sYsQ Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Witam jak w temacie, jestem posiadaczem Laptopa msi cr650 : oto link http://www.agito.pl/...1&attr=1-182054 Chciałbym zmienić procesor na lepszy bo ten na xp troszkę za bardzo muli chciałbym mieć większą płynność w systemie, poza tym sterowniki do tego laptopa były prawie że nie do znalezienia. Ale je zdobyłem jak by ktoś chciał to pomogę. Wracając do tematu, czy da się to zrobić co trzeba umieć i mieć aby to zrobić. Ewentualnie czy trzeba sprzedać lapka żeby kupić lepszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 Da się zrobić, trzeba: -mieć lepszy procesor -stację lutowniczą BGA -trochę skilla ...bo to APU jest wlutowane w płytę główną, ale dla chcącego nic trudnego haha :) A tak serio to było pomyśleć zanim kupiłeś, bo sprzęt jest niskobudżetowy i wydajnością nie powala. Jedyne co możesz zrobić to rozbudować RAM i zmienić dysk na SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sYsQ Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2012 A np to to jest procek: http://allegro.pl/nowy-uklad-bga-amd-eme350gbb22gt-procesor-e-350-i2810566275.html to będzie działać ? co z chipsetem ? i ta gwarancja jak być mógł mi to wyjaśnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pix3l Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 (edytowane) Czy uważasz że warto dołożyć 150-170zł za chipset + 200zł lutowanie i nadal mieć mizerną wydajność? Prawdopodobnie ten chip co podałeś zadziała, bo była wersia tego laptopa z tym procesorem, konieczna może być też zmiana biosu czy ew. drobnicy wokół chipu. A chipset? Chipset jest jeden, w jednym chipie masz CPU, GPU, NB, SB. Gwarancja...co tu wyjaśniać? Wszystko napisali w aukcji. Na laptopa gwarancji miał nie będziesz po takiej operacji(tylko miesiąc i tylko w przypadku usterki APU). Imo szalony pomysł, lepiej się tego pozbyć i kupić przyzwoity używany sprzęt, jak nie masz kasy.... Edytowane 23 Listopada 2012 przez pix3l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sYsQ Opublikowano 23 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2012 Mi tam tylko zależało by na tym żeby lepiej chodził a cena uuu mogłem lapka innego dopaść ale za 820zł chyba się opłacało ?:) dać do niego jeszcze 400zł i będzie warty 1000 :) no i oczywiście ceny wymiany BGA od`150 zł do `250zł szału nie ma. ale ten procek e-240 to chyba jak bym go wymienił na e-450 to kopa poczuje, a najmocniejszy w serii jaki jest bo za bata nie mogę tego się dowiedzieć. Ramu warto dołożyć te 2 GB ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...