Skocz do zawartości
pijosz

Usługi oferowane przez serwis. co mogą zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. OStatnio miałem różne problemy z komputerem i oddałem go do serwisu. Opisałem im usterke jako taką która występuje tylko w grach i powiedziałem też o innych problemach tj. zapętlający się dzwięk, wolniejsze działanie programów itd... Kiedy wróciłem odebrać komputer dowiedziałem się tylko tyle że usterki nie wykryto. Mówili mi że testowali kompa programami takimi jak Frumark, OCCT, HDtune itp. tylko że problemy są przeważnie w grach. Zapewne tylko w tych programach testowali bo pewnie nie mają czasu albo z jakiś innych powodów i powiedzieli że może być to wina gier, systemu. Nie będę wymieniał co to za Sklep/Serwis jednak jest to duża sieć. Usterki nie ma sensu opisywać bo to coś bardzo dziwnego. Teraz mam tylko takie pytanko:

Czy są serwisy które oferują usługę wykrycia usterki, jakiejś zepsutej części poprzez testowanie komputera w praktyce (czyli tak jak im opisywałem - w grach, w odtwarzaniu dzwięku, w codzennym urzytkowaniu) a nie tylko programami? Może tylko większe sieci sklepów/serwisów tylko programami mogą testować z powodu braku czasu lub braku jakiś praw dodatkowy? Czy taki mały serwis komputerowy może jakby bardziej "po ludzku" podejść do problemu i nawet dokładniej podyskutować z klientem, przedstawić na czym polega usterka "na żywo" albo przynajmniej dokładnie omówić ją? Czy znacie jakiś taki sklep/serwis lub mały serwis który by się tym zajmował (mieszkam we Wrocławiu i szukałbym takiego miejsca blisko dworca głównego i rynku).

Edytowane przez pijosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up

Najlepiej to opisz dokładnie problem może ktoś z forum pomoże. W serwisie płacisz a często pewnie są tam ludzie którzy nie mają prawie pojęcia o tym co robią albo im sie nie chce nad problem siedzieć i wolą to oddać (to tak z własnego doświadczenia). Ale też Tobie musi się chcieć. Jeśli może byc to wina systemu, sterowników może warto zrobić formata, ewentualnie zainstalować obok już istniejącego i sprawdzić. Sam też mógłbys sprawdzić zakładke w healt w hdtune czy jest wszystko na okej i zbadać odnośnie bad sectorów. Dalej można sprawdzić ram Edytowane przez michalelo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie ma sensu nie będę się o tym rozpisywał trwa to już 4 miesiące i próbowałem wszystkeigo i cokolwiek byście zaproponowali nic nie pomoże bo to robiłem a sama usterka wygląda dosyć dziwnie.

no jak chcesz, wszystkiego próbowałeś to po co do serwisu oddajesz, jeśli uważasz że nic nie pomoze to może komp na śmieci ;). Twoja sprawa na forum jest więcej ludzi niż w serwisie i więcej ludzi którzy się znają .... w każdym razie powodzenia
  • Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"wszystkiego próbowałem i nic nie pomogło" próbowałem tych rzeczy które byłem w stanie wykonać we własnym zakresie czyli np. podmienienie kabelka SATA albo testy memtest ale nie np. podmiana zasilacza bo nie mam możliwości a w jakimś serwisie pewnie mogą takie coś zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdziwy serwis to taki w którym pracuje prawdziwy serwisant, tzn. gość znający się na rzeczy. Nie ma znaczenia, czy mieści się w garażu czy przeszklonym biurowcu Dołączona grafika

Witam. OStatnio miałem różne problemy z komputerem i oddałem go do serwisu. Opisałem im usterke jako taką która występuje tylko w grach i powiedziałem też o innych problemach tj. zapętlający się dzwięk, wolniejsze działanie programów itd... Kiedy wróciłem odebrać komputer dowiedziałem się tylko tyle że usterki nie wykryto. Mówili mi że testowali kompa programami takimi jak Frumark, OCCT, HDtune itp. tylko że problemy są przeważnie w grach. Zapewne tylko w tych programach testowali bo pewnie nie mają czasu albo z jakiś innych powodów i powiedzieli że może być to wina gier, systemu. Nie będę wymieniał co to za Sklep/Serwis jednak jest to duża sieć. Usterki nie ma sensu opisywać bo to coś bardzo dziwnego.

Nie licz na to, że ktoś w serwisie będzie specjalnie łupał przez pół dnia w BF czy CoD-a, żeby wystąpiła mu ta usterka, bo zwyczajnie nie ma na to czasu/ochoty. Swoją drogą, nie ma "dziwnych" usterek - na tym forum jest sporo osób które się znają na rzeczy i jeśli konkretnie opiszesz co jest nie tak i w jakich okolicznościach to się dzieje, to przynajmniej podpowiemy co mają sprawdzić w serwisie który wybierzesz. Wrocławiacy może zasugerujcie jakiś konkretny sprawdzony punkt. A tak przy okazji - skrzynka Lecha nieraz wychodzi taniej Dołączona grafika

Edytowane przez Night_Bird

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie ma sensu nie będę się o tym rozpisywał trwa to już 4 miesiące i próbowałem wszystkeigo i cokolwiek byście zaproponowali nic nie pomoże bo to robiłem a sama usterka wygląda dosyć dziwnie.

Co to ma być za zdanie ? Jeśli w ciągu 36h nie ustosunkujesz się do tego co napisał Night_Bird :

jeśli konkretnie opiszesz co jest nie tak i w jakich okolicznościach to się dzieje, to przynajmniej podpowiemy co mają sprawdzić w serwisie który wybierzesz.

To obiecuję Ci, że prędko już tutaj nie zajrzysz.

Lenistwo i głupota ludzka chyba rzeczywiście nie zna granic.

Edytowane przez MaciekCi
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przez 4 miechy wałkowałem to na innym forum i nic nie pomagało. może ktoś widział ten temat Dołączona grafika

Otóż tak ehhh... nie chce mi się pisać bo tyle tego

Otóż w czerwcu zaktualizowałem swoją płytę główną BIOSem BETA i komputer się nie uruchomił. po analizie stwierdziłem że płyta do wymiany. wymieniłem ją na ASrock N68C-GS FX. zainstalowałem przerabiany win xp (black edition). okazało się że płytka miała zepsuty układ dzwiękowy i musiałem ją wymienić. juz wtedy zauważyłem że dzieją się inne niepokojące rzeczy. np. programy wolniej się uruchamiały i jedyna gra w którą grałem to minecraft w którym zauważyłem spadek FPS. była jeszcze taka jedna cecha charakterystyczna. mianowicie kiedy coś uruchmiałem miałem animowany kursor, którym jeżdziłem po ekranie i wtedy przycinał się. pomyślałem że jak płyta ma rąbniętą dzwiękową to pewnie jeszcze coś i nie zwracałem na to uwagi.

po wymienieniu płyty (oczywiście gwarancja była) zainstalowałem Win 7 ale nie grałem bo mam masakryczną ilość RAMu - 1GB Dołączona grafika. już wtedy zauważyłem że programy chodzą wolniej i się przycinają. stwierdziłem tak po tym jak zainstalowałem kiedyś na starym kompie Win 7 i wszystko śmigało dobrze. olałem to bo myślałem że to po prostu wina małej ilości RAM. pare razy go przeinstalowywałem ponieważ miałem pare nieudanych podejść do zainstalowania XP-ka (trzeba było jakieś 2 tryby wybrać TEXT i GUI mode jakoś tak). kiedy zainstalowałem go wreszcie wszystko się zaczęlo Dołączona grafika

pierwsza grę którą miałem pod ręką był "minicraft". zrzuciłem go z pendrive i jak się zespawnij w lesie to normalnie koszmar! lagi straszne. kiedyś to 30-40+ FPS było a teraz 15-20. potem z ciekawości odpaliłem "płaski świat" bez obiektów do wyśietlania i niby 40-50 a nawet 60+FPS ale co jakiś czas jak szedłem to widziałem małe "ścineczki". a kiedy już do wioski wszedłem FPS od razu spadły. bardzo się tym zaniepokoiłem i zainstalowałem drugą grę żeby sprawdzić dalej.

MW3. W tej grze jest tak samo jak w minecraft. kiedy mało się dzieje to są małe przyciny. kiedy już patrze na jakieś budynki czy porozwalane samochody to odrazu mam spadek FPS. grałem na takich samych detalach jak na starej płycie. tylko w tej grze jest dobrze o tyle że w NAJNIŻSZYCH jest grywalna Dołączona grafika (normalnie low/med 2xaa normalna rodzialka). zauważyłem też że jak dzieje się coś wiecej jakieś wybuchy, to od tych wybuchów idą takie jakby smugi, czy jakby to nazwać, ich cienie Dołączona grafika.

Zainstalowałem jeszcze Wh40K DoW taką starszą gierke strategiczną. jak nie mam w ogóle wojsk tylko sama mapa to jak najade na swój jeden budynek to tam są te przycinki. tylko że tu na duża skalę. podkreślam przycinki, nie lagi. lagi zaczynają się jak coś się dzieje już. 3 oddziały sm-ów i TC (ogólnie po prostu obiekty)(pewnie niektórzy wiedzą o co chodzi :DDD) to już mam 20 FPS z 60! to jest stara gierka, silnik z 2004 roku!

na dodatek dodam że nawet CS 1.6 przycina. kiedy wejdę na jakiś wysoki obiekt na mapie Surf to jak widzę cała mapę to bardzo przycina.

no dobra pare sugesti:

jako ciekawostkę dodam że teraz z ciekawości zainstalowałem system XP black edition taki sam jak w tej płycie z zepsutym układem dzwiękowym. zaobserwowałem takie same ściny np. ten charakterystyczny przycinający animowany kursor, jak w tamtej płycie co była z uszkodzoną dziwekówką.

Sugeruję że coś może być zepsute/nie pasować do tej płyty już od dawna. Dodam jeszcze że jak miałem kompa z płytą bez dzwięku to wentylator w zasilaczu zaczął charczeć ale to tylko taki wątek.. zresztą już teraz nie harczy.

dodatkowo 2 miechy temu, przy przeglądaniu yt zauważyłem że dzwięk czasem jakby "skacze" do tyłu i do przodu albo się zapętla albo po prostu "pierdzi" tak co jakiś czas na chwilkę, nie żeby tak się ciągnęło. to w grach, przy odtwarzaniu muzyki ale najczęściej na youtube.

kk:

BIOS. tutaj upominali mnie o to na forum żebym go sobie zaktualizował ale ja tego nie zrobiłem i w dalszym ciągu chyba nie zrobie. przez to rozwaliłem sobie poprzednią płytkę. te nowe BIOSy chyba nie wnoszą jakiś ważnych zmian? http://www.asrock.co...odel=N68C-GS FX jest też dostępna jedna wersja BETA w Sekcji Beta.

CPU: tutaj mam największe poderzenia. CPU jest najważniejszym "mózgiem" komputera i on odpowiada za obliczenia (czyli za gry, programy a takze dzwiek poczesci). Co do minecrafta. wiem że ta gra jest pazerna na tranzystory mojego procka i dlatego o tym napiszę. Minecraft ma największy spadek FPS. Za wydajnośc w tej gierce odpowiada głownie procek i RAM, nie VGA ponieważ czy potrzeba aż GTX690 w qudro SLI żeby wyświetlić sześciany, oteksturowane gorzej niż w pasjansie. głównie tutaj za płynnośc odpowiada procek. w tym przypadku jak i w innych nie jest to wina RAM-u o czym dalej. dodatkowo największy spadek FPS jest własnie tutaj czyli sugeruję się że to procek.

RAM: pamięci były testowane memtest i zero errorów, tak samo były podmieniane na inne, tylko tyle że ten sam model bo kolega tylko takie miał w kompie.

VGA: MW3 i DoW to gry w których VGA ma coś więcej do powiedzenia niż w mc. w MW3, wodotryski i dary Dx9 nie dają żyć mojej karcie. chodzi mi o to że karta jest tam bardziej wykorzystywana. w tej grze zauważyłem najmniejszy spadek FPS. może chodzi tutaj o to że grafika robi swoja a może być ograniczana przez procesor lub HDD o czym za chwilkę? w DoW spadki są większe ponieważ tam procesor jakoś musi ogarnąć te cała masę obiektów (szczególnie na "quick starcie" Dołączona grafika) a VGA nadal robi swoje?

HDD: tutaj tez mam go na celowniku. w programach pokazujących SMART zauważyłem że parametr CRC error count jest podkreślony. wymieniłem kabelek ale nie znikł. data jest 1 czyli mało ale mozę to coś mówi? błąd jest jak płyta albo dysk ma problemy z komunikacją HDD><kontorler dysków><MOBO. zauważyłem też że spadek chyba z ponad 70Mb/s zszedł do ok.60Mb/s. może się to wydawac śmieszne ale tak jest w kązdym teście. może to coś sugeruje? aha i jescze w zakładce info jest że dysk pracuje w trybie SATA I a zarówno on jak i płyta ma SATA II ale rozwinięcie tego za chwilkę.

PSU: odpada. pisałem o tym wiatraczku ale to było tylko "klasyczne" czy "zwykłe" mechaniczne "nieszkodliwe" brzęczenie Dołączona grafika. na kwitku z serwisu z którego odebrałem kompa ale i tak się nic nie dowiedziałem pisze że testy w OCCT i Furmarku po 20H były.

sama płytka MOBO Dołączona grafika: nie wiem a może to ona coś powoduje? z nią w sumie mogą być różne zeczy. a może coś niekompatybilnego ? może wy coś wywnioskujecie z tego? jeszcze te dziwne powiązania z płytą z uszkodzonym układem dzwiękowym

co robiłem? :

1)podmiana WSZYSTKICH sterowników

2)podmiana kabelka SATA

3)nawet wyjąłem starą nagrywarke ATA

4)podmiana pamięci

5)wszelkiego rodzaju testy OCCT i Furmarka ja sam robiłem a w serwisie też memtest a nawet testowanie pamięci Video RAM i wszystko OK

6)3dmark 06 - 4600pkt czyli dobrze tak jak na starej MOBO

Co chcę osiągnąć? :

1)przynjamniej się dowiedzieć jaka część jest zespsuta

Jak? :

1)Te forum to ostatnia nadzieja

2)wasze sugestie i rady

3)albo po prostu oddanie do dobrego serwisu

sprzęt:

CPU: AMD Athlon 64 X2 3600+ Windsor 2.0GHz

GPU: Nvidia GeForce 7900GS 256MB Galaxy Zalman edition

RAM: 1GB (2x512MB) 800MHz Dual Channel CL5 DDR2 GEIL

PSU: Chieftec GPS-450 450W

MOBO: ASrock N68C-GS FX

HDD: Seagate Barracuda 250GB ST3250620AS

BUDA: Modecom Harry

Wnioski....

Od razu pisze że nie lubie komentarzy "o ale stare g***o a nie komputer". nie stać mnie na nowy a ten wbrew pozorom jest jeszcze dobry jak dla mnie, nawet w GTA IV i crysisa 2 idzie pograć (oczywiście przy w pełni sprawnym komputeerze).

Jak widać sprawa jest dosyć zawiła. powiazania z zepsutą płytą, dziwnie zachowujące się gry, programy a nawet zapętlający się dzwięk. próbowałem wszystkiego. może coś uszkodziłem podczas transportu komputera do serwisu na wymiane płyty? może coś o coś stukło i coś np. w dysku poszło? albo procesor jest jakoś uszkodzony ale nie wiem jakby to mogło się stać Dołączona grafika. VGA - chyba nie. RAM? OK. coś ten HDD podejżany, ten tryb SATA I te błedy i obniżony transfer. albo płyta np. chipset albo kontroler dysków? najlepiej byłoby podmieniać części i dojść do tego zepsutego podzespołu tylko ja nie mam aktualnei jak takeigo czegoś zrobić więc przydałby się porzadny serwis który "po ludzku" podszedłby do mojego problemu. tu nie chodzi o to żeby łupali w CoD-a bo odrazu szybko w DoW moge pokazać na czym polega problem na żywo i by coś porozkmniali.

dajcie mi chociaż jakieś wskazówki, może jak jeszcze spróbować naprawić albo nwm... żałuję że pozbyłem się mojej MSI K9N... głupim BIOSem XD

napisałem się z godzine ale myślę że nie na marne Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co, sprzęt masz nawet dobry, gdyby nie ta ilość ramu i to mnie niepokoi. No ale o tym za chwilę.

Puszczanie benchmarków nic Ci nie da, bo już widać, że jest problem sprzętowy i nawet nie warto.

1. Pokaż zrzut ekranu z Crystal Disk Info rzucimy okiem, czy dysk nie jest uwalony. Szczerze to on mi źle pachnie.

2. Zrób pełnego formata, CAŁEGO dysku, wywal partycje itd.

3. Ważny krok Zainstaluj Linuxa Ubuntu - jest bajecznie prosty i odpal na nim

i powiedz, jak fpsy. Ten krok nam dużo powie.

4a. Jeśli Minecraft będzie się ciął przejdź do punktu 7.

4b. Jeśli Minecraft działa bardzo płynnie (powinien na Twoim sprzęcie) to rób powtórkę :

5. Wywal wszystko z dysku i zainstaluj oryginalnego Windowsa XP.

6. Pamiętaj o zainstalowaniu sterowników do płyty głównej - chipsetu oraz poboczne jak lan i audio - wszystko ze strony producenta. Potem sterowniki graficzne i módlmy się,aby było ok. Jeśli będzie inaczej - daj znać.

7. Ja bym stawiał na dysk, płyta statystycznie nie może być zła (kolejna pod rząd ?). Nie wiem co Ci zaproponować, żadnego hiper-szybkiego pendriva pewnie nie masz, nie za bardzo też pamiętam czy jest jakieś distro linuxa, które wrzuca się w całości do ramu, ale tu i tak kolejny problem - 1GB tegoż. Jak dojdziesz do tego kroku - daj znać, pomyślimy jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwny jest ten tryb SATA I. Może jeszcze coś niepokojącego znalezliści w SMART albo w Info? Transfer spadł w Average z ponad 70 do ok. 60.

Posprzątałem,

Puknij się w łebetynę.

Klaus

post-194970-0-50934900-1352227336_thumb.png

post-194970-0-57166800-1352227342_thumb.png

post-194970-0-11174300-1352227346_thumb.png

post-194970-0-16254900-1352227349_thumb.png

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem ze program nie robi znaczenia ale już wrzucam Dołączona grafika Co do linkusa to dopiero w weekend bede mogl to sprawdzeic bo teraz nie mam czasu. szkola, szkola , szkola ....

o fajnie, moj komputer przez 6 lat wyrobil sobie 2 lata pracy lacznie Dołączona grafika

Myślałem ze program nie robi znaczenia ale już wrzucam Dołączona grafika Co do linkusa to dopiero w weekend bede mogl to sprawdzeic bo teraz nie mam czasu. szkola, szkola , szkola ....

o fajnie, moj komputer przez 6 lat wyrobil sobie 2 lata pracy lacznie Dołączona grafika

post-194970-0-27227200-1352328057_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi