King89 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Witam Potrzebuję optymalny zestaw do obróbki grafiki 2D (tylko i wyłącznie). Komputer w 99% będzie używany do pracy na programach COREL i PHOTOSHOP (1 % to film dla odprężenia + trochę internetu) Monitor i reszte osprzętu mam - potrzebna tylko jednostka centralna, ważne by obudowa miała sloty na wszystkie karty pamięci. Prosił bym o uwzględnienie w cenie windowsa 7 64 (NIE CHCE 8) W sklepie doradzili mi takie coś: MSI Z77A-GD55 LGA1155 Kingstone 2x8 GB I5 - 3570K CAVIAR 1 TB 64MB Wentylator SCYTHE MINE 2 OCZ ZS 550 W LITE ON IHAS 124-19 OBUDOWA BRUTUS (tutaj dali zwykłą ale potrzebuje z wtykami na karte) MS WINDOWS 7 HOME 64 Wycenił mi to na ok 2900 zł. Nie ma tutaj karty graficznej (nie wiem czy do grafiki 2D grafika jest zbędna i integra sobie poradzi) Nie będzie stosowany żaden OC. Pytanie odnośnie dysku, czy nie lepiej było by kupić SDD 128 GB (tam trzymać WINDOWSA, CORELA, PHOTOSHOPA i pliki na których aktualnie pracujemy) a osobno 500GB na projekty już ukończone i BACKUP? Czy zauważalny będzie komfort pracy? Dzięki za rady i sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Nie będzie stosowany żaden OC. W taki razie sporo przepłacasz za płytę i procesor. Nie potrzebujesz też dodatkowego chłodzenia. Równie dobrze sprawdzi się i5-3470 i MSI B75A-G43 Bardzo dobrze byłby kupić dysk SSD, ale oszczędność z zamiany 1TB na 500GB to jakieś 50zł, a dysk SSD to koszt 350zł. Tak czy inaczej zmiana płyty głównej i procka sama w sobie pozwoli na zakup SSD, np Samsung 830 128GB Czytnik na karty SD możesz sobie dokupić i zamontować w każdej obudowie. Posprawdzaj sobie ceny na ceneo.pl, czy przypadkiem sklep nie ma kosmicznych marż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
King89 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Mógłbyś w takim razie coś polecić? TZN jaki Procesor i Płyte Główną do tego zastosowania. Problem z SDD jest taki że 128 GB to mało - zakup większego może przekroczyć budżet. Czy ma sens zakup SDD (128GB) i tam trzymać program/widnowsa/pliki na ktorych pracuje a HDD na dane? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksju Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Przecież Ci podał modele. A SSD masz na system i najczęściej używany soft który ma latać szybko - do tego 128 Ci powinno wystarczyć, w końcu to 2D. Czy ma sens zakup SDD (128GB) i tam trzymać program/widnowsa/pliki na ktorych pracuje a HDD na dane? Jak najbardziej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
King89 Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Reasumując; TAKI ZESTAW? (przekracza 3 tys ale dodałem tablet graficzny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksju Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2012 Czytnik/tablet - nie znam się. Napęd bym zmienił na iHAS 124, dysk na Vertex 4 128GB, reszta wygląda ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...