Skocz do zawartości
Fiedzio

Upgrade kompa najniższym kosztem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Zacząłem studia i biegam na zajęcia z netbookiem Acer AO722, lecz do domu się on średnio nadaje z powodu swojej wydajności...

Posiadam w domu stary stacjonarny komp:

Intel Pentium Dual Core E5200

Gigabyte G31M-S2L

GoodRam 2GB DDR2 800MHz

Dysk 120gb (staaary)

Amacrox ModeCom MC-350ATX 2.0 PFC

do tego jakieś dvd i stary monitorek 17"

Chciałbym najtańszym kosztem ulepszyć w.w jednostkę, myślałem nad zmianą procka na coś w stylu C2D e7400 czy e8400, dokupić jeszcze 2GB RAM, dysk twardy 320-500GB. Zastanawiam się nad kartą graficzną, ponieważ pod monitor (planuję zakup 21-23") ma być podłączony komp oraz xbox360, więc nie wiem czy jest sens. Pytanie czy GMA3100 wyświetla bez problemu obraz w HD.

Komputer ma być wydajny do codziennej pracy, granie odpada, bo jest do tego xbox. Męczy mnie już zacinanie się filmików czy zawiechy systemu przy kilku aplikacjach podczas pracy na moim netbooku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedaj na allegro cpu mobo ram powinieneś wyciągnąć ~300zł. Jeśli hdd i dvdrw są na ata też na sprzedaż.

dołóz 400zł i bierz http://www.morele.net/inventory/info/PYbbVP/

g550 jest wydajnościowo na poziomie e8400, igpu spokojnie da radę we wszystkim prócz gry, zyskujesz nowy sprzęt, na gwarancji, chłodny, energooszczędny, sata3, usb3, gotowy na przyjęcie ssd, i3/i5/i7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podbije temat, zamiast zakładania nowego.

Monitor "17 z 1280x1024 w połączeniu z G860, 8gb ram i jakąś wydajną grafiką zapewni mi sporo fps np. w AC3 czy BF3? Czy może lepiej odrazu coś na i3 złożyć?

Bo zastanawiam się nad jakimś zestawem w granicach 1500-2000 (spora rozbieżność, wiem), a nie chcę wydawać od razu 400zł++ na monitor, skoro do tej pory jak grałem to i na 17" w 4:3 się dobrze grało :) a z czasem i monitor się zmieni...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK. Czyli,

Procesor: G860 ~245zł

Mobo:ASRock B75 Pro3-M ~250zł

RAM: 8GB DDR3 ~130zł

GPU: HD7850 1GB ~ 660zł

ZASILACZ: Fortron HEXA 500W ~180zł

HDD: 500GB ~220zł (może z czasem ssd na sam system dojdzie)

Obudowa i napęd wedle uznania... ~250zł

Lekką ręką 1935zł Dołączona grafika

Procek nie będzie dusić karty? Bo zbytnio OC nie przewiduję...

Teraz np. zmiana na i5 + monitorek 20-22" i nadal będę zadowolony z osiągów? Dołączona grafika Czy będę musiał coś jeszcze dodać do tego?

Bo powyższa konfiguracja + 17" 1280x1024 = na pewno sporo FPS będzie w AC3 itp ? Dołączona grafika

edit: chyba trochę przesadziłem z kartą :D z zestawu za 2k pójdzie http://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd7850-1024mb-ddr5-256bit-dvi-hdmi-dp-pci-e-900-4800-wer-oc-overclock-gv-r785oc-1gd-520318/

Edytowane przez Fiedzio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi