jansz Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 Witam, tak jak w temacie, zależy mi na jak największej wydajności przy jak najmniejszym nakładzie finansowym. Komputera używam do renderowania filmów i czasem gierek (nowszych). Konfiguracja PC : MoBo: MSI K9N6PGM2-V Procesor: AMD Athlon X2 64 5200+ Ram: 3GB Karta Graficzna : VTX 3D Radeon HD4850 1GB GDDR5 Zasilacz : 420W Qoltec Jaki procesor wybrać? Lista zgodności, jest na stronie producenta. Czy 3 GB ramu to nie jest troszkę mało do renderowania ? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 (edytowane) Tu nie ma co wymieniać. Nawet najmocniejszy model nie da Ci zadowalającego wzrostu wydajności, o grach nawet nie wspominając. Możesz kupić jakiegoś Phenoma X2 lub x4 pierwszej generacji - tanio. "jak najmniejszym nakładzie finansowym." - czyli jakim ? Edytowane 26 Października 2012 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 Jak dla mnie najmniejszy nakład to 300 zł. Chodzi mi właśnie o procek Phenom X4 9850 BE. Co o nim myślisz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 (edytowane) ze sprzedaży mobo proc ram możesz uzyskać ~300zł i warto o tym pomyśleć póki jest to tyle warte...i kupić G860 H61/B75 4GB/8GBddr3 przykład http://www.morele.ne...ry/info/Rzsv1Q/ http://www.anandtech...oduct/29?vs=404 warunek: dvdrw i hdd na sata Edytowane 26 Października 2012 przez pierwszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 Czy jest sens zamiany 2x z AMD na 2x na intelu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2012 (edytowane) Oglądałeś te wykresy? Ten 2 jajowiec jest szybszy od 4 rdzeniowego AMD w aplikacjach ktore korzystaja z wielu rdzeni. Wniosek? Po co kupowac slabego, starego phenoma jak mozesz miec za te same pieniadze nowy sprzet na gwarancji, ktory jest szybszy i nie straci na wartości. Bo praktycznie cena nie ma juz z czego spaść. Za jakiś czas jak bedziesz miał więcej gotowki bez problemu mozesz włożyc i5/i7. a do tego am2+ nie wsadzisz nic ciekawego za normalne pieniądze. Edytowane 26 Października 2012 przez kaijitsu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Gdyby tak było naprawdę to może i bym się skusił, ale nigdzie nie mogę znaleźć porównania tych amd i tego pentiuma, podlinkuj jak coś masz :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Dostałeś wyżej linka, czytaj ze zrozumieniem. http://www.anandtech.com/bench/Product/29?vs=404 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) Z tego co tu czytam , to faktycznie, wydajność jest o wiele większa, szczególnie w grach. Nawet nie ma bardzo dużej różnicy między nim a Phenomem II x4 965 BE haha :) A sorki, po prostu patrzyłem na twój post, i jakoś mi umknął link z poprzedniego A do tego Pentiuma, jaka płyta pod s1155 ? Dysk mam chyba pod sata, ale z nagrywarką musiałbym się pożegnać.. Zgodność z ddr2 na intelu nie występuje ? Nie ma jakiejś tańszej, dobrej płyty ? I czy ta płyta , nie będzie się gryzła z moim GPU Radeon 4850 ? Edytowane 27 Października 2012 przez jansz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 "Zgodność z ddr2 na intelu nie występuje ?" Nie, ale RAM DDR3 jest tańszy. "Nie ma jakiejś tańszej, dobrej płyty ?" Ta płyta główna to najlepszy wybór jak na tą cenę. "I czy ta płyta , nie będzie się gryzła z moim GPU Radeon 4850 ?" Nie. Wszystko będzie dobrze działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Z tego co widzę , porty w płycie głównej nie zgadzają się z moją obudową a po drugie , karta graficzna jest na dwa śledzie, a w związku z tym nie zmieści się z wyjściem dźwięku. Takie spostrzerzenia, nie wiem czy słuszne, czy mi tylko tak się zdaje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Z tego co widzę , porty w płycie głównej nie zgadzają się z moją obudową a po drugie , karta graficzna jest na dwa śledzie, a w związku z tym nie zmieści się z wyjściem dźwięku. Takie spostrzerzenia, nie wiem czy słuszne, czy mi tylko tak się zdaje.. Jak to nie zgadza się z Twoją obudową? Karta graficzna będzie zaraz pod wyjściami dźwięku, ale zawsze masz do wyboru http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/0,0,,,,,,p,0,8172O616962/1/#product_list praktycznie wszystkie będą dobre, wybierz taką jak Tobie pasuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 chyba mu w maskownice IO od obecnej mobo nie będą gniazda pasować ;) @jansz: nie bój żaby maskownice dostaniesz nową z nową mobo i będzie wszystko pasować Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) Aha, spoko , czyli porty załatwione, ale karta wystaje jeden śledź do góry i tam jest wylot powietrza i nie wiem czy to sie zmieści, bo idzie od PCI-E jeszcze jeden śledź w górę.. Edytowane 27 Października 2012 przez jansz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 A obudowe tj start, reset itd podłączasz pod dolne złącza nie może być inaczej Jak to w góre. Masz taką karte http://www.google.pl/imgres?um=1&hl=pl&client=firefox-a&hs=6JS&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1360&bih=651&tbm=isch&tbnid=lBCKFfFa9_YZqM:&imgrefurl=http://allegro.pl/vertex3d-radeon-hd-4850-1gb-ddr5-pci-e-box-i2498225473.html&docid=9tE_BvMvCSYy3M&imgurl=http://multimedia.agito.pl/image/355x355/f4c8119fc36259f5dba55ea59b215b8b/0/vertex3d-radeon-hd-4850-471250502-9191-1gb-ddr5-pci-e-box.708265.2.jpg&w=355&h=234&ei=T-CLUNquMcnMswbEuoHoCw&zoom=1&iact=hc&vpx=675&vpy=356&dur=952&hovh=182&hovw=277&tx=160&ty=142&sig=104938786495009243635&page=1&tbnh=131&tbnw=199&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:16,s:0,i:116 ? przecież ona idzie wentylatorem do dołu. Chyba nie ma takiej karty graficznej o której Ty mówisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 A sorka, tak dokładnie chodzi o tą kartę graficzną, pomyliło mi się :) Czyli jednak bedzie pasować, a w wyposażeniu na morelach przy tej plycie nic nie ma o maskownicy a przy innych są napisane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 A sorka, tak dokładnie chodzi o tą kartę graficzną, pomyliło mi się Czyli jednak bedzie pasować, a w wyposażeniu na morelach przy tej plycie nic nie ma o maskownicy a przy innych są napisane Po prostu błąd na stronie. Do każdej płyty głównej są dawane maskownice, nie ma uniwersalnych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) Aha , spoko, znam się trochę na informatyce, ale nigdy nie miałem okazji składać komputera z części nowych, tylko składałem na jakiś starych używanych celeronkach , płytach, nawet nie wiem jakich i zaśliczach 200 w Ah to były dobre czasy A na tą płytę ,spokojnie dam później dobre i7 ? Albo jakiegoś Xeona ? Czy ta płyta MSI jest dobra ? Mam MSI i nie mam zbyt dobrych wspomnień z akutalizacją biosu.. Czy ta opcja: OC Genie II: Auto OC to boost performance in 1 sec zadziała w wypadku Pentiuma ? Dzięki za pomoc Edytowane 27 Października 2012 przez jansz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Pentiuma/Celerona praktycznie nie podkrecisz. Procesor podkreca sie recznie a nie przez automaty. Tak spokojnie wsadzisz dobre i7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Praktycznie , czyli ile ? Około 0,1 0,2 GHz ? W jaki sposób, bo nigdzie nie moge tutoriala żadnego znaleźć :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 (edytowane) Praktycznie , czyli ile ? Około 0,1 0,2 GHz ? W jaki sposób, bo nigdzie nie moge tutoriala żadnego znaleźć Jak to nie możesz znaleźć? używaj google.pl przecież wystarczy wpisać https://www.google.pl/search?q=podkr%C4%99canie+procesora+poradnik&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a . Używałeś kiedyś google, szukałeś czegoś w internecie kiedyś? http://www.purepc.pl...esorow?page=0,8 Edytowane 27 Października 2012 przez michalelo 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 o około 300MHz. Wielkiego wzrostu wydajności nie będzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Szukałem , poprzez fraze : "oc procesora pentium dual core" i nic zbytnio ciekawego mi nie znalazło, bynajmniej nie dotyczące sandy bridge :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 Co sądzicie o : i3 540 3,06GHz 4MB + Gigabyte GA-H55M-S2V DDR3 Zestaw używany, do kupienia za 385 zł, ogólnie co sądzicie o sockecie 1156 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Sorki za odkop, ale nasuwa mi się pytanie, czy jest sens dopłacać do i3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ezu Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Nie oplaca sie celowac w socket 1156 poniewaz z takiej i3 nie zmienisz na dobrego i7 bez uwczesnej zmiany socketu. celuj pod socket 1155. ja bym kupil zestaw co koledzy polecali i zbierwl na i5i7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Właśnie chodzi mi o ten zestaw co proponowali koledzy wcześniej, tylko pytam czy opłaca sie i3 zamiast G860? Jest te 200 zł dopłaty? Co sądzicie o używanych z gwarancja, bo są takie na serwisach aukcyjnych, po niższych cenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) i3 540 3,06GHz 4MB + Gigabyte GA-H55M-S2V DDR3 Zestaw używany, do kupienia za 385 zł, To jest dobra opcja, procesor podkręcisz do 4 Ghz i ten pentium zostanie w tyle. Jak będziesz potrzebował więcej mocy to sprzedaż ten zestaw z niewielką stratą i kupisz sobie i7 Haswell albo Broadwell. Edytowane 15 Listopada 2012 przez humanoidal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jansz Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 To jest dobra opcja, procesor podkręcisz do 4 Ghz i ten pentium zostanie w tyle. Jak będziesz potrzebował więcej mocy to sprzedaż ten zestaw z niewielką stratą i kupisz sobie i7 Haswell albo Broadwell. Niestety oferta już nieaktualna, ponawiam poprzednie pytanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 ponawiam poprzednie pytanie. Chodzi Ci o dopłatę do np. i3-2120 względem Pentium G860? Nie opłaca się, wydajesz dodatkowe 200 zł, a zyskujesz wzrost wydajności rzędu kilku %. I3 wiele nie wnosi w porównaniu do Pentium, przynajmniej w grach. HT czy odrobinę wyższe taktowanie nie są warte dopłaty 200 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...