tom_tom Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Witam, Noszę się z zamiarem zakupu sprzętu do zabawy w Cinema 4D. Nic wielkiego, narazie tylko nauka i nieskomplikowane rzeczy, dlatego na początku chciałbym zlożyc dobra baze, ktora potem moge rozbudowac. Tak wiec na chwile obecna wystarczy mi sredniej mocy i5. Myslalem o 3450/3470. Mam problem z plyta glowna, jaki chipset? Zastanawialem sie nad tym: http://www.komputronik.pl/product/131735/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Asus_P8Z68_V_LX.html lub jego odpowiednikiem od Gigabyte'a. Nigdy nie narzekalem na gigabyte'a ;) Pamieci? Tu bolaczka totalna. Nie mam zielonego pojecia jakie, z jakim taktowaniem, CL, jaka marka? Jesli chodzi o pojemnosc to min 8GB w jednej kostce, zeby potem dolozyc druga. Karta grafiki. Z tego co wyczytalem, kazda z obsluga OpenGL, wiec myslalem o GTX 650. Nie chce na chwile obecna wydac na to wiecej niz max 650zl. Chyba ze jakis radeon? I jaka marka? Czy to jest taka zaleznosc, ze przy plycie asusa, karta tez powinna byc od asusa? Jesli chodzi o dyski to myslalem o 60GB samsunga SSD + WD na 1TB dane. I to chyba tyle. Dochodzi kwestia zasilacza, i tu nie mam zielonego pojecia, jaka marka i jaka moc bedzie potrzebna. Z gory dziekuje za pomoc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Do tego wystarczy I5 3470 + MSI B75A-G43 i Goodram 8GB DDR3 1 333 mhz CL9 ( lub osobno kupowane 2 kości po 4GB ) . Karta to MSI HD7850 . Zasilacz - zależnie od kasy to Forton HEXA 400W/500W , XFX Core 450W/550W lub OCZ ZT 550W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Moja propozycja: http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJydkMsKwjAQRf9l1kUmj2mM$yAuXYiL0GZRWltpWkTFfzdTUgju6mJykzMXDuQN93Go53aCwwUI0UIBJFDHwDRa2fVJKEsOqYgXpE3W2zbXAppuCBV7RSQi24osf3ebLZXvHUsUMTIyLwiz3hTyWdqF2v9kSRjmWxSC1ItqdJM7taMPEQmZwLHxofHVq1!KknZ7$tZH27n63LnQPyNG!HwBahhSaw** Płyta MSI Z77 pozwala na późniejszą rozbudowę, a do filmów Ci się przyda więcej rdzeni. Pamięć 8GB 1600MHz. HD 7850 jest najwydajniejsza w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom_tom Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Jak wypadaja te MSI? Od zawsze mialem gigabyte'a az do am3 ostatnio. Potem mak i jakos nie wiem co poza asusem i gigabytem jest warte uwagi? @Alucard69, więcej rdzeni? Moglbys rozwinac? Czy przy renderowaniu mi się to nie zagrzeje? Bo tak naprawde projektowac w 3d moge sobie na swoim mbp 13" ale po [gluteus maximus] dostaje gdy dochodzi do wyplucia renderu gotowego. Czy te boksowe chlodzenia na karcie i procku nie powinny byc zastapione cyzms wydajniejszym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Jeśli nie będizesz podkręcał to wystarczy BOX. Co do większej ilości rdzeni - do renderingu przydaje się 8 wątków. Dlatego proponuję Z77 na przyszłość, gdyż do i5-3470 wystarczyłaby płyta B75, a tak to dokupisz kiedyś i7-2600K/i7-3770K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksju Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Czy przy renderowaniu mi się to nie zagrzeje? O to nie bój. Ale weź 3570K i wykręć przy dobrym chłodzeniu na 4.5 albo weź 2600K - wiem, że kosztuje ale do renderingu super. Zależy też jak skomplikowane projekty wykonujesz, czy na i7 zrobisz render w 5 minut czy 2h ;) im dłuższy tym lepszy sprzęt kup, na dłuższą metę Ci to wyjdzie na plus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...