Flikowski Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Witam, czy wymieniając procesor "Dual Core E6300" na "Core 2 Duo E7400" coś w ogóle zyskam na wydajności, czy jest to nieznacząca różnica? Chodzi mi głównie a grę Minecraft, która potrafi zamulić obecny procesor, a jak jeszcze działa w tle flash (np. youtube), to gra zaczyna wtedy przycinać, czy taka zmiana coś da? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Procesory mają takie samo taktowanie, zbliżoną architekturę, różnica wydajności będzie minimalna. Klik 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flikowski Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 A opłaca się wymienić na jakiś inny procesor na s775, aby było widać jakąś różnice tak do 200zł, no max to 250zł? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Nie bardzo. Zauważalną różnicę dałby E8400 podkręcony pod 3,6-4GHz. Wymaga to jednak dobrej płyty i pamięci. E8400 byłby wydajniejszy od PDC E6300, nie wiem jednak czy zaoferowałby ci wystarczającą wydajność. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flikowski Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Dziękuję za odpowiedź, to raczej nie będę się bawił w takie wymiany, tylko się przemęczę i gdy będę miał więcej kasy, to złoże coś nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Zawsze możesz zajrzeć do poradnika dot. podkręcania procesorów i spróbować pogonić tego E6300 trochę w górę. Jeśli płyta jest ok, 3,5GHz powinieneś zrobić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 Pytanie czy przy minecrafcie takie podkręcanie coś pomoże, kiedyś zdażało mi się że mineraft przymulił mi i5 430M. IMO jak się nie wiesz nic w temacie podkęcania to nie kombinuj bo jakiegoś szału w wydajności pewnie nie osiągniesz, ale jak byś się brał już za podkręcanie to zwróć też uwagę na zasilacz jaki masz, jak masz słaby zasilacz(no name) to on będzie głównym ograniczeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flikowski Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 (edytowane) Wczoraj ustawiłem procek na 3.3Ghz, niby było ok, ale coś mi się system po jakim czasie przyciął i musiałem zresetować. Ale może to i wina systemu, też wczoraj świeżo instalowany Ubuntu 12.10 64bit. Na razie ustawiłem 3.0GHz, nie chcę niepotrzebnie popsuć czegoś. A komputer mam: GA-P35-DS3R Dual-Core E6300 MSI GTS 450 4096MB HyperX 1066 BE QUIET L7-530W Edytowane 7 Listopada 2012 przez Flikowski Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 7 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2012 To nie wina systemu, tylko nieumiejętnego podkręcania. Tutaj, masz to bardzo dobrze wytłumaczone: http://www.purepc.pl/podkrecanie/poradnik_podkrecanie_procesorow?page=0,5 Mojego PDC podkręciłem do 3,8 GHz - jest w pełni stabilny. Myślę, że około 3,4 GHz powinieneś zrobić spokojnie, te procesory dość dobrze się podkręcały. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...