Skocz do zawartości
valhior

pomoc w wyborze płyty głównej

Rekomendowane odpowiedzi

witam

od pewnego czasu przymierzam się do kupienia nowego kompa, wszystkie podzespoły mam juz wybrane prócz płyty głównej.

zamierzenie mam takie: jakis tam procesor, w miare dobre ramy i dobra płyta główna która w przyszłosci śmiało pociągnie i-7 który obecnie nie jest w moim zasięgu cenowym

obecna konfiguracja którą wybrałem:

be quiet! 530w

corsair 2x4gb 1600mhz cl9 vengeance

pentium g860

asus eah4850 1024mb

(zasilacz i karta grafiki będą pochodzić ze starego kompa)

i tu nasuwa się moje pytanie: jaką najlepiej kupić płyte główną?

zastanawiałem się nad asrock fatal1ty p67 profesional lub asrock p67 extreme4 gen3

co Wy byście doradzili?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z plyt glownych radzilbym ci kupic MSI B75A-G43, jesli potrzebujesz dwa porty SATA3 to wtedy MSI Z77A-G43. Zasilke zmien na XFX 450W lub 550W duzej roznicy cenowej miedzy tymi dwoma mocami nie ma. Nie mowie ze be quiet! jest niedobry, sam polecalem kiedys ich zasilacze. Ale ostatnio zeszli z jakoscia a ceny zostaly za wysokie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Extreme4 jest dobrą płytą, ale nie P67 tylko Z77. Nowocześniejsza konstrukcja. Nie bierz nic z Fatality w nazwie to marketingowy szajs. Cena wysoka i prawie nigdy za tym nie idzie jakość ani dobre wyposażenie.

Podejrzewam, że w przyszłości zamierzasz ostro podkręcać, wtedy ten zasilacz ma sens. Jeśli nie będzie OC to zmieniłbym na coś tańszego typu OCZ ZS 550W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

własnie, mysląc o wyborze P68 a Z77, bardziej byłem przylny Z77, ze względu na nowszą konstrukcje, choć słyszałem ze P68 jest bardziej podatne na podkręcanie.

MSI Z77A-G43 nie będzie miała zbyt słabej sekcji zasilania?

co do zasilacza, napisałem że będzie pochodzić ze starego kompa, a że jestem z niego obecnie zadowolony, nie chce go zmieniać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi