Skocz do zawartości
sYsQ

Msi CR650 e-240 2GB ramu, zmiana CPU?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jak w temacie, jestem posiadaczem Laptopa msi cr650 : oto link http://www.agito.pl/...1&attr=1-182054

Chciałbym zmienić procesor na lepszy bo ten na xp troszkę za bardzo muli chciałbym mieć większą płynność w systemie,

poza tym sterowniki do tego laptopa były prawie że nie do znalezienia. Ale je zdobyłem jak by ktoś chciał to pomogę.

Wracając do tematu, czy da się to zrobić co trzeba umieć i mieć aby to zrobić. Ewentualnie czy trzeba sprzedać lapka żeby kupić lepszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da się zrobić, trzeba:

-mieć lepszy procesor

-stację lutowniczą BGA

-trochę skilla

...bo to APU jest wlutowane w płytę główną, ale dla chcącego nic trudnego haha :)

A tak serio to było pomyśleć zanim kupiłeś, bo sprzęt jest niskobudżetowy i wydajnością nie powala. Jedyne co możesz zrobić to rozbudować RAM i zmienić dysk na SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy uważasz że warto dołożyć 150-170zł za chipset + 200zł lutowanie i nadal mieć mizerną wydajność? Prawdopodobnie ten chip co podałeś zadziała, bo była wersia tego laptopa z tym procesorem, konieczna może być też zmiana biosu czy ew. drobnicy wokół chipu. A chipset? Chipset jest jeden, w jednym chipie masz CPU, GPU, NB, SB.

Gwarancja...co tu wyjaśniać? Wszystko napisali w aukcji. Na laptopa gwarancji miał nie będziesz po takiej operacji(tylko miesiąc i tylko w przypadku usterki APU).

Imo szalony pomysł, lepiej się tego pozbyć i kupić przyzwoity używany sprzęt, jak nie masz kasy....

Edytowane przez pix3l

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi tam tylko zależało by na tym żeby lepiej chodził a cena uuu mogłem lapka innego dopaść ale za 820zł chyba się opłacało ?:) dać do niego jeszcze 400zł i będzie warty 1000 :) no i oczywiście ceny wymiany BGA od`150 zł do `250zł szału nie ma. ale ten procek e-240 to chyba jak bym go wymienił na e-450 to kopa poczuje, a najmocniejszy w serii jaki jest bo za bata nie mogę tego się dowiedzieć.

Ramu warto dołożyć te 2 GB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi