Frasier Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Dzień dobry, W kilku innych wątkach dopytywałem sie o możliwość zmiany w komputerze rodziców, opartym na Sempronie 2800+ podkręconym do 1,92GHz i zintegrowanym układzie graficznym GeForce 6100. Mój znajomy rozbiera komputery i mam dostęp do "darmowych" części. Na teraz tam jest: Sempron 2800+ na 1,92GHz z 1,6GHz Płyta główna Gigabyte K8N51GMF (link) 2x512GB RAM --> będzie proba wymiany jednej kości i zostanie 1,5GB RAM, płyta głowna ma dwa sloty maksymalnie w sumie 2GB Zasilacz Modecom Feel 300W --> od znajomego Delta Electronics 350W, ponoć dobry Dysk, FDD, DVD-RW, jeden wiatrak AAB 80mm Obudowa Colorsit --> nie wiem dokładnei która, wszystko kupowane w 2006 roku bodajże, ale na pewno najtańsza i najbardziej standardowa. Windows XP Prof Znajomy dał mi do wyboru te karty (galeria). Dostrzegłem tam dwa GF 7600GT (jeden Gainwarda, drugi nie znam się, ale może Galaxy?) i HD4550 low profile. Inne chyba nieistotne (np. GF6500 lp). Z tego grona pomyslałem nad tymi dwoma: GeForce 7600GT Gainwarda foto1 foto2 Radeon HD4550 low profile foto1 foto2 Żadna karta nie przetesotowana (na razie ma same płyty główne z AGP). Jeżeli na focie widać jakieś ewidentne uszkodzenie - dajcie znać. Przy wczesniejszych pytaniach tu na forum doradzono mi, że do starego zestawu nie warto wymieniać np. procesora, a z kart graficznych maksimum, które warto włożyc to właśnie GF 7600GT. Z drugiej strony, jeżeli obie miałbym "za darmo", to raczej brałbym HD, bo on ma to całe AVIVO, czyli wspieranie sprzętowe odtwarzania wideo, z czym u rodziców jest problem. Niektóre filmy wyraźnie zwalniają przy odtwarzaniu przez Allplayer+lektor Expressivo, zatem odciążnie CPU byłoby zbawcze. Grają w proste gry, które im chodza na GF 6100, więc to nie problem. Ponadto jak patrzyłem na TDP, to HD4550 ma tylko 25W o ile pamiętam, a GF 38W. Kilka pytan: Czy HD4550 to lepszy wybór do tej konfiguracji? Czy nic nie będzie się "gryźć"? Gdzieś tam w wymogach czytałem, że PCI-E ma być rev. 2.0? Ja nie wiem jaki mam. Mam też stary BIOS, którego wolałbym nie aktualizowac, raz to ryzyko umarcia całego zestawu na co mnei nie stać, a dwa - musiałbym od nowa kręcić procesor co robiłem trzy lata temu i nic nie pamietam. Wiem, że pamięci, procesor itd. nie wykorzystają jej całego potencjału, ale ten fakt nie spowoduje spowolnienia komputera? Ta karta była polecana do HTPC, zatem idealnie by się sprawiała. TDP HD4550 jest bardzo niskie, czy musze wymieniać zasilacz? Na komputerach znam się słabo, jedyne co robiłem do tej pory to wkładałem RAMy i montowałem im wiatrak (sam ma laptopa od bardzo dawna).Troche mnie przeraża wyjmowanie tego Modecoma Feel 300W. Delte na pewno bede brał, bo się przyda do nowego zestawu, który w przyszłym roku im na pewno kupię. Pytam, bo gdzieś czytałem, że zintegrowany GeForce 6100, z którego teraz korzystaja bierze 12W, czy coś takiego, zatem wzrost były niewielki. Zakładając oczywiści, że jak integrze w BIOS dam nie przyznam dzielonego RAM (nie pamiętam, czy jest opcja 0), to nie będzie brała energii. Z drugiej strony procesor był kręcony, więc sam nie wiem. Karta jest low profile, a obudowa tradycyjna. To problem? Próbowałem znaleźć informację czy będzie problem z montażem i jedyne co, to , że "może" być potrzeba wymiany jakichs sledzi? Tzn. to ten metal z tyłu na którym jest wejście DVI w karcie, czy to co się wyłamuje z komputera z tyłu? Pytam, bo nigdy nie montowałem żadnej karty, a co dopiero low profile.. Czy Radeon HD4550 jest mocniejszy od Intel HD2000-4000. Przy okazji wczesniejszy pytan tu na forum ustaliłem, że nowy zestaw będę budował wokół Intela G550, lub lepszego (np. 580). Szczegóły okażą sie później, pytam tylko, czy ten Radeon HD4550 jest lepszy od układów zintegrowanych Intela? One byłyby na początek, w przyszłosci karta dedykowana. Czy jest sens przekładać HD4550 do procesorów z od HD2000 (G550 chyba ma taki) do HD4000 (jakby padło na lepszy). Edytowane 11 Listopada 2012 przez Frasier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 HD4550 jest mocniejsza od 7600GT , to poziom wydajności 7900GS lub lepiej , jest też mocniejsza od HD2000 z procków Sandy Bridge , HD 4000 z IB jest szybsza - poziom wydajności HD4670 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Frasier Opublikowano 11 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2012 (edytowane) Dzięki, własnie poszukałem dalej (nie chcę linkować do konkurencji ppc) i tam w testach widze, że HD4550 faktycznie jest słabsze od Intela HD4000 i HD3000 (i7 IB). Jak kupie im z HD2000 - będę przekładał, zresztą o to sie dopytam przed zakupem :-). Edytowane 11 Listopada 2012 przez Frasier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...