Rellik Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 Czołem! Stanąłem przed zadaniem skompletowania podzespołów PC dla użytkownika po 70 roku życia :D Rzeczony użytkownik obecnie korzysta z Athlona 2000XP+ płyty KT3V od MSI, GF MX440, 512MB RAM i dysku 80GB. Ponieważ mobo zaczęło się sypać poproszono mnie o pomoc w wymianie podzespołów najlepiej jak najmniejszym kosztem. Do wymiany pójdzie: proc, ram, płyta główna, hdd. Zasilacz i napęd były wymieniane rok temu więc zostają. Skłaniam się w stronę czegoś o niskim TPD od Intela. Najlepiej ze zintegrowaną grafiką- nasz emeryt nie grywa w Diablo 3. Ot uskutecznia Skype, Youtube(!), jakiś VoD, arkusze kalkulacyjne i inne pomniejsze zajęcia. Ważne jedynie żeby mógł te wszystkie czynności spokojnie wykonywać na ekranie o przekątnej 22" Nie potrafię zdecydować się na konkretny procek:( Z płytą mniejszy problem, bo musi mieć możliwość podpięcia PATA celem zgrania zgromadzonych danych na nowy dysk. RAM do 4GB bo użytkownik i tak działa pod kontrolą WinXP x86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 NIestety nie ma niedrogiej płyty pod LGA 1155 z PATA, dlatego lepiej kupić tańszą płytę a dane zgrać w serwisie. Ewentualnie mogę coś zaproponować pod AMD. Pod LGA 1155 proponuję: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyrViooyk8pzS5RsopWMrG0MFLSUTI1MjEBUgZQbGJoCaaMTU2RRMnHsTpKmTn5xckgGw2BIoZIsuh8imxJTs1LBFliZAF2vxmyArCQkTHl9kDtKi7NBdqlZGhgChIqSixJ9M8uSi0GCRlBBXwzU4szU5OrQI5SsrQAipZn5ySmhOckFudVAoUMlGoBwJNPaA** Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 Określ jakie "starszak" ma zapotrzebowanie na pamięć dyskową. Jeśli nie za duże, proponuję zmianę cpu na Celeron G550 i kupić ssd 128GB. Niestety wymagałoby to zmiany OS na Windows 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
warpiak Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 Witam Borykam się z podobnym problemem, komputer dla osoby 50+. Najczęściej będzie komputer używany do neta, filmy oraz Skype z kamerką HD. http://www.morele.net/inventory/info/wIR7Qr/ wybrałem budę już z zasilaczem, co polecacie w zamian. Ma być to prezent, więc używana buda nie wchodzi w grę. różnica w cenie 500GB a 1TB przemawia za większym dyskiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksju Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 Tak jak pisali poprzednicy - jeśli nie potrzebuje dużego dysku to SSD + Win7, który przecież po paru dniach w obsłudze jest przyjemniejszy niż XP + brać płytkę normalną a dane przenieść w jakikolwiek inny sposób i mieć to z głowy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rellik Opublikowano 30 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2012 Koledzy, pamiętajcie że mamy do czynienia z osobą zaawansowaną wiekiem :) Prędkość oferowana przez SSD jest przytłaczająco większa, jednak nie poprawi komfortu pracy takiemu użytkownikowi, a uszczupli niepotrzebnie portfel. Z tym win7 pomysł jest dobry, jednak po rozmowie z zainteresowanym dowiedziałem się że do XP się przyzwyczaił i nowego systemu nie będzie się uczył. Uparciuch, ale ja mam mu tylko złożyć sprzęt :) Biorąc pod uwagę wasze posty, wymiksowałem coś takiego: (proline, bo tam ma będzie sprzęt kupowany) Czy zamiana procesora na droższy o ~100 zł Intel Core G850 2,90 GHz da jakąś wyraźną poprawę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Wątpię, że odczuje różnicę pomiędzy G850 a G500. Ja brałbym G550. Spartan to też zbytek, G550 ma tak niski pogór energii, że jest cichy i chłodny pod boxem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Czy zamiana procesora na droższy o ~100 zł Intel Core G850 2,90 GHz da jakąś wyraźną poprawę? Bardziej opłaca się G645 - nie widzę różnic pomiędzy nim a G850 (jak ktoś zna, niech poda), a jest 38 zł tańszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Co do dysku, to proponuję się nie ograniczać, tylko złożyć kompa normalnie, a do starego dysku kupić obudowę USB, ew. mostek/stację dokującą. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Chlodzenie do celka nie jest potrzebne, box bedzie idealnie bezszelestny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Bez przesady, box ma kiepskie łożysko :) Ale spartan wcale nie będzie lepszy :P Taki dysk 2,5" trzeba jakoś zamocować, bo będzie wpadał w wibracje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) A to moj w i5 3570k ma chyba diamentowe , bo nawet na wysokich obrotach slyszalem tylko podmuch wiatru. Nie wiem moze zalezy jak sie trafi, ja bylem mile zaskoczony i moj egzemplarz jest naprawde bezszelestny. Edytowane 31 Października 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gronio89 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 ja na g530 mialem tak samo, fan od cpu byl cichszy od zasilacza. niestety mialem niefarta, kupiłem i3 3225 i łożysko terkocze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Bardziej opłaca się G645 - nie widzę różnic pomiędzy nim a G850 (jak ktoś zna, niech poda), a jest 38 zł tańszy. http://ark.intel.com...are/53491,69116 Brak obsługi DDR3-1333 (tylko 1066), poza tym brak różnic. Taki dysk 2,5" trzeba jakoś zamocować, bo będzie wpadał w wibracje.Odpowiednie sanki kosztują dychę, zresztą obecnie wiele obudów jest przystosowanych do montażu dysków 2.5". Zastanawiam się tylko po co akurat taki dysk? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...