fumfel Opublikowano 20 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2012 Witam. Od pewnego czasu, noszę się z zamiarem przeniesienia gier ze swojego podstawowego dysku twardego na dodatkowy... w celu wyeliminowania dostępu go dzieciom. Wiadomo z biegiem czasu, przez notorycznie instalowanie i odinstalowywanie gier Windows pada, a częste sprzątanie jest męczące... I tu "matka POTRZEBA" poddała mi pewien pomysł. Mam dwa dyski podstawowy na SATA 2, a ten dodatkowy niestety na ATA 100 7200 RPM... i tutaj pytanie.... czy ten dodatkowy dysk nie zwolni transferu danych, wydaje mi się, że to działa niezależnie, ale chciałbym się upewnić. Na płycie głównej jest jeden slot ATA (na jednej taśmie byłby dysk i nagrywarka DVD) i cztery SATA. Na jednym i drugim chcę postawić system (Windows VISTA Home Premium) i przy starcie komputera z menu do wyboru systemu MÓJ / DZIECI - jak najłatwiej to zrobić? W zasobach sprzętowych w panelu sterowania, chciałbym wyłączyć naprzemiennie dysk z którego akurat system nie startuje, tak aby nie było do niego dostępu... Czy takie rozwiązanie jest możliwe i sprawdzi się w praktyce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzem Opublikowano 24 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2012 Ale wie Pan, że będzie prawdopodobnie problem z legalnością takiego rozwiązania? bo domyślam się, że nie posiada Pan dwóch licencji na jeden produkt. Co do transferu (prawdopodobnie) nie powinno być problemów. Oczywiście należy pamiętać o zabawie zworkami i nadaniu za ich pomocą statusu „master” dla HDD. Co do instalacji dwóch Windowsów obok siebie wymogiem jest tylko różna partycja - więc nie powinno być problemów. System instalowany jako drugi powinien wykryć pozostałe wersje systemu Windows (nie sprawdzi się gdyby drugim był np. XP). Jakby od razu coś nie poszło po naszej myśli - zawsze można sobie inaczej poradzić z konfiguracją bootowania. Co natomiast bym Panu radził od siebie - dać sobie spokój z dwoma systemami - zainstalować jeden z dwoma kontami, którym wyznaczy Pan zakres uprawnień. Rozwiązaniem na zszarpany rejestr był by darmowy program "Comodo Programs Manager" zainstalowany na koncie dzieci. Zainstaluje Pan go po sterownikach - od teraz każda nowa instalacja będzie w pełni monitorowana - dzięki czemu deinstalacje będą stuprocentowe. Program ten spowolni jednakże czas instalacji i deinstalacji programów z wiadomych względów. Deinstalacji dokonywał by Pan oczywiście z poziomu Comodo Programs Manager. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...