?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Załóż na nowo boxa i zobacz czy komp wstanie. Rozumiem, że pastę termo dałeś? Edytowane 22 Października 2012 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaryu Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Teraz mam inny problem, Najwyrazniej chodzi o procesor. Zauwazylem, ze jeden pin (ten tuz kolo zoltego trojkacika) jest jakby wygiety w pół. Da rade jakos to naprawic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Teraz mam inny problem, Najwyrazniej chodzi o procesor. Zauwazylem, ze jeden pin (ten tuz kolo zoltego trojkacika) jest jakby wygiety w pół. Da rade jakos to naprawic? Delikatnie spróbuj wyprostować;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaryu Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 To nic nie da, predzej go zlamie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Innego wyjścia nie masz. Modły nie sprawią, że sie sam wyprostuje. Jak nie to możesz oddać go do serwisu i tam Ci go wyprostuja za 50zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 Mówiłem, że musiałeś coś zepsuć prostuj, te piny nie lamią się tak od razu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 22 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Proponuję użyć szczypce, np. takie http://www.bionovo.p...image_00176.JPG. Jeśli nie masz to lepiej się wyposażyć. Może być gruba pęseta, ale nie wiem czy nie będzie zbyt miękka. Dasz radę. Edytowane 22 Października 2012 przez Leon166 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Igla w reke i prostuj. Jak za bardzo "zmeczysz" to sie urwie Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2012 Igla w reke i prostuj Jest wygięty w pół, igłą tego nie naprostuje. Gdyby był tylko przekrzywiony na bok to tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Bird Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Jak Ci się ręce trzęsą, to idź do zegarmistrza - minuta roboty i po krzyku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 (edytowane) Igłą (cienka) wyprostowalem piny w ok 15 procesorach. Piny bylo pogiete w roznych konfiguracjach i prawie* zawsze sie udawalo. Możesz też spróbować żyletką z tym, że jest zbyt giętka. Możesz też użyć pincety. *ulamalem w pierwszym procesorze - jakis celeron 300a do testow. Sent from my HTC Wildfire S A510e using Tapatalk Edytowane 24 Października 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Dobra pęseta i nożyk/skalpel (w miarę sztywne) i prostują się bez problemu. Ja uzywam do tego zeszlifowanej na płasko i z ostrą końcówką starej solidnej pęsety z czasów PRLu. Przydatna może być też lupa zegarmistrzowska ;) Leon, takimi szczypcami jak by zaczął gmerać przy tym to by powyginał następne piny, a poza tym one mają za grube końcówki i są mało precyzyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Leon, takimi szczypcami jak by zaczął gmerać przy tym to by powyginał następne piny, a poza tym one mają za grube końcówki i są mało precyzyjne. Kolega napisał, że pin jest zgięty wpół (<), a nie wygięty na bok (/), żeby to wyprostować musi to ścisnąć - szczypcami zrobi to na pewno, pęseta może być za miękka, ale też warto spróbować (jest mniej inwazyjna). Jeśli nawet wykrzywi kilka sąsiednich pinów to spokojnie je postawi do pionu zwykłą igłą itp, bo to już jest łatwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2012 Nie napisałem zbyt precyzyjnie. Chodziło mi o to żeby pęsetą albo jakąś blaszką przytrzymać pin żeby się nie złamał przy podstawie, a zacząć prostować nożykiem, szczypce zazwyczaj są mało precyzyjne żeby to zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slavormir Opublikowano 16 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2013 Witam ja rówież mam problem. Postaram sie w miare dobrze opisac problem. Sprawa zaczęła sie dwa dni temu kiedy to kolega przyniósł mi laptopa Lenovo G560 do wyczyszczenia. Z pozoru łatwa sprawa niestety chyba gdzies popelnilem bład. Po wyczyszczeniu i nałozeniu nowych past komputer strasznie sie grzeje - dokładnie karta graficzna. Przypomnialo mi sie ze na grafice mogło nie bylo pasty tylko thermopad (wiem tu popelnilem blad ale on byl wyschniety i przypominał paste). Kupilem wiec thermopad w pobliskim sklepie (5zl) nie wiem ile mm mial stary wiec włozylem 1,5. Niestety karta dalej sie grzeje okolo 65 stopni w spoczynku a wentylator szaleje. Sróbki wszystkie dokrecone. I teraz pytanie do was - Czy to mozliwe ze thermopad który kupilem jest za gruby lub słabej jakosci i to przez to grafika sie grzeje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...