Skocz do zawartości
kold11

Modernizacja kompa - czy wymiana grafy wystarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kompa w konfiguracji jak w sygnaturze.

Zasilacz to 360W.

Cel: granie komfortowo na tv 1080p (Crysis 2, Mafia 2, Warfighter).

Oczywiście chciałbym to zrobić jak najmniejszym kosztem. Powiedzmy 500-600 zł.

Czytałem opinie i testy o kartach graficznych.

Wychodzi mi, że optimum to HD7770 (400 zł) lub HD7850 (700 zł - ale to z budżetem na styk).

Dlaczego te karty - bo PSU nie jest zbyt mocny, a kolejna przeszkoda to mała obudowa - karta graficzna maks 23 cm (np. HD5850 odpada za duże wymiary i prąd).

Pytania:

1. Czy te karty to dobry wybór?

2. Czy wystarczy wymiana samej grafy? Czy procek nie będzie zamulał?

3. Jeżeli procek do wymiany to czy na jakiś inny na AM3? Phenom?

4. Czy za Asusa ENGTS250 DK 100 zł mi się zwróci?

edit

Czy ja mam jakiegoś pecha, zadaje za trudne pytania, może za głupie (ale podobno są tylko głupie odpowiedzi)?

Jakoś wszyscy otrzymują odpowiedzi w swoich wątkach tylko nie ja Dołączona grafika

Edytowane przez kold11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor należy podkręcić oraz odblokować cache i rdzeń jeśli da radę. Kartę raczej bym kupił 7850 - na dłużej starczy. Ale zasilacz może mieć wtedy ciężko - zbieraj kasę na nowy.

Ja bym poczekał i zmienił od razu na:

Sapphire HD7850

Fortron HEXA 500W lub Thermaltake Smart 530W czy jakiś inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli twoj zasilacz aktualnie ciagnie GTS250 i nie ma zadnych problemow ze stabilnoscia to tym bardziej HD7850 podejdzie. HD7850 jest mniej pradozerna. Z drugiej strony nawet jak kupisz HD7770 bedziesz mial wzrost wydajnosci, bo ta karta jest dwa razy szybsza od tej ktora aktualnie posiadasz. Takze podczas wyboru porownaj sobie wydajnosc/cena obydwu kart amd i wybierz ta ktora bardziej odpowiada cenowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi.

Mojego procka niestety nie da się odblokować :(

Co do stabilności przy obecnym GTS250 to z tym jest różnie.

Mam co jakiś czas dziwne restarty kompa, nie ma BSODa tylko komp się wyłącza i restartuje.

Najlepiej, że to się dzieje bez obciążenia grafy - np. kiedy coś robię w windzie.

Więc to chyba nie są problemy z prądem, jak myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Restarty moga byc spowodowane jak najbardziej zasilaczem, takze pamieci, plyta gl., ale w wiekszosci wypadkow jest to zasilacz. Jezeli nie masz od kogo pozyczyc zasilacza na sprawdzenie bedziesz musial go kupic. W tym wypadku pozostaje ci kupic HD7770 + zasilacz XFX 450W http://www.morele.net/zasilacz-xfx-atx-core-450w-120mm-80-sli-psu-p1-450s-x2b9-419031/ lub 550W http://www.morele.net/zasilacz-xfx-core-550w-120mm-80-p1-550s-xxb9-379507/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi