bavorik Opublikowano 2 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2012 Cześć. Chciałem zainwestować w nową grafikę do mojego komputera. Kwota około 350zł Specyfikacja: intel E5200(malpa)3.8GHZ 6GB ramu Gigabyte ep35-ds3 - dokładnie ta http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-ep35-ds3_21/ fortron hexa 500W Jedyną rozsądną kartą wydaje mi się radeon 7750. Karta niestety nie posiada dodatkowej wtyczki zasilające i teraz pytanie czy będzie ona współpracować z moją płytą ? Płyta ma pcie w wersji 1.1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 akurat wtyczka(jej brak) ma sie nijak do wersji PCIex :) tym bardziej że 7750 ma niższe tdp od większości kart z tamtego okresu. Na 1.1 będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bavorik Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Dlaczego ma się nijak ? Najnowsza wersja 3.0 potrafi dać sporo więcej prądu przez sam port. Z tego co wyczytałem pcie 1.1 da maksymalnie 75w. 7750 maksymalnie potrzebuje 55W - według danych w internecie. Czyli teoretycznie powinno to działać. Ale praktyka bywa różna. Może ktoś testował taką kartę na starych płytach z pcie 1.1 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 jeśli producent karty nie zastosował dodatkowego zasilania to chyba wie co robi... zasilanie z portu pciex wystarczy i nie ma co szukać dziury w całym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bavorik Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Pewnie wie co robi ale do nowych płyt. Ze starszymi właśnie nie mam takiej pewności... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakubfulat Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Zacznijmy od tego, że większość "nowszych" kart typu właśnie 7750 powinno mieć PCI-E co najmniej 2.0, bo 3.0niby ma ale i tak jest za wolna aby to wykorzystać. Nie wiem czy jest sens kupować tak dobrą kartę, może lepiej coś tańszegotypu 9800 GTX, lub 6670? Na dodatek jeżeli już chcesz 7750 to nie masz co się martwić, że Ci nie wejdzie bo wejdzie na 100% i będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bavorik Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Nie chcę nvdivii. Do 2rdzeniowego procesora te karty niezbyt się nadają. W grę wchodzi tylko nowa karta obsługująca nowe szadery i nowego directax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Pewnie wie co robi ale do nowych płyt. Ze starszymi właśnie nie mam takiej pewności... już nie przesadzaj, że masz nie wiadomo jak starą mobo... zaledwie kilku letnia, o 1 generacje starsza od dzisiejszych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bavorik Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 A może ktoś wie gdzie można nabyć "nową" 7750 opisaną w tym newsie http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_wprowadza_wydajniejsze_wersje_radeon_hd_7750_i_7770 ? Z tego co piszą dołożyli jej właśnie wtyczkę zasilającą i odrobinę podkręcili. Chyba większe szanse miał bym właśnie na odpalenie tej karty na swojej płycie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 dołożone jest gniazdo 6pin do hd7770, do hd7750 nie jest dołożone - widać to wyraźnie na zdjęciach (5 z rzędu zdjęcie karty) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bavorik Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Czyli nie ma dalej wtyczki ? W artykule wyraźnie pisze: Słabszy model (HD 7750) doczekał się natomiast większej ilości modyfikacji, bowiem poza podniesieniem zegara GPU z 800 MHz do 900 MHz, wymieniono także płytkę PCB i dodano wtyczkę zasilającą PCI-E. Powinno to zaowocować wzrostem potencjału OC i skokiem wydajności o około 10% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 ze zdjęć to nie wynika, dłuższa karta (hd7770) posiada 6 lutów gniazda pci-e na odwrocie pcb, na krótszej karcie (hd7750) tych lutów nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Zobacz jeszcze raz zdjęcia, 7750 dostało nowe, dłuższe PCB i jest tam wtyczka PCI. Nie wiem czy to rozwiązanie się w ogóle upowszechniło u producentów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwszy Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Rzeczywiście, zależy jak przyporządkujemy sobie opisy do zdjęć. Czy opisy są nad czy pod zdjęciami... W każdym razie przeglądając oferty sklepów internetowych w żadnym nie widać hd7750 z dodatkowym gniazdem zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) http://www.morele.ne...5oc-2gi-520503/ http://www.morele.ne...1gd5-oc-498622/ Te dwie wydają się mieć dłuższe pcb, MSI ma nawet w opisie "przewód zasilający". Niestety cena ociera się o HD7770. Edytowane 3 Listopada 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackMachine Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Warto dodać, że model Gigabyte ma na pokładzie pamięci DDR3, więc jest mało opłacalny. Model MSI z kolei faktycznie ma miejsce na podłączenie wtyczki 6 pin, co widać na zdjęciach na stronie producenta: http://www.msi.com/product/vga/R7750-Power-Edition-1GD5-OC.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bavorik Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) Rzeczywiście ten msi to dokładnie ten "nowy" 7750 o którym mowa w newsie. Szkoda tylko, że cena taka wysoka... w tym wypadku był bym skłonny dołożyć pare groszy do 7770 np http://www.morele.ne...pmd1gd5-483331/. Czy ta karta pasowała by do reszty moich gratów ? Edytowane 4 Listopada 2012 przez bavorik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2012 Spoko, ale wymień procesor za jakiś czas. Jestem przekonany, że HD7750 działałaby bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bavorik Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Ok, dzięki za pomoc. Najprawdopodobniej wezmę którąś kartę na układzie 7770. Dam znać czy to w ogóle współpracuje z resztą moich gratów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...