majster-bieda Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Witam, Proszę o podpowiedź. Czy jest sens pakować się w jakieś supermocne ramy dla FX-6100. Nie przwiduje extremalnego OC. Na początku wcale.. gdy przestanie starczać może do max 4GHz. Interesuje mnie jednak kość 8GB. Pozdrawiam Kuba Edytowane 13 Listopada 2012 przez majster-bieda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Wystarczy Goodram 8GB 1 333 mhz za ~130 zł . Szybszych nie ma sensu brać . Btw. Wybór procka niezbyt sensowny . 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Wystarczy Goodram 8GB 1 333 mhz za ~130 zł . Szybszych nie ma sensu brać . Btw. Wybór procka niezbyt sensowny . mam pytanie do czego bedzie uzywane aż tyle ramu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łopian Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) Może nie od razu ale ram się przyda i jest tani więc warto od razu kupić więcej. Edytowane 14 Listopada 2012 przez łopian 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster-bieda Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 (edytowane) @Rayden - polecisz mi coś sensowniejszego w tej cenie do pracy wielowątkowej? Na całą platformę mam 800 zł. CPU, RAM, MB. @spec-kom - aż tyle??? Do pracy.... Lightroom 4, PS, MS-SQL, PostgreSQL, C# itd, praca często na wirtualkach. Edytowane 14 Listopada 2012 przez majster-bieda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster-bieda Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Kupiłem w końcu dobrej cenie: 2x DDR3 8GB/1600 CL10 HyperX Blue Red Series - całe 139zł/szt - ok. 130 kosztują zwykłe goodramy więc chyba nie będzie źle. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Podobny wydajnościowo był I3 3220 ( i do tego chłodniejszy ) , z ramem i płytą na B75 zmieścił byś się w 800 zł . Potem byś wymienił go na jakiegoś I7/Xeona i gitara , żaden procek AMD by im nie podskoczył a tak musisz teraz się kiśić na AM3+ . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster-bieda Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 @Rayden - u mnie to tak nie działa. Jedyną inwestycją jaką planuje do tego kompa to dołożenie ramu do 32 giga w przyszłym roku. Procek jest docelowy... No chyba że wygram w totka. U mnie komputer zarabia na siebie. Do AM3 można będzie wrzucić chyba jeszcze coś szybszego (gdyby była taka potrzeba) a później wymienie całą platformę. Policzyłem sobie to i ekonomicznie jest ok. I3 mam obok i powiem szczerze że nie jest to podobnie szybki procesor. Może w grach - tylko że ja nie gram... Używam wielu narzędzi na raz, często wykorzystując VirtualPC. Ilość fizycznych rdzeni nawet o słabszej mocy jest dla mnie zaletą. I3 niestety zaczyna się ksztusić jak (na przykład) eksportuje zdjęcia z Lightrooma a w między czasie robie jakieś migracje danych dla klinta i muszę odpalić jakiś skrypt na dużej tabeli. Te wszystkie syntetyczne testy są o dupę potłuc w stosunku do życia i normalnej pracy. Liczę że FX będzie lepszy - a jeśli nie to po prostu oddam rodzicom i kupie coś innego. W każdym razie dziękuje serdecznie za pomoc. Pozdr. K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...