Skocz do zawartości
dubelek

Więc o co tak naprawdę tu chodzi...

Rekomendowane odpowiedzi

12.5 x 146 === 1825 (46*C) === 9341 3D Marks

11 x 166 === 1826 (46 *C) === 9382 3D Marks

Kości - Kingston 333 MHz

Więc pytanie : O co właściwie chodzi z tym synchronicznym i asynchronicznym chodzeniem procka i ramów... ?? te 40 punktów ?? Gdzie wzrost wydajności ? A może to nie o to chodzi ? Proszę o wyjaśnienie, a jeżeli ma ktoś zamiar napisać szukaj, to niech sobie oszczędzi, ja szukałem i znalazłem do innych przypadków i nie szczegółowo sformułowane odpowiedzi. Jak mieć lepiej nastawione ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, co dałeś powyżej nijak nie mówi nam nic o synchro/asynchro.

Synchro=wtedy, gdy taktowanie pamięci=FSB, asnynchro to gdy np. FSB=133, a pamięci biegają na 166.

Przy takich ustawiniachm jak dałeś powyżej różnica w 3D marku istotnie będzie niewielka, ale gdybyś zrobił jakiś test przepustowości pamięci, np. memory brandwidth z Sandry, zauważyłbyś już różnicę, bo pamięci na 166 mają większą przepustowość niż przy 146.

Jeżeli chcesz sprawdzać wydajność synchro/asynchro, poszukaj w biosie ustawień typu DRAM clock=host clk/+33,66 etc. Ustawinie DRAM clock=host clk oznacza, że RAM jest taktowany tak samo, jak procesor, czyli synchronicznie. Przy FSB=133 i ustawieniu host clk+33 RAM taktowany jest 166, i to jest asynchro.

Update: CO TO ZA NAPIĘCIE ??? 8O 8O 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są DDR więc dzielimy przez 2 !!! A ofkorz napięcie 1,75 V :) :) :) Sorry... zaraz zobacze jak mam nastawione te DRAM clock... w takim razie żęby było synchro to musze mieć host clk...??? Bo z tego co słyszałem to synchro jest dużo wydajniejsze..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są DDR więc dzielimy przez 2 !!! A ofkorz napięcie 1,75 V :) :) :) Sorry... zaraz zobacze jak mam nastawione te DRAM clock... w takim razie żęby było synchro to musze mieć host clk...??? Bo z tego co słyszałem to synchro jest dużo wydajniejsze..

a co to ma do rzeczy :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lagier, więc mam tak: DDR 333 MHz : 2 = 166 MHz i przekręciłem Antka na FSB 166 tak więc 166/166 to chyba synchro ?

no przeciez o tym caly czas mowa Dijkstra ci napisal wszystko co trzeba 166/166 czyli synchro mozesz tez napisac 333/333 bedzie oznaczalo to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...