Skocz do zawartości
ryba

Ile jesteś skłonny zapłacić za nowy blok wodny?

Ile jesteś skłonny zapłacić za nowy blok wodny?  

44 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile jesteś skłonny zapłacić za nowy blok wodny CPU?

• <200zł
      14
    • 201-250zł
      13
    • 251-300zł
      8
    • >300zł
      9
  2. 2. Ile jesteś skłonny zapłacić za nowy blok wodny GPU (uniwersalny, nie full-cover)?

• <200zł
      29
    • 201-250zł
      8
    • 251-300zł
      3
    • >300zł
      4

Rekomendowane odpowiedzi

Czemu kazdy przekresla uniwersalne bloczki gpu? Do nisko i srednio budzetowych kart, gdzie PWM i pamieci nie grzeja sie jak piekarnik, to spokojnie taki uniwersalny blok na kilka generacji kart i lat da rade.

Już Ci Chłopaki dobrze odpisali. Dołączona grafika

Sorry ryba, ale jak ktos ma nisko i srednio budzetowa karte to raczej nie stac go na chlodzenie wodne, bo za te kase moze kupic np druga taka karte.

Przy single GPU, wysokiej jakości AC całkiem nieźle daje radę przy dużo niższych kosztach.

Ja Ci jeszcze powiem, że sam siedzę na mocno wykręconej high-end Fermi, czasem łapie 85*C, i7 Bloomfield łapie 75*C. Oba chłodzi AC - w przypadku grafy Gigabyte WindForce , i w przypadku CPU - Zalman i 2x 120mm Fander. Zasilacz, jako, że jest pół-pasywnym Seasonic'em - nie wydaje właściwie dźwięku. Wszystko zapakowane w obudowę z matami wytłumiającymi. Także argument ciszy WC zostaje obalony. Temperatura - owszem, może i byłaby niższa, ale... po co ? Watów z licznika i tak nie zmniejszę a jeśli mam zyskiwać dodatkowe megaherce w podkręcaniu, to już wolę za cenę WC zakupić parę do SLi - wydajność kosmicznie wyższa.

Komponenty doszły do takiego etapu, że się nie przegrzewają, AC nie huczy, więc dla "przeciętnego" Kowalskiego WC to same problemy a nie atut. Każdy w tym temacie przyzna, że AC jest bezobsługowe i bardziej user-friendly. Zabawki WC pozostały już tylko dla entuzjastów, którzy są skłonni wydać wielką kasę na fajny sprzęt. Sam szykując się do przesiadki na Haswella i topowe GF 7xx (może w SLi) zastanawiam się, czy nie zainwestować w WC. Powód ? Tylko i wyłącznie gust, naoglądałem się tematu Mardoka i wiem, że może być lekko i zgrabnie w budzie bez gigantycznego radiatora AC. Zwykła fanaberia. Cisza ? Temperatury ? Bez żartów proszę, byle się nie wyłączało z gorąca a ciszę uzyskam taką samą na AC.

Wracając stricte do tematu - chyba zdajesz sobie sprawę, że ewentualny sukces Twoich bloków, może przynieść Ci jedynie design. Spójrz na fotkę, którą wrzucił Elder, jedynie IceForce i Koolance (na lewo od IceForce) czymkolwiek się wyróżniają. Reszta wygląda jak zwykły kloc. Przełomu w wydajności też Ci nie wróżę, bo obecne konstrukcje podchodzą pod granice fizyczne, tutaj kolejna sprawa. Dwa cele rynkowe - ci, który dla 0,5*C różnicy zrobią wszystko oraz ci, którzy różnice 2*C będą mieli w tyłku, bo liczy się tylko design. Pytanie, która grupa jest liczniejsza ? Obstawiam, że ta druga.

Jako, że gusta są różne (przykład, Elder wspomniał, że podoba mu się Raystorm, a ja bym go nawet nie tknął) proponuję Ci zebrać zamkniętą grupę jako jury, gdzie wspólnie wybierzecie najlepszy z Twoich pomysłów. Ja bym stawiał na design przy pozostaniu w TOP10 wydajności , niekoniecznie aspirowałbym do np. TOP3.

EDIT : I jeszcze jedno, opracować mechanizm mocowania, kompatybilny w przyszłość. ;) Np. w rodzimym x2p zostało to fajnie zrobione, ten bloczek pasuje i będzie pasował pod dosłownie wszystko, byle mieć odpowiednią przystawkę.

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. LC to już nie to co kiedyś. Realia się zmieniły. Obecnie to raczej zabawa dla dużych i w miarę bogatych chłopców. A nie zapaleńców montujących chłodnicę od Kadeta i węże z Castoramy.

Teraz najczęściej chodzi o frajdę i szpan, a nie tylko o wydajność. Przy single GPU, wysokiej jakości AC całkiem nieźle daje radę przy dużo niższych kosztach.

Jak kogoś stać na LC, to nie bawi się w budżetowe grafy, tylko raczej w high-end. A do tego tylko bloki FC.

Sam widzisz, że już 8 osób opowiedziało się za full-coverami.

Ojjj mylisz sie , ja mam WC na niezbyt wydajnym sprzecie a wczesniej na jeszcze gorszym e5200 oraz HD2900pro/hd4850.

WC można dość tanie zlozyć , chłodnica 2x120 (gruba) z 80 pln, bloczek CPU ze 100, pompka tez ze 100 ,bloczek GPU 60, jakis rez za 40 + troche weza i zlączki i jest juz WC. Ale zgadzam sie ze chodzi o frajde, a dla mnie glownie o wyglad, wydajność stoi na 2 planie ale żeby nie było źle Dołączona grafika Oczywiście z czasem przychodzi chęć na więcej i więcej i wtedy to już sie nie małą kase wyda ale na początek nie trzeba mieć jej zbyt dużo.

Żadna moja część nie jest high-end , jak juz mid albo low-end. Sam mam uniwersalny bloczek GPU bo bardzo często zmieniam GPU , mam takie jakie w danej chwili mi wystarcza , moze jak wejdzie nowa konsola to bede zmuszony do kupienia high-endowej grafy ale na razie nie potrzebuje. Dlugo mialem HD2900pro pozniej HD4850 bo mi wystarczała do grania na średnich detalach. Teraz mam GTX285 i prawie we wszystko moge grać na max detalach , więc po co mi high-end ?

Co do tematu jak zrobisz ładny bloczek na GPU z ładną zapinką to na pewno kupie , bo obecny Swiftech nie bardzo mi sie podoba , zakupiłem go tylko ze względu na cene. Obecnie wyśle o EK Supreme HF ale za piekny to on nie jest , zaprezentujesz coś w podobnej cenie ale ładniejsze to biore na wejściu.

Edytowane przez Maciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi