Skocz do zawartości
superzegar

HTPC [max 1500zl] filmy FullHD/Przeglądarka/Energooszczędny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nadszedł czas na złożenie pierwszego HTPC. Proszę o pomoc w doborze podzespołów.

Wymagania:

- płynne odtwarzanie filmów Full HD głównie mkv [nie planuję oglądać żadnych filmów 3D]

- energooszczędny

- zgrabna, nadająca się do salonu obudowa [im mniejsza tym lepsza:)]

- mam zagwozdkę z dźwiękiem: posiadam TV Sony z 2xHDMI do tego planuję dokupić jakiś Soundbar (audiofilem nie jestem,

nie mam też możliwości schowania kabli dla opcji z wieloma głośnikami, w dodatku nie planuję na razie zakupu amplitunera) jak połączyć dźwięk tv,htpc,soundbar?

- jakiś pilocik do odtwarzania w XMBC

opcjonalnie klawiatura z touchpadem.

Posiadam dysk SSD, proszę więc o konfigurację bez dysku.

DZięki z góry za wszelkie uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Budżet ... przede wszystkim :>

pewnie będzie trzeba złożyć coś na s1155, płytce ITX H61/B75, celeronie g550 i jakieś pudełko typu Tacens Ixion.

Ogólnie zacznij od znalezienia Obudowy - to ona zdecyduje o wszystkim na co będziemy sobie mogli pozwolić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tą obudowę a w niej płytę GA-E350N-USB3, 4GB ramu, dysk SSD V+200 64GB (win 7 x64 + xbmc) i samsung 2TB na filmy. Rozwiązanie nie najnowsze, ale tanie, energooszczędne i z filmami full HD radzi sobie bez żadnego zająknięcia.

Jedyną modyfikację jaką przeprowadziłem we wnętrzu to zdemontowałem 40mm pierdzitorek z radiatora a ten z wewnątrz zasilacza dałem na zewnątrz. Teraz jest on 2 mm nad radiatorem od APU i wystarcza do jego schłodzenia i wyrzucenia powietrza przez zasilacz na zewnątrz obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój g530 wydaje się mieć niewielkie problemy czasami, g550 prawdopodobnie będzie wystarczająco mocny(najwyżej bardzo szczegółowe animacje go położą) i będzie chłodniejszy od pentium. Jeśli do obudowy wejdzie to nawet box będzie dobry, g530 nie udalo mi się zmęczyć na tyle, aby wentyl przekroczył minimalny stan 50%, przy którym jest niesłyszalny na tyle, że talerze w dysku wydają się głośne. Płyta z usb i sata 3 i ewentualnie mały ssd na system aby przy zadaniach sieciowych oszczędzić trochę prądu i zmniejszyć emisję hałasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi