Skocz do zawartości
amroth

Dysk stracił ustawienia systemu plików po reinstalacji systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Po reinstalacji Windowsa XP jeden z moich dysków nie jest widoczny w Moim Komputerze. W BIOS, menedżerze urządzeń oraz Zarządzaniu Komputerem był widoczny. Z opcjach Zarządzanie Dyskami okazało się, że cały dysk widnieje jako powierzchnia nieprzydzielona (czy jakoś tak) i jedyne co mogę zrobić to ustawić go jako partycję podstawową i przydzielić literę dysku.

Podczas reinstalacji nie formatowałem tego dysku, ani nie przeprowadzałem na nim żadnych operacji. System był na partycji na innym dysku i tylko tę partycję formatowałem.

Nie posiada on ustawionego systemu plików (był NTFS). Mogę mu ustawić w tym programie system plików, ale tylko poprzez sformatowanie go. Nie chcę tego robić, gdyż miałem tam dużo ważnych danych.

Czy da się ustawić system plików NTFS i przywrócić ten dysk do użytku bez formatowania i tracenia danych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw kombinowałem z poleceniami fixboot, convert, chkdsk. Z różnych powodów każde nie chciało pomóc.

W TestDisk skanowałem, użyłem Rebuild BS i udało mi się uzyskać dostęp do plików (mimo, że system dalej widział dysk jako RAW - dziś już widzi jako NTFS).

Dziękuję za wskazówkę. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi