Skocz do zawartości
Frasier

Czy zamiana z AMD Sempron 64 2800+ na AMD Athlon 64 3200+ ma sens + inne pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Mam pytania do starego zestawu komputerowego, który służy moim rodzicom. Jest to:

Gigabyte GA-K8N51GMF (s. 754) – zintegrowany GeForce 6100, nFroce 410, dwa sloty RAM

AMD Sempron 64 2800+ (Palermo) - podkręcony na 1,92GHz

Dysk Samsung 80GB 8MB cache SATAII

Pamięci PC3200 Kingston 512MB CL2,5 i GoodRAM 512MB CL3

Zasilacz Modecom Feel 300W(chyba główny problem, pod linkiem zdjęcie, choć nie wiem, czy to tabliczka z tego modelu)

Napędy DVD-RW I FDD (nieużywany, duh)

Wiatrak AAB 80mm z tyłu

Obudowa ColorsIT

Windows XP Prof

Trzy lata temu dostałem w tym wątku sporo rad odnośnie podkręcenia procesora i rdzeń z 1,6 GHz podszedł na 1,92 GHz. Więcej nie kręciłem przez zasilacz, swoją niską wiedze w temacie (teraz już nic nie pamiętam), lokalizację komputera przy grzejniku, łatwo zbierający się kurz itd.

Tu odczyt z CPU-Z sprzed 3 lat, tu obecny, który dałem w wątku, w którym pytam się, czy kość RAM będzie pasować do płyty. Jak widać zakładka SPD nie bangla. Widze, że Vcore jest niższy, mogłem obniżyć, nie pamiętam. Próbe wymiany RAM postanowiłem zgrać z może jeszcze jakąś inwestycją w ich zestaw, choć docelowo w przyszłym roku (lub później) byłaby to zamiana na APU AMD (wraz z monitorem). Obecny zestaw starcza im do Internetu, gier (zaznacz 3), oraz filmów, choć z tym ostatnim bywa problem. Sądze, że MHz brakuje przy odtwarzaniu czegoś z większą rozdzielczością/bitrate przez Allplayer z funkcją czytanego lektora napisów Expressivo. Odtwarzanie się spowalnia. Normalnie, to raczej w MPHC ciągnie i 720p, tylko że czasem oglądają coś z napisami.

Chciałbym ustalić kilka rzeczy. Głównie, czy na tym zasilaczu mogę jeszcze cokolwiek zrobić, bo naczytałem się o nim (pewnie zasłużonych) złych opinii.

- czy na obecnej konfiguracji zasilacz oferuje jeszcze jakikolwiek zapas mocy? Pytam głównie z myślą o dołożeniu dysku twardego, ale on bierze chyba 25W (przy starcie max.) i jakoś mam wątpliwości, czy tu starczy mocy. Co prawda w zestawie jest zintegrowana karta graficzna, ale procesor po podkręceniu pewnie bierze więcej niż te swoje TDP 59W. Da się bezpiecznie dołożyć dysk nie zmieniając nic innego (poza jeden RAM Kingston 512CL2,5 na 1GB Buffalo Select CL3 - o ile zadziała)?

- zmiana procesora… Na Allegro dla tego Socketu popularne są Athlony 64 3200+ (Venice). On ma domyślnie 2,2GHz, ale ma też 2x więcej cache, przy jednoczesnym TDP równym Sempronowi. Gdyby nie dokładać dysku, to w takich samych warunkach myślę, że bez stresu dałoby się go podciągnąć na 2,4-2,5 GHz i jego apetyt byłby taki sam jak obecnego Semprona (?). Pytanie tylko – czy warto? Nie jest drogi, jakieś 50 zł, ale każda złotowka w stary zestaw to opóźnienie nowego zestawu… Procesora nigdy nei wymieniałem, ale pewnie bym dał radę. Czy różnica w wydajności będzie znacząca?

- zakładając, że wszystko zostaje po staremu, ale ustalimy, czy zasilacz ma zapas mocy pozwalający na włożenie jakiejkolwiek karty graficznej lepszej niż GeForce 6100? Myślę, że takiej nie ma przy tym zasilaczu, ale zmiana na coś, co ma wyjście DVI i obsługuje rozdzielczość większą niż 1366x768 co jest maksimum tego GeForce i na której to rozdzielczości właśnie działają.

- propozycje. Może o czymś nie pomyślałem, więc zaproponujcie prosze jakieś maksymalnie budżetowe rozwiązanie. Ok, zasilacz do wymiany (być może skołuję go za darmo, ale poleccie coś taniego-pewnego), dołożenie dysku twardego (sam znajdę), zamiana procesora na Athlona i jakaś mało prądożerna, a lepsza od GeForce 6100 karta z wyjściem DVI. Tylko, że ile bym nie liczył, koszt to jakieś z 400 zł tej operacji, a za ok. 1200 złożę nówkę z APU...

Albo inaczej. Zasilacz, który wytrzyma zmianę na tego Athlona (o ile jest sens + delikatne podkręcenie), dołożenie dysku i w przyszłości, jakąś mało prądożerną kartę (lub nie).

Edytowane przez Frasier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 500 zł sprzedaje znajomemu swoją płytę Abit P35 z procesorem Core 2 duo E6550 wykręconego na 3'34 Ghz chłodzonego cichym i wydajnym wydatkiem Arctic Cooling, pamięciami 2x2 GB 1066 Mhz kingston hyperX oraz dyskiem twardym Seagate 250 GB. Inny mój kolega będzie miał niebawem do sprzedania podobny zestaw za tą samą cenę, z czterordzeniowym procesorem i jeszcze lepszą płytą. Na allegro jest trochę takich ofert. Nie masz co kombinować, bo po zmianie samego procesora, cudów nie uzyskasz. Tylko zasilacz do tego porządny, żeby gratów nie popalił i jazda.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo kupić intela g540 albo g550 -150zł, + płyte główną na h61 -150zł i do tego fortrona http://allegro.pl/no...2708441679.html -70zł, ram 2gb ddr3 - 30zł. Razem 400zł. Dysk itd zostawiasz to co masz o ile masz jeszcze ten napęd na sata. ewentualnie można z pendrive system zainstalować. Zestaw nowy na gwarancji, cichy, energooszczędny. Integra w procku poradzi sobie ze starszymi grami na niskich ustawieniach. W przyszłości do tego procka można dać grafę radeona 4850 (około 200zł używka) i grać w nowe gry. Będziesz mógł też dołożyć lepszego procka itd. Moim zdaniem nie ma sensu inwestowania w to co masz obecnie, jedynie starą grafę mógłbyś dołożyć i wtedy nie wiadomo czy zasilacz wytrzyma więc trzeba by było zmienić a i tak będzie słabo wydajnościowo. To co masz sprzedasz za około 100zł i wyjdzie Cie 300zł

Edytowane przez michalelo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za rady. Nie patrzyłem na to jeszcze w taki sposób, ale może faktycznie będzie najkorzystniej. Myślałem tak pod koniec przyszłego lata złożyć im coś nowego na bazie Trinity z FM2, jak już ceny znormalnieją i wtedy (lub później) monitor 24 cale full HD), ale można też inaczej.

Powiedzcie tylko co myślicie o jeszcze takiej opcji. Zostaje to co jest (tymczasowo), dokładam dysk twardy Sata II 500GB (który przełożę też im do nowego komputera - jeszcze niew wiem jaki, ale może WD Caviar Blue, czy jak tam się on nazywa), ale dla pewności wymieniam zasilacz na np. FORTRON 350 W HHN. Ten sprzedawca PHU_Vera był polecany tu na forum, więc nie może być to totalny szmelc.Wtedy choć wydajność sprzętu nie wzrasta, rozwiązuje problem miejsca na dysku (mają naprawdę ciasno) bez stresu o brakujące W. Tylko na kartę graficzną już nic mocy pewnie nie zostanie, ale to przeżyję.

Nie wiem tylko:

- czy moja płyta główna ma 20, czy 24 piny zasilania (przy najbliższej okazji jak będę u nich bym mógłrozkręcić)

- napęd FDD - nie potrzebuję go, po co ma zajmować miejsce i przeszkadzać w cyrkulacji powietrza. Jak go wyjmę, to czym "zaślepić" dziurę? Zostanie ta ścianka z przodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kartę graficzną będzie miał moc. Za 50zł-100zł zawsze targuj Dołączona grafika kupisz używanego geforce 7600GT lepszej nie warto pakować pod tego procka. Już Twój wybór co zrobisz, podałem Ci dobry wydajnościowo, energooszczędny zestaw za 300zł nowy. Jak kupisz grafę i zasilacz wyniesie Cie to około połowy tej sumy, wydajność nieporównywalna. Zadaj sobie zarąbiście ważne pytanie Dołączona grafika czy Twoim rodzicom będzie potrzebny komp z lepszym prockiem niż g540 bo do filmów, internetu a nawet nowych gier się nadaje, w przyszłości można dołożyć grafikę jakby chcieli w coś grać poważniejszego. Jeśli grają w jakieś stare słabe gry może im integra starczyć i wtedy to można myśleć o ssd zamiast grafice żeby się lepiej z kompa korzystało, Natomiast jeśli chcą grać w nowe tytuły typu (battlefield bad company 3, gta 4) w fullhd to może rzeczywiście jeszcze dozbieraj

Edytowane przez michalelo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi