Skocz do zawartości
panzeb

Afterburner a Windows 8 64-bit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

To mój pierwszy wpis, więc przedstawię się - mam na imię Rafał. Proszę o pomoc. Po zainstalowaniu Windows 8 64-bit, nowych sterowników do karty graficznej MSI Radeon HD 6850 i ponownym zainstalowaniu Afterburnera - Afterburner nie uruchamia się. Wyświetla komunikat "Failed to initialize display driver wrapper". Karta graficzna przy graniu w gry 3D niemiłosiernie wyje. Czy ktoś wie, jak uruchomić Afterburnera, ewentualnie może poleci jakiś alternatywny program do "uspokojenia" wentylatora na karcie? Zaznaczam, że program musi działać pod Win 8 64-bit.

P.S. Mimo wgrania nowych sterowników AMD, win8 trzyma się własnych WDDM v1.2. Może to jest przyczyna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj masz najnowszą dostępną betę sterowników do karty graficznej, przetestuj je.

http://support.amd.com/us/kbarticles/Pages/AMDCatalyst1211betadriver.aspx

Jeśli dobrze się orientuję to oficjalnie program jeszcze nie obsługuje windows 8 x32 i x64 więc uruchamiasz go pod tym systemem narażając się na to, że program będzie działać nieprawidłowo lub wogóle. Przetestuj inne programy tego typu, np ati tray tools lub sapphire trixx. Jeśli one także będą miały problemy z działaniem pod tym windowsem to niestety, tymczasowo jedyną decyzją będzie używanie starszej wersji windowsa (7, visty bądź xp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Afterburner dziala bez problemu. Sam uzywam go wlasnie do kontroli obrotow wentylatorow na 64 bitowej wersji. Wazne, zebys nie sciagal bety ta jest starsza niz wersja normalna. Sterowniki jakie instalowalem to ostatetnie oficjalne, 12.10 pod Windows 8. 12.11 nie sprawdzalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysiu, napisz:

1. jakiej wersji Afterburnera używasz

2. jak podmieniłeś windowsowe sterowniki (WDDM v 1.2) na Catalysty; ja najpierw zainstalowałem Catalysty 12.10 bez próby odinstalowania WDDM - wówczas win8 nadal używał swoich WDDM, nigdzie nie było panelu Catalystów, z którego np. można regulować filtrowanie ani]zotropowe, czy antyaliazing; potem próbowałem odinstalować WDDM - komp się restartował i uruchamiając wczytywał WDDM; przeszedłem w tryb awaryjny - WDDM dało się odinstalować bez samoczynnego restartu, ale CAtalysty wywalały błąd przy instalacji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Afterburner 2.2.5 (oznaczony dodatkowo jako beta1), dokladnie ta: http://download1.msi.com/files/downloads/uti_exe/vga/MSIAfterburnerSetup225.zip

2. Bez zadnych kombinacji. Sciagnalem paczke: http://sites.amd.com/us/game/downloads/Pages/radeon_win8-64.aspx - ta pierwsza od gory i odpalilem instalke. Nawet restartu nie musialem robic, dziala od razu. CCC tez chodzi.

U Ciebie problem wynika z braku wlasciwych sterownikow do karty anizeli wersji Afterburnera. Szczerze nie wiem skad problemy w instalacji sterownikow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki.

W międzyczasie opanowałem problem. Masz rację, podstawa, to podmienić sterowniki karty graficznej. Na Catalystach Afterburner chodzi cacy. Wreszcie cisza :)

P.S. Mam tę samą wersję Catalystów, co Ty, ale nie widzę dostępu do CCC. Gdzie on jest u Ciebie dostępny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tam u mnie powinny być, ale nie ma. Pewnie dlatego, że instalowałem w trybie o nazwie jakoś takiej: "wyłącz wymuszanie podpisu sterowników". Dostęp do CCC nie jest pilny, więc pobawię się później. Pewnie trzeba będzie spróbować zainstalować Catalysty w normalnym trybie. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie recznie zainstalowales same sterowniki z poziomu menadzera urzdzen. CCC instaluje sie z poziomu instalki, razem ze sterownikami. Skoro u Ciebie tryb z wylaczeniem wymuszania podpisu pomogl to musialbys w tym trybie odpalic instalacje catalystow i wowczas powinien zainstalowac sie komplet. NIe wiem skad u Ciebie w ogole potrzeba instalacji z wylaczeniem sprawdzania podpisu, ale roznie to czasem bywa. Wazne, ze ostatecznie to co najwazniejsze dziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi