anacrusis Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) Witam, zastanawiam się nad płytami z77a-g43 i z77ma-g45. Chcę kupić obudowę gladius m40, która ma 3 wentylatory. Jeśli dobrze rozumiem specyfikację płyta z77ma-g45 ma tylko 2 wyjścia na wentylatory. Czy to oznacza, że muszę kupić zasilacz z dodatkowym wyjściem? Jeszcze nigdy nie składałem kompa, dlatego się kompletnie nie orientuję... Edytowane 1 Listopada 2012 przez anacrusis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2012 Ta obudowa ma wbudowany kontroler, więc podpinasz wentylatory do niego, a zasilanie jest z molexa. To jest w każdym zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anacrusis Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 (edytowane) Zastanawiam się nad zasilaczem L8-CM-530W bronze lub E9-450W gold. Do zestawu włoże referencyjną karte gainward gtx 660ti, i5 3550, 1 dysk, msi z77ma-g45, napęd dvd, ram 1866, bez dodatkowego chłodzenia? L8-CM-530W ma 480w na 12v E9-450W ma 432w na 12v E9-450W jest jakieś 10 zl droższy no ale w sumie nie wiem czy się te 10 zł zwróci. Planuję lekko podkręcić procesor na szynie. Bardzo proszę o jakiś komentarz. Edytowane 2 Listopada 2012 przez anacrusis Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jastrzab09 Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Ja polecam XFX Core 550W. A z tych co podałeś to L8-CM-530W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jastrzab09 Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Pierwsza płyta to atx, a druga micro atx, więc polecam Msi Z77a-g43. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anacrusis Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Przeglądałem specyfikację i te płyty są praktycznie takie same. Różnią się jedynie ilością złącz pci. z77ma-g45: ■ 2x PCIe 3.0 x16 slots - PCI_E1 supports up to PCIe 3.0 x16 speed - PCI_E3 supports up to PCIe 3.0 x8 speed ■ 2x PCIe 2.0 x1 slots z77a-g43: 1x PCIe 3.0 x16 slot, PCI_E2, t supports up to PCIe 3.0 x16 speed ■ 1x PCIe 2.0 x16 slot, PCI_E4, t supports up to PCIe 2.0 x4 speed ■ 2x PCIe 2.0 x1 slots ■ 3x PCI slots Przypuszczam, że te 3 dodatkowe PCI mi się nie przydadzą. Skłaniam się do matx: jest trochę tańszy ;). Czy płyty atx mają jakąś przewagę w konstrukcji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Przeglądałem specyfikację i te płyty są praktycznie takie same. Różnią się jedynie ilością złącz pci. Można jeszcze dodać, że model Z77A-G43 ma trochę lepszej jakości cewki na sekcji zasilania i większy radiator na chipsecie. Poza tym faktycznie większych różnic między obiema płytami nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Na Z77A-G43 nie za bardzo można robić crossfire, bo drugie PCI jest x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anacrusis Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Można jeszcze dodać, że model Z77A-G43 ma trochę lepszej jakości cewki na sekcji zasilania i większy radiator na chipsecie. Poza tym faktycznie większych różnic między obiema płytami nie ma. tego nie zauważyłem, dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 anacrusis, zapoznaj się z regulaminem działu co kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anacrusis Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 ok. przepraszam. Mam jeszcze pytanie. Będę miał procesor i5 3550. Być może lekko go podkręcę, więc chyba nie jest potrzebne dodatkowe chłodzenie. Czy powinienem dokupić pastę termoprzewodzącą? Nie wiem czy jest dołączona do procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Do OC i5-3550 powinno Ci wystarczyć boxowe chłodzenie. Pastę termoprzewodzącą masz już zaaplikowaną na owym chłodzeniu, więc wystarczy tylko zamontować je na procesorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...