Skocz do zawartości
kamyker

Windows 8 pro upgrade - wtf?

Rekomendowane odpowiedzi

Odpisze Ci jak dostane kopie mojego nosnika (sprawdze czy bootuje z plyty win8upg), na razie aktualizowalem online i otrzymalem klucz. Plytka juz do mnie leci poczta.

Jakos nie widzi mi sie najpierw instalowac 7, a pozniej 8 za kazdym razem...

Przy okazji pytanie, czy tej 7-ki bede mogl uzyc na innym kompie, czy ta tranzakcja upgrade jakos polaczyla moje obie licencje do 7 i 8 ?

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem że można niby zainstalować Upgrade na nowym komputerze pod warunkiem, że usuniemy starszą wersję na innym. Nie wiem jak oni to sprawdzą(telefonicznie?), ale powiedzmy że usunę win XP na starym kompie którego nie używam od 2 lat.

Czyli wszystko zgodnie z licencją, mam klucz od XP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu zablokuja ci poprzedni klucz i nie bedzie mozliwosci aktywowania go.

Reasumujac, moge zrobic sobie zakladke do ksiazki z mojego win 7 profesional ?

Dodatkowo jak bede chcial zainstalowac na czysto win8 upgrade, to dziala jedynie aktywacja przez automat? Teraz instalujac z 7-ki aktywowalo mi automatycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszędzie różnie piszą. U mnie wyglądało to następująco:

- miałem Vistę 32 bit, zaistalowaną na hdd

- kupiłem SSD na którym zainstalowałem Win8 PR 64bit

- jako że z Visty 32 bit nie można wskoczyć na Win 8 Pro 64bit przez wspaniały "aktualizator" Microsoftu (obraz do zassania przy tego typu aktualizacji zawiera wersję 32bitową i trzeba za jedyne 6x PLN dokupić płyty z dwoma wersjami systemu), zakupiłem upgrade z poziomu Win 8 PR

- zainstalowałem Win8 Pro "na czysto" z nagranego obrazu na sformatowanym SSD

- nie mogłem dokonać aktywacji ze względu na taki typ instalacji, na infolinii MS nakazano mi dokonać zmian rejestru w systemie, po której aktywacja się udała

- zmieniłem mobo + proc + ram, znowu zainstalowałem na czysto system, info - klucz przypisano do innego komputera, kup nowy lub aktywuj telefonicznie

- zadzwoniłem na infolinię, miły pan powiedział, że muszę kupić nowy system zastępujący Vistę przypisaną do innego komputera, bla bla bla, niestety nie może mi pomóc. Co śmieszne, podczas wcześniejszej aktywacji, upgrade nie widział Visty, ani nie musiałem wpisywać klucza. Wniosek prosty - upgrade działa jako samodzielny system, klucze w ogóle nie są ze sobą powiązanie.

- podrapałem się po głowie i postanowiłem spróbować opcji z automatem na infolinii Microsoft. Zadzwoniłem, przeszedłem proces aktywacji, sukces, działa!

Pozostaje inna kwestia - is that legal? Obawiam się, że z punktu widzenia licencji OEM itd nie do końca. W każdym razie Vista schowana do szafki, 8 śmiga z aktywowanym kluczem, więc się tym nie przejmujęDołączona grafika

Edytowane przez GregK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedź od twórcy tego filmu, który podałem wyżej

tak, czasem działa aktywacja z automatu, czasem przez telefon, czasem trzeba zadzwonić do inżynierów z MS, a czasem można zrobić jedną zmianę w rejestrze i aktywacja się "aktywizuje" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi