Skocz do zawartości
jansz

Pomoc w doborze procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak jak w temacie, zależy mi na jak największej wydajności przy jak najmniejszym nakładzie finansowym. Komputera używam do renderowania filmów i czasem gierek (nowszych).

Konfiguracja PC :

MoBo: MSI K9N6PGM2-V

Procesor: AMD Athlon X2 64 5200+

Ram: 3GB

Karta Graficzna : VTX 3D Radeon HD4850 1GB GDDR5

Zasilacz : 420W Qoltec

Jaki procesor wybrać? Lista zgodności, jest na stronie producenta.

Czy 3 GB ramu to nie jest troszkę mało do renderowania ?

Z góry dziękuję za odpowiedź Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu nie ma co wymieniać. Nawet najmocniejszy model nie da Ci zadowalającego wzrostu wydajności, o grach nawet nie wspominając.

Możesz kupić jakiegoś Phenoma X2 lub x4 pierwszej generacji - tanio.

"jak najmniejszym nakładzie finansowym." - czyli jakim ?

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze sprzedaży mobo proc ram możesz uzyskać ~300zł i warto o tym pomyśleć póki jest to tyle warte...i kupić G860 H61/B75 4GB/8GBddr3

przykład http://www.morele.ne...ry/info/Rzsv1Q/

http://www.anandtech...oduct/29?vs=404

warunek: dvdrw i hdd na sata

Edytowane przez pierwszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oglądałeś te wykresy? Ten 2 jajowiec jest szybszy od 4 rdzeniowego AMD w aplikacjach ktore korzystaja z wielu rdzeni. Wniosek? Po co kupowac slabego, starego phenoma jak mozesz miec za te same pieniadze nowy sprzet na gwarancji, ktory jest szybszy i nie straci na wartości. Bo praktycznie cena nie ma juz z czego spaść. Za jakiś czas jak bedziesz miał więcej gotowki bez problemu mozesz włożyc i5/i7. a do tego am2+ nie wsadzisz nic ciekawego za normalne pieniądze.

Edytowane przez kaijitsu
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co tu czytam , to faktycznie, wydajność jest o wiele większa, szczególnie w grach. Nawet nie ma bardzo dużej różnicy między nim a Phenomem II x4 965 BE haha :)

A sorki, po prostu patrzyłem na twój post, i jakoś mi umknął link z poprzedniego Dołączona grafika

A do tego Pentiuma, jaka płyta pod s1155 ?

Dysk mam chyba pod sata, ale z nagrywarką musiałbym się pożegnać..

Zgodność z ddr2 na intelu nie występuje ?

Nie ma jakiejś tańszej, dobrej płyty ?

I czy ta płyta , nie będzie się gryzła z moim GPU Radeon 4850 ?

Edytowane przez jansz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Zgodność z ddr2 na intelu nie występuje ?" Nie, ale RAM DDR3 jest tańszy.

"Nie ma jakiejś tańszej, dobrej płyty ?" Ta płyta główna to najlepszy wybór jak na tą cenę.

"I czy ta płyta , nie będzie się gryzła z moim GPU Radeon 4850 ?" Nie. Wszystko będzie dobrze działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widzę , porty w płycie głównej nie zgadzają się z moją obudową a po drugie , karta graficzna jest na dwa śledzie, a w związku z tym nie zmieści się z wyjściem dźwięku. Takie spostrzerzenia, nie wiem czy słuszne, czy mi tylko tak się zdaje..

Jak to nie zgadza się z Twoją obudową? Karta graficzna będzie zaraz pod wyjściami dźwięku, ale zawsze masz do wyboru http://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/plyty-glowne-42/0,0,,,,,,p,0,8172O616962/1/#product_list praktycznie wszystkie będą dobre, wybierz taką jak Tobie pasuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sorka, tak dokładnie chodzi o tą kartę graficzną, pomyliło mi się Dołączona grafika

Czyli jednak bedzie pasować, a w wyposażeniu na morelach przy tej plycie nic nie ma o maskownicy a przy innych są napisane Dołączona grafika

Po prostu błąd na stronie. Do każdej płyty głównej są dawane maskownice, nie ma uniwersalnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha , spoko, znam się trochę na informatyce, ale nigdy nie miałem okazji składać komputera z części nowych, tylko składałem na jakiś starych używanych celeronkach , płytach, nawet nie wiem jakich i zaśliczach 200 w Dołączona grafika

Ah to były dobre czasy Dołączona grafika

A na tą płytę ,spokojnie dam później dobre i7 ? Albo jakiegoś Xeona ?

Czy ta płyta MSI jest dobra ? Mam MSI i nie mam zbyt dobrych wspomnień z akutalizacją biosu..

Czy ta opcja: OC Genie II: Auto OC to boost performance in 1 sec zadziała w wypadku Pentiuma ?

Dzięki za pomoc Dołączona grafika

Edytowane przez jansz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Praktycznie , czyli ile ?

Około 0,1 0,2 GHz ?

W jaki sposób, bo nigdzie nie moge tutoriala żadnego znaleźć Dołączona grafika

Jak to nie możesz znaleźć? używaj google.pl przecież wystarczy wpisać https://www.google.pl/search?q=podkr%C4%99canie+procesora+poradnik&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a . Używałeś kiedyś google, szukałeś czegoś w internecie kiedyś? http://www.purepc.pl...esorow?page=0,8 Edytowane przez michalelo
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i3 540 3,06GHz 4MB + Gigabyte GA-H55M-S2V DDR3

Zestaw używany, do kupienia za 385 zł,

To jest dobra opcja, procesor podkręcisz do 4 Ghz i ten pentium zostanie w tyle. Jak będziesz potrzebował więcej mocy to sprzedaż ten zestaw z niewielką stratą i kupisz sobie i7 Haswell albo Broadwell.

Edytowane przez humanoidal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest dobra opcja, procesor podkręcisz do 4 Ghz i ten pentium zostanie w tyle. Jak będziesz potrzebował więcej mocy to sprzedaż ten zestaw z niewielką stratą i kupisz sobie i7 Haswell albo Broadwell.

Niestety oferta już nieaktualna, ponawiam poprzednie pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponawiam poprzednie pytanie.

Chodzi Ci o dopłatę do np. i3-2120 względem Pentium G860? Nie opłaca się, wydajesz dodatkowe 200 zł, a zyskujesz wzrost wydajności rzędu kilku %. I3 wiele nie wnosi w porównaniu do Pentium, przynajmniej w grach. HT czy odrobinę wyższe taktowanie nie są warte dopłaty 200 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi