Skocz do zawartości
tom_tom

Komputer do zabaw w 3D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Noszę się z zamiarem zakupu sprzętu do zabawy w Cinema 4D. Nic wielkiego, narazie tylko nauka i nieskomplikowane rzeczy, dlatego na początku chciałbym zlożyc dobra baze, ktora potem moge rozbudowac.

Tak wiec na chwile obecna wystarczy mi sredniej mocy i5. Myslalem o 3450/3470.

Mam problem z plyta glowna, jaki chipset? Zastanawialem sie nad tym: http://www.komputronik.pl/product/131735/Sprzet_komputerowy/Podzespoly/Asus_P8Z68_V_LX.html lub jego odpowiednikiem od Gigabyte'a. Nigdy nie narzekalem na gigabyte'a ;)

Pamieci? Tu bolaczka totalna. Nie mam zielonego pojecia jakie, z jakim taktowaniem, CL, jaka marka? Jesli chodzi o pojemnosc to min 8GB w jednej kostce, zeby potem dolozyc druga.

Karta grafiki. Z tego co wyczytalem, kazda z obsluga OpenGL, wiec myslalem o GTX 650. Nie chce na chwile obecna wydac na to wiecej niz max 650zl. Chyba ze jakis radeon? I jaka marka? Czy to jest taka zaleznosc, ze przy plycie asusa, karta tez powinna byc od asusa?

Jesli chodzi o dyski to myslalem o 60GB samsunga SSD + WD na 1TB dane.

I to chyba tyle. Dochodzi kwestia zasilacza, i tu nie mam zielonego pojecia, jaka marka i jaka moc bedzie potrzebna.

Z gory dziekuje za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wypadaja te MSI?

Od zawsze mialem gigabyte'a az do am3 ostatnio. Potem mak i jakos nie wiem co poza asusem i gigabytem jest warte uwagi?

@Alucard69, więcej rdzeni? Moglbys rozwinac?

Czy przy renderowaniu mi się to nie zagrzeje? Bo tak naprawde projektowac w 3d moge sobie na swoim mbp 13" ale po [gluteus maximus] dostaje gdy dochodzi do wyplucia renderu gotowego. Czy te boksowe chlodzenia na karcie i procku nie powinny byc zastapione cyzms wydajniejszym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy przy renderowaniu mi się to nie zagrzeje?

O to nie bój. Ale weź 3570K i wykręć przy dobrym chłodzeniu na 4.5 albo weź 2600K - wiem, że kosztuje ale do renderingu super. Zależy też jak skomplikowane projekty wykonujesz, czy na i7 zrobisz render w 5 minut czy 2h ;) im dłuższy tym lepszy sprzęt kup, na dłuższą metę Ci to wyjdzie na plus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi