Gucisław Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2012 Witam wszystkich. Piszę tutaj ponieważ nie znalazłem 100% odpowiedzi na moje pytanie, a szukałem jej na polskich jak i zagranicznych forach. Chcę kupić najwydajniejszą kartę graficzną jaka "zagra" z moim komputerem. Z miejsca chcę powiedzieć, że nie szukam karty "na przyszłość". Interesuje mnie taka, która wykorzysta w 90-100% bieżącą konfigurację peceta i nie będzie wymagała wymiany zasilacza. Karta musi być chłodzona za pomocą rariatora z wentylatorem ponieważ radiator będzie skierowany w dół (taka pozycja płyty głównej w obudowie) więc raczej karty z chłodzeniem pasywnym odpadają. Sporo czasu minęło od ostatnich postów, które przeglądałem nt. kart graficznych i wiem, że np geforce serii 8xxx miały wadliwe gpu tak więc je omijamy. Podaję konfigurację komputera: Hp Compaq dc7700 Business PC Wersja Convertible Minitower (pełnowymiarowe karty pci bo jest to tower a nie desktop) Dane z zasilacza: HP Part No.: 416224-001 365W 80 PLUS* power supply – Active PFC _______________________________________ +5.08V +3.33V +12V 19A 24A 12A +12Vcpu -12V +5.08Vaux 14.5A 0.15A 3A _______________________________________ Maximum combined power of 5.08V and 3.33V is 160 Watt. Płyta główna: Intel Q965 Procesor: Intel core 2 duo E 6300 (1.86 GHz, 2MB L2 cache, 1066MHz FSB) Pamięć ram: 3GB DDR2 PC2-5300 667 MHz ( 3 x 1GB ) Dysk: 350 Giga Sata 5400obr Z manuala doczytałem, że płyta główna posiada złącze PCI-Express x16 ( v1.0 -chyba ale nie jestem w 100% pewien ), które można teoretycznie obciążyć max. 75W - nie więcej!!! Karta musi mieć radiator(z wiatrakiem) tylko z jednej strony ( od góry jest bardzo blisko radiator od chipsetu płyty głównej ) i może zajmować nawet 2-3 "śledzie" w obudowie - fajnie jak by chłodzenie było tak skonstruowane, że "wydmuchuje" powietrze na zewnątrz poprzez te "śledzie". Budżet nie stanowi większego problemu. Od karty oczekuję, że nie będzie okrojona, dobrego wykonania, najlepszej wydajności przy powyższej konfiguracji komputera i jak by się dało miała gniazdo HDMI. Nie przewiduję upgrade-u więc proszę nie proponować kart "na przyszłość" ani na wyrost. Karta będzie używania do grania, oglądania filmów. Aha przypomniało mi się coś jeszcze. Mam zainstalowane 3GB ramu w 3 slotach (3 x 1GB) i jeden mam wolny. Czy zmieniło by coś gdybym wymienił tą jedną kość 1GB na dwie 512MB również PC2-5300 zapełniając wszystkie złącza. Czy taka kombinacja cokolwiek zmieni? chodzi mi o dual channel, które płyta obsługuje. Czy lepiej dołożyć jeszcze 1 GB ramu w ten wolny slot co się w sumie mija z 32bit systemem windows. Tych 512 MB nie musiałbym kupować jak coś. Sorki za ten przydługawy post i dziękuję za jego przeczytanie Pozdrawiam i czekam na propozycje i ich uzasadnienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2012 HD5670 / HD6670. Kosci 1gb nie wymieniaj na 2x512. Jesli system to windows xp, niema sensu dokladac wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucisław Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Witam. Dziękuję za odpowiedź adamlop. Skoro wymiana kości nic nie da to tak zostawie jak jest. Jeżeli chodzi o kartę to kupuję od znajomego GeForce GT 440 1GB DDR3 (Gigabyte). Karta ta ma w specyfikacji max. pobór mocy 65 Watt i śmiga z konfiguracją mojego kompa bezproblemowo. Dodam, że wszyscy zalecają wymianę zasilacza na przynajmniej 400-450 Watt podczas, gdy mój komputer przy stresie procesora, ramu, karty graficznej, wiatrakach na max. i działaniu dvd pobierał max 180 Watt ! (Sprawdzone miernikiem zużycia prądu/mocy pobieranej przez urządzenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 (edytowane) Tylko pamietaj ze karta bedzie wolniejsza od hd5670. Jak bedzie chcial od kolegi wiecej jak 130/140zl to nie jest dobry kolega PS. Nie widze zeby ktos tutaj zalecal wymiane zasilacza... Edytowane 24 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucisław Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Tylko pamietaj ze karta bedzie wolniejsza od hd5670. Jak bedzie chcial od kolegi wiecej jak 130/140zl to nie jest dobry kolega PS. Nie widze zeby ktos tutaj zalecal wymiane zasilacza... Witam. Kolega za kartę chce 160 zł ale dorzuca mi do niej 1GB ramu w cenie (dokładnie takiej samej pamięci jak mam aktualnie) więc bedę miał w sumie 4GB. Jeżeli chodzi o zasilacze to wyczytałem na różnych forach zazwyczaj to samo: "zacznij od wymiany zasilacza w tym modelu". Tylko po co skoro bardziej prądożernych kart i tak nie wykorzysta ten komp a pchać niepotrzebnie kaske w coś czego rozbudowa nie ma większego sensu trochę mija się z celem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 (edytowane) WIndows xp widzi 3,25gb, takze jako posiadacz 3gb nie zauwazysz roznicy... Edytowane 25 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gucisław Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 No własnie zastanawiam się czy nie przesiąść się na Windows 7 64 bit. Zastanawiam się co by to zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...