MANDAO Opublikowano 8 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2012 Hej napisze to tutaj bo mam parę pytań, a nie chce rozwalać się po różnych a i myślę ze napisanie odpowiedzi dla mnie pomoże komuś jeszcze i da satysfakcję osobie która odpowie a więc zachciało mi się Wc po paru próbach zakupu rożnego sprzętu - metoda prób i błędów - mam już prawie wszystko windows 7 ultimate 64bit buda CHIEFTEC BRAVO BA-01B-B-B Big Tower płyta głowna http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_380&products_id=46974 procesor AMD Phenom II x2 550 Black Edition blok http://angela.pl/p6357,magicool-cpu-block-black-butterfly.html grafika EvEA gtx 275 blok http://www.ekwb.com/shop/blocks/vga-blocks/fc-geforce/geforce-gtx-2xx-series/ek-fc275-gtx-pcb-nickel.html pompa Thermaltak P500 rezerwuar mały i montowany w zatokę (będzie cylindryczny około 150mm) chłodnica BWU 123 z 3 wentylatorami na max maja około 720 obrotów będzie jeszcze jedna 120 albo 2*120 węże 8/10 komp raczej tylko na jednej grafice podczas przeglądania neta/oglądania filmu chciałem uzyskać ciszę w budzie może być zamontowana czasem karta do WIFI i miała być audigi 2 creatiwe ale miałem problem ze sterownikami (znalazłem nawet nawet ale i tak paru rzeczy brakowało) pytanie 1 grafika po około godzinnym graniu w Batlefield 2 na średnim(chyba ale nie na minimum) i włączeniu Programu "stress" z pakietu oprogramowania do karty nie przekroczyła 57 stopni Cel. CPU około 37 podczas przeglądania internetu cpu 26 stopni a grafika 40/42 czy temperatury są w miarę dobre 2 układ mam taki pompa - grafika - procek - chłodnica - rez - chcę dołożyć po grafice 120 a może i 2 *120 (tylko w tedy bym musiał ciąć obudowę) oraz dołożyć reza cylindryczny jak to najlepiej połączyć ? na razie ze tak powiem mam to złożone na słowo honoru (musiałem mieć dostęp do kompa) chłodnica 3*120 jest na górze i opiera się o zasilacz (corsair HX520 W ) z z drugiej strony jest wyżej i złapany jest na tryta ciepłe powietrze wyciąga wentylator w budzie 3 na płycie mostek północny grzeje się nie miłosiernie nie idzie go dotknąć a jest standardowy wymieniać czy zostawić to tak jak jest austin 99 stopni pokazuje nie wiem czy to ma znaczenie aż takie duże ale buda była otwarta, w planach będą ze 2 120 albo i 140 które mają dmuchać powietrzem z poza budy 4 czy dyski twarde mogą być pod kontem około 45 stopni 5 ram mam 2*2GB patriota BE ustawiłem w biosie aby szły na 1600 ale ma 1333 czy może to być taki problem że procek nie obsługuje wiecej 6 czy jak dołożę jeszcze jedna chłodnicę i rez czy ta pompka (Thermattake p500) da rade a jeśli dołożę drugą taką samą pompkę to czy się polepszy 7 jaka jest godna polecenia jakaś płyta do mojego procka co myślicie o tym AsRock 970 Extreme3 AsRock 990FX Extreme3 8 nie chce docelowo ciąć budy ale chyba jak będę miał chłodnice 3*120 na suficie to lepiej będzie wyciągać ciepło ze srodka ? gdzie opchać jeszcze 2*120 max 350 pln albo droższa używka estetyka nie gra roli(choć myślałem kiedyś tam zrobi BLACK-RED wyszła w sumie taka luźna rozmowa proszę o wyrozumiałość i pomoc zapewne jeszcze będę zadawał pytania oraz pojawią się fotki jakieś dzięki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 1. Temperatury dużo poniżej maksymalnych dopuszczalnych tak więc wszystko jak najbardziej OK. 2. Specjalnie wielkiego znaczenie rozmieszczenie chłodnic niema, podłącz tak aby węże się nie krzyżowały i tam gdzie będzie Ci najwygodniej. LC z założenia ma robić loop (pętle) czyli nie krzyżować węży :) 3. Chłodzenie wodne płyty głównej robione jest tylko i wyłącznie dla wyglądu - nie ma ono większego znaczenia dla wydajności. Zawsze możesz wymienić pastę na mostku na jakąś lepszej firmy powinno to poprawić sytuację. 4. W teorii inny kont niż standardowy ma niby wpływać negatywnie na żywotność łożyska - w praktyce nikt się już tym nie przejmuję i HDD można montować praktycznie jak się chce. Warto dodać iż w HDD częściej pada elektronika niż mechanika. 5. Nie mam AMD to nie wiem, ale specjalnie bym się tym nie przejmował. 6. Dodanie kolejnej chłodnic nie wpłynie specjalnie na polepszenie temp, max 1-3stC w stresie uzyskasz - ale może ładniej wyglądać :) 7. Kolejne pytanie raczej do działu AMD :) 8. Standardowa sufitowa konfiguracja wyciąga powietrze ze środka na zewnątrz. Przy dwóch blokach dodatkowa 2x120 nie jest niezbędna ale jak chcesz to zamontuj gdzie Ci najlepiej pasuje w tej obudowie, Tyle ode mnie może jeszcze któryś z naszych forumowych kolegów się wypowie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Jeden pisze, drugi się od Niego zaraża - co to jest "kont"? (już o tym "świerzaku" i paru innych błędach nie wspomnę) :P Tempy są w granicach normalności, więc tu bym się nie doszukiwał błędu, ale jak chcesz podpowiedzi, to najlepiej wrzuć tu screena z wnętrzem budy. Pod radiatorami mostków możesz zmienić pastę, tyle powinno wystarczyć. Jeżeli ustawienie ramu 1600 Ci działa i przechodzi np memtesta, to dlaczego miałoby być nieobsługiwane? Teoretycznie dysk twardy może pracować pod dowolnym kątem, ale najbezpieczniej dla mechaniki jest albo w pionie, albo w poziomie (lepiej chuchać na zimne). 2 chłodnice rozumiem, ale po co Ci 2 rezy? Co do sensu zmiany mobo to zobacz, czy będziesz miał jakikolwiek realny zysk (więcej USB3/Sata3, lepsze chłodzenie itp). Ciepłe powietrze najlepiej uchodzi bokiem lub górą, z przewagą tego drugiego ze względu na konwekcję (wszystko, byle nie dół), zwróć przede wszystkim uwagę na to, by był prawidłowy i nie zakłócony przepływ powietrza - z jednej strony wwiewa, z drugiej uchodzi. Jak Mardok wspomniał, przy dwóch blokach 3x120 wystarcza w zupełności (ja np. tak chłodzę i jest bardzo dobrze). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 co do mostka - to wymienię na dniach pastę z czasem coś innego wstawię ....dla wyglądu.... a myślałem ze pomaga - heh nie będę się spieszył i kombinował rez będzie jeden - ten mały to chwilowo jest zamontowany będzie też w takim razie cięcie budy i na razie zostanę przy jednej chłodnicy fotki zrobi w niedziele - nie wyrabiam z czasem dziękuję za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 pytanie jaki sklep polecacie jesli chodzi o WC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Angela, cooling, aquatuning. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 dzięki znalazłem pare wypowiedzi odnośnie chłodzenia RAM-u , że tak samo jak NB jest to tylko zabieg upiekszający ram już tak się nie grzeje, czy to prawda ? chciałem z czasem wsadzić pamiec Corsair dominator i na to jakis bloczek ale wychodzi ze i na tym zaoszczędzę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 (edytowane) 4. kąt mocowania dyskow nie ma zadnego znaczenia. Najbardziej wazne jest aby nie mial wibracji, dlatego stosuje sie elastyczne montowania. 6. pompka powinna dac rade, dodawanie drugiej jest sensowne jak masz bardzo restrykcyjny uklad. Ja mam coprawda Laing DDC ale przepycha bez problemu przez cpu, gpu, oba mosfety i chipset oraz chlodnice 3x120 a jeszcze mam w planach dodac mu wieksza chlodnice. Raczej dodaj druga chlodnice niz dodatkowa pompke. Ramy - starczy lekki przewiew w obudowie, chyba ze je krecisz na maksa. Co do kalkulacji chlodzenia - wiele zalezy od przeplywu powietrza, jego temperatury, generowanego ciepla. W normalnym uzytkownaniu u mnie starcza 3x120 slim (az sie zdziwilem), ale jak odpale benchmarki to w ciągu 15 minut juz mi się procesor przegrzewa ;D Edytowane 10 Listopada 2012 przez _KaszpiR_ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 pompka- w razie co leży w zapasie druga aktualnie zostanie jedna obecnie u mnie siedzi 3*120 i nie jest złe - podpowiedziano mi ze na te moje 2 bloczki starczy to co jest procka grafy i ramu na razie nie kręciłem dlatego może i układ trzyma się kupy mi to wystarczy to co jest (na razie) ale chciałem i tak wsadzić tam jeszcze 2*120, była do kupienia ale raczej została sprzedana, ale możliwe że będzie 3*120 co mnie trochę martwi bowiem jest o wiele większa i trzeba pokombinować no i przerost formy nad treścią ogromny a 1*120 no nie wiem czy ma jako taki sens, no niby zawsze coś - 1*120 chciałem wsadzić zaraz po grafice i przed prockiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) troche mało czasu mi się ostatnio zrobiło ale powoli do celu czekam na chłodnicę dodatkową i inną pompkę zostało mi tylko węze inne zamówić i zaczne 'kroic' bude i robić foto jak i co zrobiłem (przynajmniej jest taki plan) chcę zrobić otwory w suficie na chłodnicę oraz za płytą głowną dojdzie jedna albo dwie chłodnice mam pomysł na filtry - ale to wyjdzie w praniu pompka z rezem ddc1T płyta zostaje ta co wymieniałem na poczatku oraz procek, chce zmienić tylko ram pytanie mam RAM co bedzie lepsze 4 *2GB np. takie http://allegro.pl/sh...item=2831047392 czy 2*4GB http://www.esc.pl/pr...oducts_id=47741 chodzi mi o to czy lepiej miec 2 kości które dają np. 8gb czy 4 dające 8gb choć zastanawiam się nad tymi AMD wiem to, to nie miejsce na takkie pytania ale potrzebuje reza cylindryczny 50mm na 150mm max 250mm oraz wezy 8/10 czerwone albo przezroczyste może komuś cos zalega - odkupię Edytowane 2 Grudnia 2012 przez MANDAO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Sama tuba czy cały rez Ci potrzebny ? Tak czy inaczej powinienem mieć Blackwater O-Tank 250 gdzieś w tapczanie :) Edytowane 2 Grudnia 2012 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2012 1. Ram Ogólnie im mniej modułów w płycie głównej tym lepiej się to kręci - mniej obciążające dla kontrolera pamięci. Ale trzeba też sprawdzić jakiej wielkosci kości jest w stanie płyta przyjąć aby działały. 2. Kupię - http://forum.purepc.pl/forum/20-kupie/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2012 Mardok - Pw _KaszpiR_ - dzięki za odp. wybiore w takim razie 2 kosci po 4gb nie moge pisac w dziale kupię - tak jak okreslenie nad avatarem. jestem poczatkujacy ale uczciwy (kupywałem już u 2 forumowiczów) zawsze to i ja skorzystam i sprzedajacy - czysta przysługa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 2 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 2 Grudnia 2012 kwestia napisania dodatkowych kilku tresciwych postow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2012 dalesz szukam jakiegoś kompletnego cylindrycznego reza (moze byc bez uchwytów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 układ minimalnie ruszył doszły dwie małe chłodnice i pompka dcc 1t wyciełem niechlujne otwoty na suficie - badą zasłonięte filtrami (blacha w budzie okazała się twardsza niż myślałem grubosc około 1.5mm ) czasu przed swiętami mi nie starczy, a więc rusze zapewne po swiętach pytanie mam jeszcze takie małe 1 - odnoszac się do info ze strony cooling.pl dotyczacej pompki DDc 1T "Minimalne napięcie startu: 9 V" czy moge użyc czegos takiego http://allegro.pl/aab-c20-regulator-obrotow-wentylatora-9v-3pin-i2848620716.html podłaczenie oczywiście do zasilacza (układ blok na procki i ful cower na grafice do tego 3*120 i dwie chłodnice 1*120 pompka ponoć jest mocna jak na prosty układ i dlatego myślę żeby czegoś takiego nie zrobic używam jeszcze czegoś takiego http://allegro.pl/scythe-kaze-master-ii-black-5-25-dla-3-4pin-i2860091789.html ale patrząc na dane tu wychdzi około 12W na kanale a pompka "Moc (@ 12 V) : 14 do 19 W" - i to raczej się nie nada do tego co ? jaki program do testu grafiki i procesora chciałbym zrobić przed jak i po zmianach dalej szukam reza wsumie to fajnie by wyglądał w budzie ale czy jest aż tak potrzebny w układzie ? mam niedyży na pompce o taki jak na foto ale czy on wystarczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 1. co do redukcji predkosci, najtansza metoda to 7V czyli ciagniesz kabel od 12 i 5V i podlaczasz, ale to moze zirytowac zasilacz 2. wszelkie regulatory obrotow nie nadaja sie na pomki, pompa ciagnie do 1,4A i do 18W, więc tam są duże obciążenia. Z doświadczenia wiem, że Scythe Kaze nie pociagnie pompki. Jak panel pociagnie pompke to jest to wyraznie napisane. Na forach elektordy sa roznego rodzaju kontrolery napiecia na tranzystorach Ten rezerwuar jest ladny - wlasnie do wyeksponowania go w obudowie. Mozna zrezygnowac z reza w ukladzie, ale wtedy napelnianie go jest czasochłonne i wiecej czasu zajmuje odpowietrzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 no to panel odpada spróbuje ten patencik 9V no chyba że ktoś cos podpowie a rez... no właśnie napełnianie i odpowietrzanie dwie istotne sprawy. cylindryczny mi się podoba czy to w poziomie czy pionie fajna sprawa, choc mam jeszcze małe cudeńko co przeznaczone jest do montarzu w zatoce 5,25 może z tym coś pokombiunuje tak zeby ułatwić sobie napełnianie i odpowietrzanie z drugiej strony niechce mieć balaganu w budzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 (...) 2. wszelkie regulatory obrotow nie nadaja sie na pomki, pompa ciagnie do 1,4A i do 18W, więc tam są duże obciążenia. Z doświadczenia wiem, że Scythe Kaze nie pociagnie pompki. Jak panel pociagnie pompke to jest to wyraznie napisane.(...) Błąd. Wystarczy że będzie mieć te 2A (24W) na kanał. Wcale nie musi być napisane o wodnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2012 No dobra, podaja obciazalnosc prądem albo watowo. Nie musi być to wodne, ale bez przesady, raczej nie wiesza sie tylu wentyli na jednym kanale ;) Z drugiej strony jak panel ma podana wysoka obciazalnosc, to np sugeruja, ze dany kanal uciagnie np pompke wodna. Np Aquaero wydraznie podaje ktory kanal jest pod pompe, bo ma to znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 czy zna ktoś ten sklep http://www.sklep.soft-pc.pl/promocje.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 28 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2012 http://www.opineo.pl/opinie/sklep-soft-pc-pl Tylko jedna opinia, tak więc podchodziłbym z rezerwą. Sugeruję trzymać się sklepów, które na rynku są od kilku lat. Ja jakiś czas temu spróbowałem nowego sklepu, niż ten, w którym robiłem zakupy dotychczas. Z początku było ok, ale przy dwóch większych zamówieniach niestety zaserwowali mi taki pasztet, że już wróciłem do poprzedniego sklepu. Oczwiście przyczyną był koszty, ale tyle nerwów i przede wszystkim czasu zmarnowałem przy zamówieniach z nowym sklepem, że było to komplenie nieopłacalne. Pamiętaj, że oczywiście to co spotkało mnie nie musi spotkać Ciebie i innych, dlatego nie podałem nazw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2012 tak jak myślałem bieda w naszym kraju no cóż poczekam moze ktos jeszcze znajdzie niepotrzeby rez a może ktos to przeczyta i da znać że ma coś na sprzedaż Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 mam pytanko na nowszych płytach jest opcja odblokowywania zablokowanych rdzeni, czy to faktycznie coś daje posiadam AMD Phenom II x2 550 Black Edition i w chwili obecnej ma on 2 rdzenie, ale posiada 2 zablokowanie (jak się nie mylę) czy pomoże ktoś w doborze płyty głownej moja aktualna to http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=115_380&products_id=46974 i raczej słabiutka jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
firin Opublikowano 1 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2013 daje daje mi na asrocku 770de+ am3 spokojnie phenomek 555 sie odblokowal na pozostale 2 rdzenie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 aktualnie brak czasu mnie dopadł ale w tygodniu myślę że coś się ruszy ogólnie rozglądam się za płytą głwną i rezem czekam na złączkki płyte napewno zmienie tylko zależy co wpadnie w łapki ale co to wyjdzie czas pokaże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2013 płyta zamówiona Asrock 990FX Extreme3 rez powinien być w poniedziałek jak tylko dojdzie płyta zacznę składać co sądzicie o tej płycie ? miała być inna ale ..... doszłem do wniosku że może być ta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 23 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2013 za dużo się nie dowiedziałem ale spoko mały wyjazd popsuł mi plany odnosnie składania wszystkiego w kupę ale po małym przeglądzie wiem że będe potrzebował przedłuzki kabli od -Power- Reset- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 Przedłużki będziesz robił sam czy kupował gotowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MANDAO Opublikowano 27 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2013 chciałem kupić gotowe ale obeszło się bez kupowania - no chyba że masz coś na sprzedaż - ułatwi mi to może montaż kabli P.S dziś około 20 30 będą fotki z moich wypocin nad projektem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...