Dark Dante Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Witam wszystkich, potrzebuję Waszej pomocy do doprecyzowanie mojego pomysłu na mocną konfigurację użytkowaną tylko do pracy. Konfiguracja jest o tyle specyficzna, że głównym wyznacznikiem jest stabilność i zapewnienie ciągłości działania. Na chwilę obecną moja konfiguracja wygląda tak: +Core i5 3570 + płyta do tego procesora z USB 3.0 + 16GB pamięci ram (komputer nie będzie podkręcany) + 2x128GB SSD w mirrorze + 2TB na magazyn (nie wiem czy 5400 czy 7200) + prosta karta graficzna która potrafi obsłużyć 2 x Dell 23" LED U2312HM (czyli, albo 2x DVI, albo 2 xDP), na komputerze się nie gra, nie korzysta się też z wymagających programów graficzncych + obudowa (ma być cicho) z wyjściem USB 3.0 i włącznikiem na górze + cichy zasilacz (komputer nie będzie rozbudowany), ale na zasliaczu nie chciałbym oszczędzać Całość będzie pracowała z Windowsem 8 PRO do tego chciałbym dokupić dysk na backup (podłączany raz w tygodniu). Prawdopodobnie na usb 3.0, chyba, że warto taki z e-sata, ale wtedy chciałbym takie wyjście w obudowie. Pojemność dowolna (1TB myślę, że maks), fajnie gdyby dysk miał dołączone oprogramowanie do backupu. Cena nie gra większej roli, ale nie chcę przepłacać za coś czego nie wykorzystam. Najlepiej gdyby wszystkie części pochodziły z jednego sklepu. Z góry dziękuje:) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 (edytowane) - płyta MSI B75A-G43 - karta graficzna zintegrowana w procesorze (jeden monitor na DVI, drugi przez VGA / jest tez hdmi, ale nie wiem czy pojdzie przez przejsiowke HDMI>DVI, w przypadku gdy jest uzywane gniazdo DVI na plycie) Edytowane 9 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 + 2x128GB SSD w mirrorze Dla czego chcesz robić lustro dysków na których się mieli? Przecież ważne dane będziesz archiwizował na talerzowcu (można to nawet zautomatyzować) + na drugim talerzowcu. - karta graficzna zintegrowana w procesorze (jeden monitor na DVI, drugi przez VGA) Doradzanie komuś by podłączał monitor LCD przez analogowy d-sub jest pomyłką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Dante Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Dla czego chcesz robić lustro dysków na których się mieli? Przecież ważne dane będziesz archiwizował na talerzowcu (można to nawet zautomatyzować) + na drugim talerzowcu. Mirror na SSD będzie postawiony po to, aby zapewnić ciągłość pracy, nawet w sytuacji w której jeden dysk padnie. Przez d-sub na pewno nie będę podłączał, albo 2x DVI, albo 2x DP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksju Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Dlaczego dysk SSD miałby paść? Może nie są długo na rynku ale już można mówić że mniej awaryjne niż talerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Dante Opublikowano 9 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2012 Gdyby to był komputer do grania, to nawet nie myślałbym o robieniu mirrora na SSD, w tym jednak przypadku raid z SSD jest niezbędny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Dante Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Szukam komputera do pracy, raczej na pewno nie będę grał na chwilę obecną złożyłem coś takiego http://www.morele.net/inventory/info/TclIc7/ Pamięc 16GB i 2x SSD 128GB są niezbędne. Nie mam jeszcze grafiki (podpięte do tego będą 2 monitory z wejściem DVI lub DP), brakuje mi też obudowy (szukam czegoś o podobnej funkcjonalnośi do antec tree hundred). Cena nie gra większej roli, ma być przede wszystkim stabilnie. Czy ten zestaw jest ok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Co dokładnie będziesz robił na kompie ? Będzie w ogóle robił OC ? Bo jak nie to proponuję I5 3470 + MSI B75A-G43 , wliczając w to cenę dodatkowego chłodzenia zaoszczędzisz jakieś 400 zł . Nie lepszym wyjściem będzie SSD 256GB zamiast 2x128GB ? Jak masz zamiar je łączyć w RAID to nie wiele to da . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Dante Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Mam zamiar połączyć je w raida, ale mirrora (najważniejsze jest zapewnienie ciągłości pracy). Komputr ma być cichy, więc na chłodzeniu nie chcę oszczędzać. OC nie jest planowane. Aha wymagania co do płyty to USB 3.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 MSI B75A-G43 posiada usb 3.0, przewinela sie w temacie kilka razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dark Dante Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Czy ta płyta od MSI/ew Asrock którego wybrałem pozwala korzystać z grafiki wbudowanej w procesor (jestem totalnym laikiem)? Zestaw na dzień dzisiesjzy wygląda tak http://www.morele.net/inventory/info/uk5gsg/ . Chłodzenie zmieści się do tej obudowy? Kartę graficzną chcę jak najtańszą, na komputerze się nie gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Wszystkie płyty mające natywne wsparcie dla Ivy Bridge ( oparte o chipsety B75 , ZH77 czy Z77 ) obsługują grafikę wbudowaną w Cepa , nawet jak to jest procek Sandy Bridge . Co innego płyty oparte o P67 ,ale ich tu nie omawiamy więc nie ma problemu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...