Mateo549 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Witam co myślicie o tym zestawie, czy wszystko jest ok czy może jednak coś zmienić, nie wiem tylko czy zostawić te pamiątki 1866 cl 10 czy brać 1600 ale cl 9 poza tym zastanawiam się czy nie zmienić na i5 w sumie wydajność podobna a wtedy będę mógł sobie pozwolić na chłodzenie więc proszę o podpowiedzi :) http://www.morele.net/inventory/info/at573p/ Aha i proszę o jakąś propozycję obudowy do tego zestawu tak żeby 680 weszła bez problemu . Z góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 A będzie OC? Jak nie, to zaoszczędzisz kasę kupując procka bez "k" na końcu. Co do pamięci, to zostaw te 1866 - na IB częstotliwość wpływa na wydajność bardziej niż timingi (polecam lekturę tego arta: http://www.xbitlabs.com/articles/memory/display/ivy-bridge-ddr3.html). Co do budy, to Fractal Define R4 - wyciszona, pojemna i dobrze wykonana. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo549 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 OC możliwe ale wtedy musze dokupić chłodzenie co z tym idzie zmienić na i5, czy możesz mi polecić trochę tańszą obudowę bo ta przekracza mój budżet tak 300zł max Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 To zmień procka na i5, dokup do niego HR-02 Macho i dodatkową kasę przeznacz na budę, jest naprawdę warta uwagi i starczy Ci na wiele, wiele lat. A jeśli jednak za droga, to zastanów się np nad Bitfenix Shinobi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo549 Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Wlasnie tak zrobilem, dzieki za pomoc. Mam nadzieje ze fractal design mnie nie zawiedzie. :rolleyes: Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eladril Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2012 Oo człowieku w zestawie za 5k nie uwzględniłeś SSD.. jak tam sobie chcesz ;o 16GB Ramu? Też ciekawe :P Już 8 jest w pytę ciężko wykorzystać.. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Eladril - słuszna uwaga z tym SSD, też tego nie zauważyłem. A co do ramu, to 8GB da się wykorzystać, jak obecnie 2GB potrafią zostać "zjedzone" przez system w idlu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Intel Core i5-3570K + Thermalright HR-02 - Macho 120 MSI Z77A-G45 Crucial BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU 2x 8GB 1600MHz CL9 Asus Radeon HD 7970 3GB/384b (HD7970-DC2-3GD5) Seagate Barracuda 1TB (ST1000DM003) OCZ Vertex4 128GB Fractal Design Define R4 Black Pearl USB 3.0 Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W ~4940zł + napęd ~75zł Procesor i5 w grach tak samo wydajny jak i7, w zestawie ciche chłodzenie (i wydajne); Płyta główna 100zł tańsza, a zaoferuje nam to samo co ASRock - do ASRocka nic nie mam, ale po co dopłacać? RAM - 16GB wg. wytycznych, niski radiator więc nie będzie problemów z chłodzeniem cpu...choć w grach nawet 8GB nie wykorzystamy - na pulpicie mam zajęte 1.3GB RAM (pulpit + Opera), a maksymalne zużycie pamięci jakie kojarzę to było ~72% z 8GB RAM: wyłączony plik wymiany na dysku, jednocześnie odpalone dwie gry, Opera, foobar, Adobe Reader, GG; Przy jakimś Battlefield 3 z gg w tle zużycie ram sięga 60% ram? Musiałbym sprawdzić; Grafika HD7970 bo: http://tpucdn.com/re...ges/perfrel.gif na nowych sterownikach tracimy 6% do GTX680, po oc grafiki (na wykresie fabryczna wersja z 1GHz rdzeń) ją przeganiamy; A to wszystko za 300zł mniej; Mix dysków: talerzowego na dane z wydajnym SSD na system i najważniejsze program/gry - czy SSD warto kupić? Tak - większy skok wydajności/sprawności systemu/gier niźli dorzucenie RAM'u czy wymiany procesora... zresztą wystarczy trochę posiedzieć na pc gdzie system na SSD jest zainstalowany... nie chce się wracać do HDD Do tego mamy solidną, dużą i 'cichą' obudowę (a co ważne: prostą w wyglądzie bez zbędnych udziwnień) - koszt zakupu nie mały ale warto: cichy pc to lepszy pc ; A także sensowny zasilacz mocowo wystarczający, z odpinanym wiązkami, dość cichy; Zamiennie OCZ ZT650W za ~350-360zł; Konfiguracja na GTX680 i i7 robi lepsze "łał"... ale dla mnie PC musi stanowić całość, czyli w parze z prockiem/grafą musi też iść cicha, wydajna praca i solidne wykonanie obudowy; Edytowane 28 Października 2012 przez serwal4 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SinRock Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 (edytowane) Popieram zdanie serwal4 i przy tej cenie nie wyobrażam sobie komputera bez ssd. Niby nic ale kto raz dostanie taki dysk w swoje łapki to już z niego raczej nie zrezygnuje przy składaniu nowego sprzętu. Uwierz mi na słowo bo nawet jak byś kupił komputer za 1,5tys i wsadził do niego ssd to przy normalnym użytkowaniu będzie o połowę szybszy od sprzętu za 5tys bez tego dysku Pomijam tu płynność gier ale zapewne podczas wczytywania lokacji ssd nadrobi zaległości słabszego cpu i zrówna się z droższym sprzętem bądź go przegoni (jeżeli gra będzie na nim zainstalowana) Co do gpu to też fakt, bez sensu jest kupowanie czegoś co jest wydajniejsze o 5% jeżeli jest droższe o klika stów, tym bardziej, że przy tych parametrach dochodzisz do takich osiągów gdzie 5% jest niezauważalne. Lepiej te 300zł wpakować na lokatę i za 2-3 lata dołożyć do nowej karty jak obecna po tym czasie zacznie się już dławić Nieco odmienne zdanie mam jedynie odnośnie pamięci, na co komu 16gb w momencie gdy żadna gra nie wykorzystując w pełni nawet 8? Chyba że intensywnie korzystasz z odpowiedniego oprogramowania który znajdzie zajęcie dla ramu. Osobiście te parę groszy wolał bym zainwestować w odpowiednie wentylatory do obudowy bądź jakiś box do wyciszenia dysku na dane. W końcu dołożenie pamięci za miesiąc czy dwa to nie problem bo kosztują mało, a ich instalacja to 5 minut i nawet laik sobie poradzi. Za to komfort pracy przy mocnym i bezgłośnym kompie jest bezcenny Edytowane 28 Października 2012 przez SinRock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 serwal4 i SinRock mają 100% racji polać im :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Tylko ja bym wziął SSD od szajsunga. 830 Basic chodzą teraz po bajecznie niskich cenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo549 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Zapomniałem napisac ze ssd mam 240 gb który kupiłem już wcześniej dlatego nie uwzględniałem A co do GPU hmm zawsze miałem/kupowałem nvidie poza tym Ati gorzej sobie radzi w grach co prawda 7970 jest bardzo dobrą kartą i dość długo się zastanawiałem co wybrać a 16 GB ramu to dużo ale ram kosztuje grosze pewnie będzie tańszy za rok ale o ile 30 zł - 40 zł ?? Poza tym korzystam z photoshopa i w najbliższym czasie mam zamiar zacząć renderować filmy. Bude jak już pisałem wybrałem Fractal Design r4 chłodzenie thermalright macho, no i zmieniłem procka na i5 co prawda może lepiej było postawić na 7970 i zmienić procka na i7 ale już sam nie wiem. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie rady . Edytowane 29 Października 2012 przez Mateo549 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 (edytowane) Bierz więcej ramu, płacisz teraz kilkadziesiąt złociszy więcej za niego, a kiedyś sprzedasz go z o wiele większą różnicą. Co do sterów od AMD, to fakt, że 12.11 sporo namieszały, ale nV szykuje swoje stery w odpowiedzi. Wybierz to, co Ci pasuje, każda z tych kart będzie dobra. A procka nie ruszaj, kręcony i5 wystarczy aż nadto. Edytowane 29 Października 2012 przez Dammeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo549 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 A właśnie jak wyglądają temperatury I5 3570K przy @ 4,5 ghz na Macho ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 Jeżeli masz już zakupiony dysk SSD to problem z głowy, 400zł przerzucamy do GTX680; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 Temperatury wyglądają różnie. Problemem z Ivy jest to, że intel użył pod czapą nie lutu, a pasty term-przew., przez co spadła wydajność IHS oraz powstały duże rozbieżności pomiędzy różnymi sztukami procków. Ale przy Macho nie powinno być problemów z temperaturą nawet mając 4,5GHz. Jeśli jednak martwią Cię wysokie tempy, to weź 2500k. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...