dubelek Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 12.5 x 146 === 1825 (46*C) === 9341 3D Marks 11 x 166 === 1826 (46 *C) === 9382 3D Marks Kości - Kingston 333 MHz Więc pytanie : O co właściwie chodzi z tym synchronicznym i asynchronicznym chodzeniem procka i ramów... ?? te 40 punktów ?? Gdzie wzrost wydajności ? A może to nie o to chodzi ? Proszę o wyjaśnienie, a jeżeli ma ktoś zamiar napisać szukaj, to niech sobie oszczędzi, ja szukałem i znalazłem do innych przypadków i nie szczegółowo sformułowane odpowiedzi. Jak mieć lepiej nastawione ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubelek Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Aha, napięcia to 17,25 przy szynie 146 i 17,5 przy 166 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 mala prosba mzoesz pisac "normalne" nazwy topicow??? a niejakies zagadki gdzie nei wiadomo o co chodzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 To, co dałeś powyżej nijak nie mówi nam nic o synchro/asynchro. Synchro=wtedy, gdy taktowanie pamięci=FSB, asnynchro to gdy np. FSB=133, a pamięci biegają na 166. Przy takich ustawiniachm jak dałeś powyżej różnica w 3D marku istotnie będzie niewielka, ale gdybyś zrobił jakiś test przepustowości pamięci, np. memory brandwidth z Sandry, zauważyłbyś już różnicę, bo pamięci na 166 mają większą przepustowość niż przy 146. Jeżeli chcesz sprawdzać wydajność synchro/asynchro, poszukaj w biosie ustawień typu DRAM clock=host clk/+33,66 etc. Ustawinie DRAM clock=host clk oznacza, że RAM jest taktowany tak samo, jak procesor, czyli synchronicznie. Przy FSB=133 i ustawieniu host clk+33 RAM taktowany jest 166, i to jest asynchro. Update: CO TO ZA NAPIĘCIE ??? 8O 8O 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 sync mem/cpu daje speeda async zwalnia (biorac pod uwage w jednym jak i w drugim przypadku taka sama ilos mhz cpu) przy tym vcore uwazaj zeby ci proc w kosmos nie odlecial :lol: ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubelek Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 To są DDR więc dzielimy przez 2 !!! A ofkorz napięcie 1,75 V :) :) :) Sorry... zaraz zobacze jak mam nastawione te DRAM clock... w takim razie żęby było synchro to musze mieć host clk...??? Bo z tego co słyszałem to synchro jest dużo wydajniejsze.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 To są DDR więc dzielimy przez 2 !!! A ofkorz napięcie 1,75 V :) :) :) Sorry... zaraz zobacze jak mam nastawione te DRAM clock... w takim razie żęby było synchro to musze mieć host clk...??? Bo z tego co słyszałem to synchro jest dużo wydajniejsze.. a co to ma do rzeczy :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubelek Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Lagier, więc mam tak: DDR 333 MHz : 2 = 166 MHz i przekręciłem Antka na FSB 166 tak więc 166/166 to chyba synchro ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Lagier, więc mam tak: DDR 333 MHz : 2 = 166 MHz i przekręciłem Antka na FSB 166 tak więc 166/166 to chyba synchro ? no przeciez o tym caly czas mowa Dijkstra ci napisal wszystko co trzeba 166/166 czyli synchro mozesz tez napisac 333/333 bedzie oznaczalo to samo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 Lagier, więc mam tak: DDR 333 MHz : 2 = 166 MHz i przekręciłem Antka na FSB 166 tak więc 166/166 to chyba synchro ? Jest od tego osobne ustawienie w biosie, jeżeli go nie zmieniałeś, to masz synchro, czytaj. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dubelek Opublikowano 20 Czerwca 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2003 biosikiem siem bawił więc możę i zmienił ;) W każdym razie dzięki chłopaki za rozjaśnienie wątpliwości... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...