xero Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Witam Wszystkich na Forum, i Forum ;-) Mój pierwszy post - i od razu problem... Kupiłem przed wczoraj płyte główną Epox 8RDA (bez plusa) Wsadziłem swojego Athlona 1700 - chodzi pięknie. Ból zaczyna się podczas prób podkręcania. Kupiłem ta płytę naczytawszy się wcześniej o rekordach overclockingu, oraz bazując na ogólnej opinii co do tej płyty. Niestety u mnie maksymalna wartość (stabilna) to 12 x 150 (czyli to samo co miałm wcześniej na ECS K7S6A) - wszystko powyżej oznacza ciągłe "zwisy". W sklepie kolega powiedział mi żebym ustawił od razu 12 x 166 i ma chodzić bez podnoszenia v-core. Niestety tak nie jest :( Mógłby mi ktoś podsunąć jakiś pomysł, co w związku z tą niestabilnością? Posiadana konfiguracja to: Athlon XP 1700+ (AXDA1700DUT3C - JIUHB0302WPBW) Epox 8RDA rev 1.1 512 DDR 333 Mhz Seitec Sapphire Radeon 9100 64 DDR Seagate 80 GB Seagate 40 GB Poróbnując "wyposażenie" biosu tegoż Epoxa w stosunku do K7S6A - nie ma o czym mówić... Może coś źle ustawiam? Sam nie wiem, i na dodatek jestem tym poirytowany :evil: Pozdrawiam Serdecznie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 a dlaczego wine od razu zrzucasz na mobo :? moze trafiles na kijowa serie proca slabiej krecaca sie sprobuj ustawic np.: 10x166 i wtedy sprawdz co sie bedzie dzialo, to po pierwsze po drugie jakich driverkow do chipsetu uzywasz ???? Jakie masz ustawienia pamieci (timingi fsb) czy zmieniasz je jesli przestawiasz na fsb 150 ??? "wyposażenie" biosu epoxa jest twoim zdaniem gorsze od k7s6a 8O 8O tego jeszcze nie bylo przeciez w tym biosie masz czego tylko dusza zapragnie (prakuje tylko regulacji vdd i pieciobitowego mnoznika) a w ecs co... lipa wracajac jeszcze do tego proca to kolega ci powiedzial a on sam to sprawdzal ??? bo jesli nie to wcale tak nie musi byc moga byc dwie identyczne, powtarzam identyczne serie procow a jedna bedzie sie bardzo roznie krecila od drugiej. Osobiscie podejrzewam ze nie zmieniles taktowania ramu i pamiatki ci niewyrabiaja przy wyzszych fsb albo uzywasz starych sterow ktore powodowaly problemy na tymze epoxie pozdrav Lagier p.s. polecam lekture http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=26241 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Niestety 10x166 równiez jest niestabilne. Co najdziwniejsze komputer wstaje nawet na 200 x 10, spokojnie wchodzi do windowsa (XP) - po czym zaraz jest zwis. Jeśli chodzi o drivery - używam tych co ściągnąłem za pośrednictwem strony benchmark.pl - nForce2 driver 2.78 Pozdrawiam :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Niestety 10x166 równiez jest niestabilne. Co najdziwniejsze komputer wstaje nawet na 200 x 10, spokojnie wchodzi do windowsa (XP) - po czym zaraz jest zwis. Jeśli chodzi o drivery - używam tych co ściągnąłem za pośrednictwem strony benchmark.pl - nForce2 driver 2.78 Pozdrawiam :( :( ok to zainstaluj 2.03 one sa sprawdzone na 100% bo z tymi nowymi driverkami to roznie bywa. Pytalem o ustawienia ramu mozesz napisac jakie je masz??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Oj nie byłbym tak śmieszny, pisząc że BIOS w ECS ma lepsze możliwości, aniżeli w Epox 8RDA :) Chodziło mi, o coś przeciwnego do tego co zrozumiałeś :) Jesli chodzi o ustawienia, to w tej chwili jest: - 12 x 150 Mhz - Pamięci 5-2-2-2 (seitec 512 333mhz) - Memory Frequency - Auto (wyświetla się 150) - napięcie na proc. - default Nie mam żadnego pomysłu, jak zmusić to "coś" żeby ruszyło naprzykład jako 12 x 166 :( Co w ogóle z napięciem pamięci oraz AGP ? Trzeba tam coś zmienić, czy zostawia się w spokoju? (nie zmieniałem tam żadnych wartości) Pozdrawiam :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 na razie wyluzuj z pamieciami, daj gorsze timingi. daj 1.625V na proca i sprobuj 12.5x166. upewnij sie, ze pamieci chodza synchro. AHA! czy do dobrego slotu wsadziles pamiatke :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Narazie musze niestety wyjść. Jak tylko wrócę to spróbuję od razu to zrobić. Możecie mi powiedzieć tylko jak ustawiać te pamięci? by SPD, Auto, czy 100% ? Aha! i o co chodzi z tymi napięciami pamięci i agp ? Do czego to właściwie służy? Ponadto... - Wydaje mi się że pamięci sa taktowane synchronicznie - Kośc jest wsadzona do pierwszego banku. Pozdrawiam, i do usłyszenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 daj 100% na pamieci - nieraz Auto lub SPD powodują problemy przy kręceniu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Junior Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Niestety 10x166 równiez jest niestabilne. Co najdziwniejsze komputer wstaje nawet na 200 x 10, spokojnie wchodzi do windowsa (XP) - po czym zaraz jest zwis. Jeśli chodzi o drivery - używam tych co ściągnąłem za pośrednictwem strony benchmark.pl - nForce2 driver 2.78 Pozdrawiam :( :( ok to zainstaluj 2.03 one sa sprawdzone na 100% bo z tymi nowymi driverkami to roznie bywa. Pytalem o ustawienia ramu mozesz napisac jakie je masz??? Tak przy okazji stery 2.78 są to naprawde stery 2.03 z nowymi driverami do audio. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Mam juz serdecznie dosć tego komputera. 10 x 166 - w windowsie zwisy 11 x 166 - przy starcie windowsa się zawiesza 12 x 166 - jak wyżej 12,5 x 166 - komputer w ogóle nie wstaje Nie wiem, nie wiem, nie wiem - i jestem cholernie zły, że cokolwiek zmieniałem :( :evil: Jedyne co mi przychodzi na myśl, to mój zasilacz L&C 300 W (kupa) - możliwe, że to przez to ? Pozdrawiam, Xero :( :( :( :( :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 mozliwe ze wlasnie zasilacz, moze cos ustawiles nie tak ? wez zreseruj biosa i tylko zmien fsb, mnoznik i zwieksz vcore Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 xero -wyluzuj daj tak timingi pamieci od góry 7 3 3 2.5 ustawienia expert-i daj 100% w memory proc - 12,5x166 -vcore daj 1.7 vdimm 2.66 musi isc bez łachy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 kosc włóz do banku tego blizej proca-nie chce mi sie teraz sprawdzac jaki ma nr na mobo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 kosc włóz do banku tego blizej proca-nie chce mi sie teraz sprawdzac jaki ma nr na mobood brzegu: bank 0 : dimm 1 bank 1 : dimm 3, dimm2 cpu 2 3 1 brzeg :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 no-to niech włozy do 3 lub 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 bartezjusz: zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Na 166 jest POST, ale zwis przy starcie Windowsa. Zmniejszyłem FSB do 160 Mhz, i narazie działa. Aha. nie mam ustawień Dimm na 2,66 - ustawiłem 2,77. Narazie działa. Włączę teraz 3dmarka i sprawdzę, czy się nie wywala - w razie czego będę stopniowo zmniejszał FSB. Aha - opłaca się kupić XP 2200+ (0,13) ? Da się coś z tego wycisnąć ? Pozdrawiam serdecznie, Xero :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Oj nie byłbym tak śmieszny, pisząc że BIOS w ECS ma lepsze możliwości, aniżeli w Epox 8RDA :) Chodziło mi, o coś przeciwnego do tego co zrozumiałeś :) Jesli chodzi o ustawienia, to w tej chwili jest: - 12 x 150 Mhz - Pamięci 5-2-2-2 (seitec 512 333mhz) - Memory Frequency - Auto (wyświetla się 150) - napięcie na proc. - default Nie mam żadnego pomysłu, jak zmusić to "coś" żeby ruszyło naprzykład jako 12 x 166 :( Co w ogóle z napięciem pamięci oraz AGP ? Trzeba tam coś zmienić, czy zostawia się w spokoju? (nie zmieniałem tam żadnych wartości) Pozdrawiam :( :( w takim razie nie wiem o co ci chodzilo :? dokladnie tak jak mowia moi przedmowcy wyluzuj troche z timingami ustaw 7-3-3 2.5 podnies vdimm do 2.63v albo jeszcze lepiej wyjmij jedna kosc jesli bedzie sie dzialo to samo wyjmij i wloz druga sprawdz to bo moze ktoras z kostek pamieci jest walnieta zasilka hmmm... moze podaj odczyty napiecia ale mysle ze to raczejnie przez to. Sprobuj podnosic vcore stopniowo od 1.6 do np. 1.7 nic prockowi nie bedzie a to moze wlasnie jego wina ale ja obstawiam przy pamiatkach. AGP zostaw w spokoju. Przede wszystkim zmien memory freq na 100% jesli ustawiasz fsb 166 jesli 200mhz to na 83% Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 bartezjusz: zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś. Na 166 jest POST, ale zwis przy starcie Windowsa. Zmniejszyłem FSB do 160 Mhz, i narazie działa. Aha. nie mam ustawień Dimm na 2,66 - ustawiłem 2,77. Narazie działa. Włączę teraz 3dmarka i sprawdzę, czy się nie wywala - w razie czego będę stopniowo zmniejszał FSB. Aha - opłaca się kupić XP 2200+ (0,13) ? Da się coś z tego wycisnąć ? Pozdrawiam serdecznie, Xero :( nom juz nie jest zle najprawdopodobniej wina lezy po str pamieci 2200+ nie oplaca sie z tego raczej malo wycisniesz na 90% mniej niz z 1700+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 jak juz jest tak jak piszesz-to nie jest zle wiec tak daj ponownie 12,5 x166 -vcore daj tym razem 1.75 -ale cholera jak pamietam jak miałem dut 3 to chodził na tyle na 1,55-1.6 vdimm-ok -pamietaj o tych 100% jaki masz bios?? daj ten z około 10 kwietnia albo najnowszy -koło 10 czerwca jak pamietam jesli i to nie pomoze to postaraj sie skombinowac na próbe lepsza i mocniejsza zasiłke Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 jakby co to tu masz link do prawie najnowszego ale sprawdzonego biosa http://www.epox.nl/BIOS/8RD13507.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Niestety. Komputer się bootuje we wszystkich przypadkach (jest POST), ale "wywala się" podczas startu Windowsa. W tej chwili zostawiłem wszystkie ustawienia. Tylko mnożnik zmniejszyłem do 12. Przypuszczam, że jak włącze teraz 3dmarka - to sie tez wywali. Jesli chodzi o napięcie, to na poniższym obrazku zamieszczam to co wyświetla hardware sensors monitor: http://xero.monternet.la/hsm.bmp Niestety powoli zaczynam mysleć, że coś mam uwalone w tym komputerze :( Dziękuję Wam bardzo za wszystkie rady!! Pozdrawiam, Xero :( :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 zobacz jakie masz niskie vcore :!: zwieksz je :!: to pewnie przez to reszta napiec +12 i +5 w normie wiec to raczej nie zasilka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Lagier nie zgodzę sie z tobą - to co jest opisane jako I/O to jest napięcie pamięci - AUX - napiecie proca, Core - 1.58 to napiecie na chipset - co do reszty to 12 strasznie duże :| nie powinno być większe niż 12.6V - screen jest przy obciązeniu czy idle :?: xero jeżeli to jest na postoju to po prostu zwiechy masz przez zasiłke - w 3dmarku radek się wysypuje - bo za słabe zasilanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Lagier nie zgodzę sie z tobą - to co jest opisane jako I/O to jest napięcie pamięci - AUX - napiecie proca, Core - 1.58 to napiecie na chipset - co do reszty to 12 strasznie duże :| nie powinno być większe niż 12.6V - screen jest przy obciązeniu czy idle :?: xero jeżeli to jest na postoju to po prostu zwiechy masz przez zasiłke - w 3dmarku radek się wysypuje - bo za słabe zasilanie ano chyba ze tak nie bralem pod uwage bledow programu myslalem ze niepoprzestawial napiec jak mu mowilismy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xero Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 Czyli wszystko już wiadomo (cholerny zasilacz) :( Na szczęście od wczoraj, komputer działa bezproblemowo na ustawieniach fsb (12x166), napięć, timingów - takie jak podawaliście wcześniej (powyższy screen z HW, jest właśnie na tych ustawieniach). Działa stabilnie, nic go nie jest w stanie "wysypać" - Cóż. Co do problemów - to zasilacz L&C 300W chyba nie należy do tych dobrych. Jedyne co mnie martwi, to napięcie na procesorze (1,75), które chyba nie jest zbyt "zdrowe" dla tego Athlona. W poniedziałek pójdę kupić nowy zasilacz, tylko proszę napiszcie mi jaki kupić? (mogę na niego przeznaczyć do 120 zł) Jeszcze raz dziękuję za dogłębą analizę moich problemów, no i za okazaną pomoc :) Pozdrawiam serdecznie, Xero :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 no i spox-cieszymy sie na zasilacz nie załuj-to serce kompa-pozycz od mamy,babci itp a kup najlepszy w okolicach 200zł tj chiefteca 360W teraz daj jak pisałem -12,5x166 ale obniz napiecie na procu -daj 1.65 -1.7 to max (zebym był dobrze zrozumiany-nie o to chodzi ze 1,75 szkodzi tylko po co-na nizszym na tym fsb powinnnien rock stable smigac) 1.75 imho to na jakies 12,5x180 powinno byc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 21 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2003 A ja mam jedno pytanie, moze to glupie... ale koledzy nie spytaliscie sie go, czy przeinstalowal WINDOWS po wymianie plyty. Ja gdy zmienilem plytke na moja MSI, to tez mialem problemy z O/C :) po reinstallu wszystko gra :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...