amroth Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Po reinstalacji Windowsa XP jeden z moich dysków nie jest widoczny w Moim Komputerze. W BIOS, menedżerze urządzeń oraz Zarządzaniu Komputerem był widoczny. Z opcjach Zarządzanie Dyskami okazało się, że cały dysk widnieje jako powierzchnia nieprzydzielona (czy jakoś tak) i jedyne co mogę zrobić to ustawić go jako partycję podstawową i przydzielić literę dysku. Podczas reinstalacji nie formatowałem tego dysku, ani nie przeprowadzałem na nim żadnych operacji. System był na partycji na innym dysku i tylko tę partycję formatowałem. Nie posiada on ustawionego systemu plików (był NTFS). Mogę mu ustawić w tym programie system plików, ale tylko poprzez sformatowanie go. Nie chcę tego robić, gdyż miałem tam dużo ważnych danych. Czy da się ustawić system plików NTFS i przywrócić ten dysk do użytku bez formatowania i tracenia danych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aquarium Opublikowano 28 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2012 Może spróbuj testdisk? 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amroth Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 Najpierw kombinowałem z poleceniami fixboot, convert, chkdsk. Z różnych powodów każde nie chciało pomóc. W TestDisk skanowałem, użyłem Rebuild BS i udało mi się uzyskać dostęp do plików (mimo, że system dalej widział dysk jako RAW - dziś już widzi jako NTFS). Dziękuję za wskazówkę. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...