Skocz do zawartości
dr.elich

Problemy ze startem komputerów - po wyłączeniu nie gaśnie NumLock

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam dziwny problem na który Google nie potrafi podać odpowiedzi. A dokładniej jest to niestale występujący problem z rozruchem objawiający się tym, że często przy pierwszym odpaleniu ruszają wentyle ale nie ma piknięcia i ekran się nie włącza. Sytuacja ta występuje, gdy pali się dioda NumLock pomimo wyłączenia kompa. Czasami kompa wyłączam, a dioda zapala się po jakimś czasie (godziny).

Początkowo szukałem winy w kompie - płyta, PSU, proc, jednak międzyczasie przerobiłem 3 czy 4 zasiłki, podobną ilość płyt głównych, ramów, procków - problem wciąż występował. Odpalanie na pająka, bez peryferiów też nic nie zmieniało.

Obecnie wiem, że nie jest to raczej związane z komputerami w mieszkaniu - obecnie 2, oba prezentują ten problem. Różnica polega na tym, że jeden z nich po pierwszym resecie bootuje jak trzeba, drugi wymaga więcej pocenia się - klkukrotne resety/odłączanie od sieci.

Mieszkanie jest w bloku z at 80tych, gniazdka są "bez bolca" - tu upatruję przyczyny. Podejrzewam, że ktoś zmostokował sobie (-) z zerem bo czasami można poczuć kopnięcie od obudowy.Zresztą było ponoć popuulrną praktyką zrobienie czegoś takiego lub połączenie bolca z kaloryferem.

Proszę o mądre rady - jak to zdiagnozować i jak rozwiązać.

Uprzedzam, że pomysły typu sprawdzanie w innym mieszkaniu odpadają - problem jest niestały, dla mnie to spory kłopot - żeby pożyczać kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mieszkanie jest w bloku z at 80tych, gniazdka są "bez bolca" - tu upatruję przyczyny. Podejrzewam, że ktoś zmostokował sobie (-) z zerem bo czasami można poczuć kopnięcie od obudowy.Zresztą było ponoć popuulrną praktyką zrobienie czegoś takiego lub połączenie bolca z kaloryferem.

Gniazdka bez bolca mogą być problemem, ale nie w taki sposób jaki podejrzewasz. Tzn. problemem mogą być ładunki na Twoim komputerze, ale problemem nie jest scenariusz, że ktoś w bloku zrobił sobie mostek gniazdku. Jeśli naprawdę robiłeś tyle testów krzyżowych, to faktycznie winne jest zasilanie.

Co ja bym zrobił:

1. Sprawdził na żarówkach wolframowych, podłączonych do gniazdek PCtów, czy nie ma jakiś zakłóceń sieci - w ścianie mógł upalić się kabel.

2. Mostek w gniazdku dla PCta (jednak to poważna modyfikacja sieci i najlepiej jeśli dokonasz tego po konsultacji z elektrykiem - nie każda instalacja pozwala na takie rozwiązanie - to poważna sprawa, może stanowić zagrożenie dla życia)

3. Jeśli już masz mostek, a problemy dalej są, spróbował bym pożyczyć od kogoś zasilacz UPS, żeby wykluczyć problemy z jakością prądu.

Jeśli powyższe rady nie poskutkują, szukał bym egzorcysty Dołączona grafika

• Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi