thepilator Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Witam! Posiadam taki oto zestaw: Procesor: AMD Athlon II X4 620Płyta główna: MSI GF615m-p33 Karta graficzna: gt220 Pamięć ram: 2x2gb goodram Dysk twardy: SAMSUNG SSD 830 120gb + SAMSUNG HD753LJ 750gb Zasilacz: jakiś noname 440W Do tego monitory: Dell 2711 + Dell 2007 Chciałbym go zmodernizować i w związku z tym mam kilka pytań: Komputer służy głównie do pracy, na dysku ssd znajduje sie duża baza danych, w chwili obecnej nie planuje wymiany procesora (jak narazie wystarcza) Płyta i obudowa są formacie mATX, chciałbym dokupić jakąś dobrą karte muzyczną np. Asus Xonar DX http://www.morele.net/karta-dzwiekowa-asus-xonar-dx-system-7-1-karta-pci-express-x-1-xonar-dx-d-a-196839/ z tego co się orientuje to złącze pci-express mam już zajęte przez karte graficzną więc potrzebuje wymienić płytę główną? W takim wypadku, co polecacie?? (obsłuży mój obecny procesor i da możliwośc późniejszej jego wymiany). Mam ps3 więc na komputerze nie gram w gry więc nie potrzebuje superwydajnej karty graficznej, W przyszłości planuje zakup jeszcze jednego monitora dell 2711 bądź 3011 więc jakie znacie (najtańsze) karty graficzne które mają dwa wyjścia DVI-D i obsłużą monitory 2560x1440(2560x1600). Czy może wystarczy dokupić jakąś drugą tanią karte graficzną z dvi-d? W tym wypadku będe potrzebował płyty głównej z większą ilośćią złącz? I najważniejsza sprawa: obecnie mam jakąś obudowe mATX i kiepski zasilacz(noname 440W), komputer jest głośny, słychać zasilacz/wentylator. Chciałbym jakiś dobry jak najcichszy zasilacz, jaka moc będzie mi potrzebna (do możliwej rozbudowy) i co polecacie? Czy po wymianie zasilacza komputer będzie cichy, potrzebne są jeszcze jakieś inne modernizacje? Czy potrzebuje też nową obudowe(w przypadku wymiany płyty głównej) ? Z góry dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 PCIex x1 masz wolne więc karte dzwiękową zamontujesz. wymiana płyty nie ma sensu - lepszego procesora na ten socket już nie będzie. Zasilacz zależnie od budżetu - dowolny BeQuiet będzie ok, ew coś tańszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thepilator Opublikowano 14 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2012 Jaką moc powinien mieć taki zasilacz?? Chciałbym też dokupić 2x 4gb ram, brać 1333mhz czy 1600mhz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 (edytowane) echh ogólnie to ile chciałbyś przeznaczyć na tą zabawę ? ta płyta trzyma się jeszcze na nforce - do tego tylko 2 sloty ramu ktore masz juz zajete - mozesz conajwyżej wymienić na 2x4GB lub 1x8 (max 8GB). Karta grafiki tutaj bardziej zawadza niż jest potrzebna ... z 3 monitorami nie jest tak łatwo - trzeba by wymienić karte na jakąś nową AMD HD5xxx/6xxx/7xxx i pewnie dokupić przejściówke z DisplayPort na DVI. w sumie koszt nie wielki - taki 5450 ~100zł - czyli z grubsza tyle co warta twoja obecna karta. Ogólnie największy sens byłby w wymianie całego PC ;> Zintegrowana karta grafiki z intela Ivy Bridge ma obsługe 3 monitorów, pobiera małe ilości energii, ma ciche chłodzenie - do tego nowa płyta wsparcie dla SATA3 USB3 i 32GB ramu. Ewentualnie APU od amd - ale nie wiem w jakim stopniu twoje oprogramowanie jest w stanie wykorzystać wielowątkowość. Edytowane 15 Listopada 2012 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master4life Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Kwestia czy korzysta z cuda, inaczej fakt I najważniejsza sprawa: obecnie mam jakąś obudowe mATX i kiepski zasilacz(noname 440W), komputer jest głośny, słychać zasilacz/wentylator. Chciałbym jakiś dobry jak najcichszy zasilacz, jaka moc będzie mi potrzebna (do możliwej rozbudowy) i co polecacie? Czy po wymianie zasilacza komputer będzie cichy, potrzebne są jeszcze jakieś inne modernizacje? Czy potrzebuje też nową obudowe(w przypadku wymiany płyty głównej) ? Z góry dzięki za pomoc Żeby wyciszyć zapewne wystarczyłoby powymieniać wentylatory i chłodzenie na procesorze i i na karcie jeżeli to wyjec.... wymiana płyty raczej nie ma sensu, kwestia tez w jakim oprogramowaniu działasz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 Rozpisałeś się,a brakuje do jakiej pracy i ile chcesz przeznaczyć kaski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thepilator Opublikowano 15 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2012 echh ogólnie to ile chciałbyś przeznaczyć na tą zabawę ? ta płyta trzyma się jeszcze na nforce - do tego tylko 2 sloty ramu ktore masz juz zajete - mozesz conajwyżej wymienić na 2x4GB lub 1x8 (max 8GB). Karta grafiki tutaj bardziej zawadza niż jest potrzebna ... z 3 monitorami nie jest tak łatwo - trzeba by wymienić karte na jakąś nową AMD HD5xxx/6xxx/7xxx i pewnie dokupić przejściówke z DisplayPort na DVI. w sumie koszt nie wielki - taki 5450 ~100zł - czyli z grubsza tyle co warta twoja obecna karta. Ogólnie największy sens byłby w wymianie całego PC ;> Zintegrowana karta grafiki z intela Ivy Bridge ma obsługe 3 monitorów, pobiera małe ilości energii, ma ciche chłodzenie - do tego nowa płyta wsparcie dla SATA3 USB3 i 32GB ramu. Ewentualnie APU od amd - ale nie wiem w jakim stopniu twoje oprogramowanie jest w stanie wykorzystać wielowątkowość. Komputer służy do gry w pokera, na dysku ssd mam system + baze danych(postgreSQL) Holdem Managera i inne programy do multitablingu. Praktycznie ciągle mam zajęte >70% pamięci więc napewno musze dodać pamięć ram. Czy 2x 4gb wystarczy? Jeśli chodzi o budżet na rozbudowe to nie jest to problemem i rozważe każdą sensowną propozycje. Otworzyłem obudowe i to nie zasilacz tak hałasuje a wentylator na cpu, żeby go wyciszyć wystarczy wymienić sam wentylator: http://www.morele.net/xilence-120-x120-x25-mm-1400-rpm-coo-xpf120-tbl-371299/ czy całe chłodzenie cpu: http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-fortis-he1225-spc043-309589/ ? Takie chłodzenie zmieści mi sie do obudowy? Z waszych postów wynika, że mam dwie możliwości rozbudowy: 1 - wymieniam tylko chłodzenie cpu, kupie pamięć 2x 4gb i karte muzyczną. 2 - wymiana wszystkiego (nowa płyta główna, procesor) Jakieś propozycje odnośnie cpu i mobo? wsparcie dla SATA3 USB3 i 32GB ramu to niewątpliwie zaleta, jednak koszt byłby dużo większy. Czy zintegrowana karta grafiki z intela Ivy Bridge obsłuży 2x monitor 2560x1600? Do tego potrzebne są 2x DVI-D lub displayport (tylko na tych złączach można uzyskać max rozdzielczość). Teraz mam podłączone monitory w gt220 przez złącze DVI-D Della 2711 i vga Della 2007WFP. Jeśli zdecydowałbym sie na zakup drugiego monitora z rozdzielczością 2560-1600(lub 1440) to teraz nie miałbym jak go podpiąć. Wystarczy karta, ze złączem DVI-D do jednego monitora i displayport do drugiego? Najtaniej znalazłem coś takiego: http://www.morele.net/karta-graficzna-hewlett-packard-qm229aa-430736/ Monitor planuje zakupić w okolicach marca, ma wtedy wyjść nowy Dell 3013. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...