Markus1 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) Witam ponieważ niedługo najprawdopodobniej zakupię windows 8, dokonałem aktualizacji biosu mojej płyty do najnowszej wersji. W opisie znalazłem poniższe informacje: 1. Support Windows 8. 2. Update CPU code. Note: "Ultra Fast" is only supported by below conditions. 1. OS is Windows 8. 2. Graphics supports UEFI GOP. Trochę poczytałem o funkcji Ultra Fast boot i wynika z tego, że jeśli posiada się windows 8, kartę graficzną z funkcją UEFI GOP i płytę główną która tę funkcję obsługuje, to można uruchomić np windows 8 w czasie ponizej 5 sekund. poniższy filmik to obrazuje: http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=JdOAvlncCOw&NR=1 Myślę, że jeśli nawet nie jest to takie potrzebne to czemu nie zakupić odpowiedniej karty która to umożliwi? Jeśli ktoś kupuje nową kartę może się to przydać. Problem jest taki, że nie do końca wiem, które karty obsługują tę technologię i czy potrzebny jest do tego jakiś dodatkowy driver? Może ktoś wie coś więcej na ten temat? Edytowane 3 Listopada 2012 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 W tym momencie jest problem, bo wczesniej nikt nie pomyslal o tym zeby nowa seria kart z biegu wykorzystala ta funkcje. Nie obedzie sie bez aktualizacji firmware kart i najpewniej te aktualizacje dostana tylko karty nvidia z serii 600 i amd/ati 7000. Starszymi kartami nie beda zawracac sobie glowy z tego wzgledu ze juz nie sprzedaja ich, a po drugie z tego co pisza maja za maly ROM aby wcisnac tam UEFI GOP. EVGA cos juz podobno skrobie w tej kwestii http://www.evga.com/forums/tm.aspx?m=1767531 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) Na amd 7xxx chyba to już działa, bo mój windows8 wstaje w jakies 2 sek (nie licząc postu biosu) Edytowane 3 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 A ile zajmuje post na tej płycie? (w pn kupuję :D) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki za informacje. Nie mierzę czasu odpalania komputera ( i tak jest szybko-ssd), nie jest to może tak istotne ale jeśli miałbym kupować nową kartę to wolałbym, żeby miała już tą funkcję. Edytowane 4 Listopada 2012 przez Markus1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Druss Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2012 Na amd 7xxx chyba to już działa, bo mój windows8 wstaje w jakies 2 sek (nie licząc postu biosu) Taki szybki boot moze byc wina twojego dysku SSD :) . Znajdz ta funkcje w biosie, wlacz i jak nie wyskoczy zaden blad podczas bootowania mozesz powiedziec, ze dziala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 (edytowane) A jak ta funkcja sie zwie? Dobra juz widze "ultra fast boot" i niema tego u mnie w biosie EDIT. Myslalem ze mam najnowszy bios, pisza ze wprowadzili windows 8 feature w 2.6 ale jakiegos babloa zrobili i wyszedl 2.7 po 13 dniach ktory naprawia to co mial 2.6 zrobic. Po aktualizacji mam opcje w biosie odnosnie fast boot w zakladce winndows 8. 7950 jednakze nie obsluguje GOP, o czym uefi mnie poinformowalo i stosowna funkcje wylaczylo Edytowane 5 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...