esem Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2012 Od początku mam problemy z tą płytą. Jak włączę PC to wcześniej czy później (czasami nawet w trakcie ładowania systemu (dowolnego)) wystąpi BSOD - ze wskazaniem na problem z pamięcią (1A). Jeżeli jednak wykonam procedurę z natychmiastowym restartem po pierwszym zalogowaniu to system będzie stabilny "dniami nocami". Podnoszenie napięcia RAM nie przynosi skutku, żonglowanie napięciem procka też. Macie jakieś sugestie od czego zacząć - mam teraz trochę wolnego czasu aby się pobawić, po 2 latach stosowania wyżej opisanej procedury rozruchowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 Po prostu zmień RAM... na sprawny... bądź kompatybilny z twoją płytą... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Czy znane są przypadki niekomatybilności Goodram z Asrockiem? A w szczególności z moją mobo? Jeżeli mam zainwestować w nowy RAM to dla M3A770DE to na dzisiaj co by było racjonalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Może najpierw spróbuj ustawić pamięci na 1333MHz. Tyle oficjalnie potrafi kontroler pamięci Athlona x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Mam to mobo i Goodramy(jak widać w podpisie). Full Stable. Więc raczej na brak kompatybilności Goodramów z tym Asrockiem bym nie liczył (prędzej kostka jest uwalona, ew. ma badziewnie dobrane parametry w BIOSie). Nie traktuje płyta natychmiastowego restartu jako problemów z OC i w następnym uruchomieniu nie używa "bezpiecznych" ustawień? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) @dead tomahawk: mógłbyś ujawnić (nawet na priva) Twoje ustawienia w BIOS? Może faktycznie mam coś "przedobrzone". Moje są takie:jak w załączeniu. Edytowane 25 Listopada 2012 przez esem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 Sam dobierałeś te timingi? Na pierwszy rzut oka masz zdecydowanie za niskie TRC - przy takich timingach powinno być w okolicach 40T. Pamięci idą na 240 x 6,67? Na jakich kościach są te Goodramy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dam111111 Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 clear cmos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 12 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2012 (edytowane) clear cmos Po co ? Aby wszystko wklepywać od początku ? @lu1999: uzupełniłem sygnaturę o pamięci. Jak będę rozbierał budę to luknę na kości. Timingi są ze strony Goodram.com. Po szybkim restarcie PC jest full stable a 1600MHz dla tych pamięci to norma. Edytowane 12 Listopada 2012 przez esem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeathTomahawk Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) @dead tomahawk: mógłbyś ujawnić (nawet na priva) Twoje ustawienia w BIOS? Może faktycznie mam coś "przedobrzone". Moje są takie:jak w załączeniu. Pewnie, że mogę. Wszystko na Auto :P To jest komp do "pracy", żadnego OC i tak dalej. Pozdrawiam Edytowane 15 Listopada 2012 przez DeathTomahawk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Pewnie, że mogę. Wszystko na Auto To jest komp do "pracy", żadnego OC i tak dalej. Pozdrawiam ] Aktualne timingi w załączeniu. Full stable: do pracy i do zabawy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk1999 Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) Czyli podniesienie tRC pomogło? Jeśli nie, to jeszcze tWCL (o ile można ustawić ten parametr) na 9T. Edytowane 25 Listopada 2012 przez luk1999 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 No niestety tWCL nie jest ustawialne (w BIOS). Najbradziej pomogło podniesienie RCD, RP i RAS do zalecanych na stronie goodram. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 31 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2013 No niestety tWCL nie jest ustawialne (w BIOS). Najbradziej pomogło podniesienie RCD, RP i RAS do zalecanych na stronie goodram. Temat rozwiązało podniesienie NB Voltage do 1,3V. Poza RCD, RP I RAS wszystkie parametry pamięci na auto. Piszę to dla potomnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 3 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2013 Długo to trwało ale wczoraj ostatecznie wysypała się kość RAM > po 3 godzinach torturowania i ponad 16.000 błędów zatrzymałem memtesta, foto i dzisiaj pojechała do Łazisk Górnych bo ESC jeszcze myśli. To drugi w moim życiu przypadek aby coś tak długo decydowało się czy jest chore czy nie. Pierwszy przypadek to tranzystor w p.cz. Elizabeth HiFi > 10 lat trwało aż się jednak wysypał i udało się w ten sposób ustalić który to. A memtesty przechodziły do tej pory bez problemu. Czyli zimny komputer i od razu start memtesta to ujawnił. Druga kość jest O.K. ale win7 na 2GB to jest jazda. 2 tygodnie trzeba wytrzymać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 11 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2013 No i 4 litery zimne! Przyszła pamięć z Łazisk Górnych i wrócił problem. Memtest pokazuje, że w żadnym ustawieniu kości test nie przechodzi! Pojedyńcze kości są O.K. Czyli mój zestaw nie toleruje 2 kości! jedna może być i jest super. Czyli co jest grane: mobo czy procesor ? Podpowiedzcie mądrzejsi ode mnie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Dziwna sytuacja. Ja u siebie na m3a770DE też miałem goodramy i nie było z nimi problemów. Najlepiej by było jakbyś pożyczył od kogoś dwa inne moduły i sprawdził. Moduły masz jednostronne czy dwustronne? Ustaw wszystko na AUTO do testów. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Goodramy dwustronne, wczoraj przyszły z gwarancji. Błędy dokładnie takie same (adresy). Na auto też nie przechodzi testów jak układ nie jest rozgrzany. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez esem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Podstaw procek... wymieniłeś ram i masz to samo. Procki też się psują... AA sprawdz czy mobo wciągniete z budy robi fochy jak nie to znaczy masz pękniecie na płycie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 12 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2013 Czyli robię tak: wyciągam płytę i testujemy. Jak wszystko jest O.K. to znaczy, że MoBo do wymiany. Jak dalej sypie błędami to do serwisu (jakiegoś ?) bo nie mam co podstawiać i dalej nie wiemy co: MoBo czy procek. Nie wiem ile serwis weźmie za diagnozę: jak stówę (a myślę zę więcej) to gra nie warta świeczki ? Patrzyłem po cenach: najtaniej to będzie kupić kość 4GB a moje 2x2GB sprzedać albo znaleźć kogoś na zamianę? W dual od lat nie wierzyłem a w domu nikt nie gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2013 No coś niesamowitego! Zacząłem torturować memtestem kość którą otrzymałem w ramach reklamacji z Łazisk Górnych. Sypie błędami identycznymi jak ta reklamowana - te same adresy. Czyli przysłali mi "chorą" kość na wymianę. Już ją odesłałem. Czy MoBo może uszkadzać kości - no chyba nie bo ta czteroletnia w każdym slocie ma się dobrze (?) Arest za diagnozę chce 95zł i potrzebuje do 3 dni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esem Opublikowano 21 Grudnia 2013 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2013 Od wczoraj mam "nową" kość od Goodram'a. Wszystko jest O.K., testy przechodzą bez problemu. Morał: memtest należało ćwiczyć na zimnym komputerze. Chociaż sewis producenta kości napisał mi, że maja reklamowana kość po naprawie przechodziła u nich testy na kilku MoBo i dlatego wysłali ją do mnie za pierwszym razem. (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...