Tumidaju Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Witam, planuje zaopatrzyć się w chłodzenie wodne mojego PC-ta w którym mam podkręconego I5 2500K i Radka HD6870 od asusa (DirectCU). Złożyłem taki zestaw, co o nim powiecie? Zmienić coś, może dołożyć? Proszę o odpowiedź Blok na proca: https://www.cooling....egory=28_55_123 Blok na grafe: https://www.cooling....egory=28_55_124 Chłodnica: https://www.cooling....egory=28_56_230 Pompa: https://www.cooling...._category=28_57 Rezerwuar: https://www.cooling....category=28_148 Płyn: https://www.cooling....ukt,553549.html Węże: https://www.cooling....category=28_158 Złączki: https://www.cooling....gory=28_137_204 https://www.cooling....gory=28_137_204 Edytowane 18 Listopada 2012 przez Tumidaju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafiki20 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Zmień blok na grafie na fullcovera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Weź złączki Feser oraz 90 stopniowe od EK Waterblocks. Ta chłodnica może być za mało na taki zestaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Reza bym wziął dedykowanego do tej pompki, mniej złączek i rur ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Qrchak, ale czy ma miejsce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 O jak założyciel tematu będzie chciał to mam do sprzedania miesięczną DCP2.2 z dedykowanym rezerwuarem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qrchak Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Kaszpir, gość składa WC, ma i5 2500K i 6850, zakładam że nie ma jakiegoś I-Boxa czy innego Logika ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Skąd wiesz, może ma karton na buty XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tumidaju Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Akurat mam SilentumPC Gladiatus 800 Window więc ciężko będzie jakąś inna chłodnice włożyć :/ Co do bloku na grafe, szukałem ale nigdzie nie mogłem znaleźć fullcovera na GPU. A ten rezerwuar wpadł mi w oko bo robię kompa również pod wygląd //Edit Mardok, narazie staram się coś złożyć, WC kupię może jakoś w wakacje 2013 wiec dzięki za ofertę ale na razie nie skorzystam Edytowane 18 Listopada 2012 przez Tumidaju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2012 Kaszpir, gość składa WC, ma i5 2500K i 6850, zakładam że nie ma jakiegoś I-Boxa czy innego Logika To akurat dość odważne założenie. Wprawdzie coraz częściej ludzie decydują się na obudowę za ~250pln zamiast najtańszą za 100, to ciągle te budy są stosunkowo małe i normalnej potrójnej chłodnicy tam się nie wstawi. Do tego żeby np. corsair 650d był u nas standardową obudową "entry level" dla kogoś kto trochę interesuje się sprzętem, jeszcze niestety brakuje. Co do autora, kombinuj nad większą chłodnicą, lub dodatkową, 2x120 na cpu+gpu się nie opłaca. Działać będzie, ale robisz sztukę dla sztuki, takie same wyniki uzyskałbyś na AC, kilka razy tańszym. Zwróć uwagę, że istnieją coolery na samo cpu, które gabarytowo nie są dużo mniejsze niż ta chłodnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tumidaju Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Zwróć uwagę, że istnieją coolery na samo cpu, które gabarytowo nie są dużo mniejsze niż ta chłodnica. W sumie racja, że też o tym nie pomyślałem :P Sam mam przecież Fortisa ale zaczyna niedomagać przy 5GHz :/ Dzięki Panowie za pomoc, zobaczę co się da zrobić z tą chłodnicą :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tumidaju Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2012 Witam ponownie Panowie :) Mam następujące pytanie: Czy zestaw z tego postu wspomożony poniższą chłodnicą dałby sobie radę z kręconą I5 2500k i radkiem hd6870? Rzeczona chłodnica: https://www.cooling.pl/phobya-gchanger-280,produkt,552463.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2012 jedna taka to za mało Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciem Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2012 Spokojnie da rade , ale nie bedzie jakichś super niskich temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 4 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Gdzie do tej budy 2x 140mm wsadzisz? Ja bym pomyślał nad slimem 2x 120 pod top + np. fat 2x 120 zamontowany z tyłu budy. Jednak IMHO najkorzystniejsza opcja to 3x140, albo nawet 4x140 fat całkowicie zewnętrznie. Przy niskoobrotowych wentylach będzie cicho, a do tego rzeczywiście chłodno. Dobrze wyeksponowana chłodnica na ładnym standzie potrafi być wręcz ozdobą pokoju :-) Edytowane 4 Grudnia 2012 przez ivanov Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tumidaju Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Oks dzięki :P Do tej obudowy spokojnie wejdą 2 2x140, jedna na góre jedna na przód (mam swoje sposoby :P). Ale przemyśle jeszcze sprawe na spokojnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ivanov Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Też zależy co chcesz osiągnąć. Niektórzy chcą być pr0 -el0 i nie uznają chłodnic na zewnątrz, uważając to za haniebny kompromis. Inni z kolei uważają to za ciekawe, a przede wszystkim super-wygodne rozwiązanie. A do tego tanie. Estetyczne zmieszczenie paru dużych chłodnic w obudowie to wyzwanie, a do tego spore koszty. Zarówno budy, jak i chłodnic. Jedna 4x 140mm, będzie tańsza niż 2x 2x 140mm. Pojemne obudowy, tudzież estetyczne mody swoje kosztują lub/i wymagają dużych nakładów czasowych. Chłodnica na zewnątrz to pójście na łatwiznę, ale to w mojej ocenie kwestia nastawienia. Ja na zewnętrzne chłodnice już się dosyć dawno zdecydowałem. Rzecz tylko w tym, że cały czas czekam na customowe części, żeby projekt mógł ruszyć do przodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Miałem swego czasu chłodnicę na zewnątrz i nie rozumiem co w tym wygodnego, co w środku to w środku - ładnie, estetycznie i nie rzuca się w oczy kawał czarnej miedzi jak w traktorze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_KaszpiR_ Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Na zewnątrz można mieć lepszy nawiew i chłodzenie oraz przede wszystkim większą chłodnicę, która nie zmieści się do posiadanej już obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tumidaju Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 (edytowane) ivanow, akurat zmontowanie tego w estetyczną całość nie stanowi problemu, lubię się tak "pobawić" Ogólnie mam projekt solidnego modingu kompa który nazwałem roboczo "Narsil" xD Chłodnice zewnętrzne są estetycznym rozwiązaniem lecz całkowicie nie pasują do mojego moda, a 2x140 w środku i 2x120 na topie powinny załatwić sprawę w miarę przyzwoitych temperatur (do 50 stopni max) i idealnie pasują do mojego zamysłu tej budy Edytowane 5 Grudnia 2012 przez Tumidaju Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Na zewnątrz można mieć lepszy nawiew i chłodzenie oraz przede wszystkim większą chłodnicę, która nie zmieści się do posiadanej już obudowy. W swoim czasie eksperymentowałem i jak nie jest się onansitą temperaturowym i 1 stopnień na procku nie jest tragedią, to czy w środku czy na zewnątrz wydajność jest ta sama. Niewątpliwie do budy nie wpakujemy chłodnicy od tira itp , więc na zewnątrz upchniemy niewątpliwie większą krowę. Ja się nei znam, ale dla mnie głownym usprawiedliwieniem zewnętrznej chłodnicy będzie bardzo mocny zestaw z kilkoma grafami i niechęć/niemożność zakupu dużej drogiej budy, która to pomieści. Miałem chłodnicę obok budy, na budzie i za budą. Od wielu lat uznaję jedno wyjście- chłodnica w budzie, nawet jeśli jej przez pól roku nie zamykam bocznymi panelami to jednak w środku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elder Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Problem z chłodnicami typu MORA3,Phobya SuperNova czy chłodnice 560 leży w zerowej (niemal) dostępności na naszym rynku budek pod takie kolosy... stąd wymuszone jest często stosowanie outside rad setup. Budy w rodzaju CaseLabs STH10 niestety nie pojawiają się w projektach LC w naszym kraju, koszty zakupu kolosalne i sprowadzenie z USA to problem. Jest Phobya ze swoimi modelami UltraBig Watercase V.1 Black Edition oraz WaCoolIT Cube 1 Medium Watercase...pomieści chłodnicę 9x120 Phobya Xtreme NOVA 1080 lub stado tradycyjnych chłodnic. Chociaż cena jest do przyjęcia (w porównaniu do CL czy budek LittleDevila) urodą to jednak nie grzeszy...niestety. Tumidaju do wakacji 2013 roku to i budżet i pomysły a może nawet buda mogą się u Ciebie zmienić bo tak dalekosiężne plany na wiele miesięcy przed wodowaniem to tylko zgadywanka. Tym nie mniej warto podać zakładany budżet na LC i rozeznanie rynku przeprowadzić. Edytowane 7 Grudnia 2012 przez Elder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tumidaju Opublikowano 7 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2012 Właśnie przeprowadzam rozeznanie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...