Skocz do zawartości
l0rdha7er

Mały upgrade PC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mój obecny zestaw kupiony w marcu 2011 wygląda tak:

• 1x Xigmatek Xigmatek Gaia SD1283(chłodzenie procka)

• 1x Fortron Fortron FSP460-60GHN 460W

• 1x Aerocool Aerocool VS-9 (bez zasilacza)(obudowa)

• 1x Samsung Samsung SH-S223C SATA (black)

• 1x Samsung Samsung 500GB 7200rpm 16MB cache SATA-I

• 1x Vertex3D Vertex3D Radeon HD5770 1GB DDR5 /128bit/ DVI/HDMI

• 1x GoodRam GoodRam 4GB (2x2GB) 1333MHz CL9

• 1x Gigabyte Gigabyte 770T-D3L /AMD 770/

• 1x AMD AMD Phenom II X2 555 Black Edit /3.2GHz, L3 6MB, 80W, BOX, AM3/
Procesor został odblokowany do 4 rdzeni na 3.5Ghz(mogę ustawić na 3.7-3.8 ale nie chcę go aż tak męczyć). I teraz nasuwa się pytanie. Chciałbym zmienić ram na 8gb, w niedalekiej przyszłości zmienić też kartę graficzną na mocniejszą lecz nie wiem, czy nie powinienen zacząć od zmiany zasilacza na większy. Stąd też moje pytanie, od czego zacząć? Czy opłaca się wymieniać zasilacz? Z tego co patrzałem na inne nowe zestawy na PurePC to dopiero zestawy od 3000zł+ mają zasilacze 500W+. Nie będę wrzucał w niego dużej kasy, myślę, że ogólnie coś około 1000zł. Edytowane przez l0rdha7er

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy - chyba ze jakas topowa karta za 1k+.

Nowe zestawy są na intelu który ma mniejsze zapotrzebowanie na prad. I tak większość zasilaczy jest podana ze sporym zapasem, mało który zestaw weźmie ponad 200W.

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A, ok. Faktycznie widzę, że Twoja płyta ma 2 sloty. No to faktycznie trzeba sprzedać te 2x2. Ale żeby drugi raz nie popełnić tego samego błędu - lepiej kupić 1 x 8GB. Na wydajność to nie ma praktycznie żadnego wpływu, a kiedyś może będziesz chciał rozbudować do 16GB.

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__5/id_produktu__5275/__Pami_RAM_Kingston_8GB_1600MHz_HyperX_DDR3_Low_Voltage/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co jeśli bym na teraz zostawił jedną kość 2gb i dorzucił drugą 8gb? Byłaby jakaś przeszkoda?

Co do używanych części to sam nie wiem. Z jednej strony to zawsze taniej, a z drugiej nigdy nie wiesz czemu ktoś sprzedaje, czy jest dojechana po overclockingu czy po prostu wymienia na nową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi