lukas3140 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Stoję przed kupnem procesora, płyty głównej, RAMu i dysku w okolicach 1000zł. Mam pytanie na czym warto budować ten zestaw na intelu czy AMD? Podkreślam, że nie potrzebuje zewnętrznej karty graficznej. Czy w codziennym użytkowaniu będzie duża różnica szybkości działania pomiędzy i3 a A8. Komputer ma przedewszystkim służyć do codziennej pracy typu internet, filmy itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) W grach APU spisze sie lepiej (choć i tak będzie to granica grywalności :) ) - we wszystkim pozostałym Intel. Edytowane 3 Listopada 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas3140 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) Czy będzie to różnica zauważalna w użytkowaniu Intela ?? Czy raczej nie?? Edytowane 3 Listopada 2012 przez lukas3140 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 musiałbyś sprawdzić obydwa zestawy w praktyce :) zależy co się na nim robi. Do zwyczajego neta/filmow/office bedzie bez roznicy. Platforma od AMD weźmie nieco więcej prądu i ma głośniejsze chłodzenie. Jeżeli planujesz w coś na tym grać to weź AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
humanoidal Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 Wtedy lepiej wziąć celka i HD6670 ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2012 (edytowane) oczywiscie - taki g550 + HD6670 czy 7750 będzie nieporównywalnie lepszy Edytowane 3 Listopada 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szulik Opublikowano 5 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2012 Ja zdecydowałem się na APu A8-5500. Powodów było kilka: 1. wbrew obiegowym opiniom faktyczne zużycie prądu (co przekłada się na ciepło do odprowadzenia) Trinity jest na najniższym poziomie w swojej klasie. Przy mojej konfiguracji: - Seasonic X-400 Fanless - ASUS FM2A85 M - APU A8-5500 - Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM XMP (KHX1600C9D3K2/8GX) - SSD: Samsung 830 128GB - HDD 2,5" 1TB 5400rpm - DVD-RW: Asus DRW-24B5ST SATA - tuner DVB-T na USB Evolve - czytnik kart pamięci w Idle mam w granicach 28W. Zgodnie z pomiarami na Silent PC Review mój zasilacz choć generalnie ma niezłą efektywność to jednak przy tak niskim obciążeniu ma efektywność na poziomie <70%. gdybym zamontował PicoPSU to pewnie zszedłbym do poziomu 25W. W stresie (wszystkie rdzenie na 100% + grafika obciążona na max) zużycie rośnie do ok 95W. Dlatego w przypadku komputera do internetu, muzyki, obejrzenia filmu, gdzie obciążenie procka to kilka-kilkanaście % argument o większym zużyciu prądu w porównaniu do i3 jest nieaktualny. Większe znaczenie ma odpowiedni dobór płyty głównej, zasilacza itp. Jesli chodzi o chłodzenie to na moim radiatorze Scythe Ninja mam zamontowany wiatrak Akasa Apache 12cm i uruchamia się tylko podczas testów obciążenia np. Prime95. Przy normalnym użytkowaniu, tj. 99% czasu komputer mam całkowicie pasywny, a temperatury nie przekraczają 40C. 2. Karta graficzna w APU jest zdecydowanie mocniejsza niż w Intelu. Mimo, że gram bardzo rzadko, czasem te kilkanaście-kilkadziesiąt % mocy więcej może się przydać. W ramach testów na Trinity pograłem w parę nowych gier bez najmniejszych przycięć, oczywiście, że do bardziej wymagających konieczna byłaby osobna karta, jednak GPU w Trinity to inna półka niż integry sprzed kilku lat. 3. Mam w perspektywie przeróbkę swojego PC w HTPC. Dlatego i3 odpadał ze względu na tzw. "24p bug". Jeśli masz jakieś pytania to pisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...