Skocz do zawartości
mikerbest

Wymiana stacjonarnego na mobilny bez utraty mocy - możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Ponieważ zmieniły się moje warunki życiowe, muszę sprzedać swój komputer stacjonarny a kupić coś mobilnego.

Moje pytanie brzmi: czy da radę kupić laptopa o podobnej wydajności, oczywiście używanego, w cenie do 3500 PLN.

Mój aktualny zestaw.

CPU: Phenom II X6 1055T@3,5GHz + Scythe Yasaya + Scythe Slip Stream 120 mm 1600rpm@800rpm

MB: ASUS M4A89GTD PRO/USB3

RAM: Goodram 1333MHZ CL9 2x4GB

GPU: ASUS EAH5850 TOP DirectCu 1 GB

PSU: OCZ Fatal1ty 750W 80 PLUS

HDD: 2x Samsung 500 GB 502HI EG Raid0 + Samsung 500 GB 502HI EG

Akasa 80 mm z serii Amber

Fractal Designe R3 Black Pearl + Scythe Slip Stream 140 mm 1700rpm + Scythe Slip Stream 140 mm 1200rpm

Samsung Syncmaster 2243NW

Zaznaczam że sprzęt ma działać 20h na dobę więc musi mieć wydajne chłodzenie.

Czekam na pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro masz zastąpić stacjonarkę to w grę wchodziłby tylko DTR czyli >17". Byłoby miejsce na dwa dyski i wydajną kartę graficzną. Problemem zostaje kwota jaką chcesz przeznaczyć. Możesz kupić 2x750GB i wtedy będzie 1,5TB jak obecnie. To samo z grafiką - potrzebowałbyś czegoś na poziomie GTX580M/GTX675M. Przy takim konfigu miałbyś matrycę FullHD i pewnie 8GB pamięci, quada i7, ale nie ma szans żebyś taki sprzęt dostał, nawet używany, za 3,5k. Nowe zaczynają się od 5,5-6k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi