Pit77 Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 (edytowane) Witam, mam parę dobrych latek i granie w najnowsze tytuły nie jest już moją wielką pasją. Komputer generalnie służy mi do słuchania muzyki, oglądania filmów a z gier stare rpgi i wow. W jakiejś perspektywie czasowej chciałbym zagrać w najnowsze tytuły jakkolwiek przechodzę rpgi historycznie - w najblizszym czasie zmodowany morrowind, oblivion, skyrim (gram obecnie ale przy modowanych teksturach trochę sie dusi), Wiedźmin 1. Potem w kolejce Wiedźmin 2., który już ma potężne wymagania. Mój obecny spec: Intel Core 2 Duo E4400 @ 3.01 GHz Asus P5KC 4GB DDR 3 Geil (chyba 1333) Scythe Infinity Gigabyte Radeon 4870X2 Asus Xonar D2/PM na PCI Wielka buda Thermaltake Armor (15kg jak nic) PSU beQuiet! 850W Komputer był spox przez wiele lat tak od 2008 roku nie modernizowany poza dodawaniem dysków twardych, klawy Logitecha Wireless Illuminated K800, myszy Razer Naga i monitora 27 cali (obok 24 calowego) Zamierzam na parę lat miec spokój poza karta graficzną , której jeszcze nie wymieniam bo chce poczekać na nową generację. Pytanie brzmi czy dobrze wybrałem komponenty: Intel Core I7 3770K Asus P8Z77-V PRO (potrzebuję PCI na kartę muzyczną i wifi) RAM pozostawiam na chwilę stary by zobaczyć czy jesyto ok (proszę o propozycję dobrych ramów - przy dzisiejszych cenach myślę o 16GB pomimo że gry tego nie wymagają choć podobno jakiś nowy tytuł już tyle rekomenduje) Cooler beQuiet! Dark Rock Pro 2 z pastą Noctua NT-H1 SSD samsung 830 256GB (ewentualnie 512 ale raczej nie bo trochę drogi) Co do grafy: planuję jeszcze pograć w te moje starocie i wowa. Planuję kupno nowej gdy wejdzie nowa linia radków albo Nvidiii (stare są już na rynku) i tej mocy że naprawde dużo zyskam. Patrzyłem sobie GF680 tyle że mają mniej ramu niż najwyższe radki i chyba radkowy wybór - także cenowo wydaje mi sie lepszy. Jak pisałem ciśnienia nie czuję i chętnie poczekam. Mam jeszcze jedno pytanie - czy sądzicie, że odczuję wzrost wydajności na mojej starej karcie graficznej? Wydaje mi się, że może być przymulana pprzez naprawdę stary procek. Proszę o uwagi ale takie które mają spory wpływ na wydajność - nie benchmarkuję, na początku nie będe podkręcał chyba ze asusowym automatycznym ustrojstwem. Po wymianie ramu i karty graficznej chciałbym mieć spokój na jakiś tam czas. Pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2012 przez Pit77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 13 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2012 Jak do gier to odradzam I7 3770K + 16GB ramu , do tego wystarczy I5 3470 lub I5 2500K/3570K + 8GB ramu ,a wyjdzie taniej . 2GB VRAM w GTX680 spokojnie wystarczy , taka ilość ramu karta wykorzysta dopiero jak będziesz grał w rozdziałkach pokroju 2560x1920 + max detale DX11 i tessalacja . HD7970 mimo 3GB VRAM jest wolniejszy od GTX . A jak chcesz koniecznie GTX-a z większą ilością pamięci to na ddr2.pl masz kilka sztuk z 4GB VRAM ( 2 modele EVGA , po jednym modelu od Gainwarda , Palita , PoV i Zotaca ) ale nie tędy droga . Co do skoku wydajności na HD4870X2 to nawet przy I3 2120 czy 3220 będzie skod wydajności , O I5/I7 już nie mówię ( choć tu raczej będzie to za sprawą wydajności samego CPU ) , w końcu ta karta ma poziom wydajności zblizony do HD6870/HD5870 ( jak CF działa ) . E4400@3Ghz to do HD4870 się nadaje . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...