florenek Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2012 Jest to mój pierwszy post i temat na forum więc prosze o wyrozumiałość. Mam do napisania i do wysłania dziś pracę, a nie mam pojęcia jak się do tego zabrać. Potrzebuję pomoc w napisaniu poniższych skryptów. Ćwiczenie 1 Utwórz skrypt o nazwie „pozdrowienia”, który wypisze w kolejnych liniach: nazwę skryptu, wypisze wszystkie zmienne pozycyjne przekazane do skryptu, liczbę parametrów pozycyjnych. Ćwiczenie 2 Utwórz skrypt o nazwie „argumenty”, który wypisze w kolejnych liniach: nazwę skryptu, wszystkie argumenty skryptu, kolejno (w każdej linii) argumenty skryptu w postaci „Pierwszy argument to: ”, liczbę argumentów, zachowa stare argumenty i ustawi nowe: Janusz, Natalia i Ola, wypisze aktualne argumenty, wypisze tekst „Zegnaj ” i następnie pierwszy argument, ustawi zmienną pozycyjną dla daty, wypisze tekst „Dzisiejsza data: ”, a następnie nazwę miesiąca, dzień i rok, zawartość starych argumentów. Ćwiczenie 3 Utwórz skrypt o nazwie „kontroler”, który wypisze tekst „Czesc ” i argument skryptu, jeżeli został on zdefiniowany. W przeciwnym przypadku wypisze tekst „Wymaga argumentu…”. Użyj modyfikatorów zmiennych. Proszę pilnie o pomoc, dla osoby, która pracuje dłużej na linuksie to nie problem, ale dla mnie ogromny, gdyż dopiero zaczynam pracę z tym systemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...