Skocz do zawartości
akkarin72

Do 2000 zl, komputer do gier, prosba o sprawdzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Prosze o pomoc w zlozeniu zestawu bez monitora i peryferiow do maksymalnie 2000 zl. Kwota ta jest dla mnie i tak bardzo wysoka i nie mam mozliwosci jej przekroczyc, wolalbym nawet zlozyc cos taniej. Zestaw ma posluzyc przez najblizsze 3-4 lata i ma byc uzywany glownie do gier i internetu, czasem tez do konwersji filmow i obrobki zdjec ale to wylacznie amatorsko, potrzebuje przez to dosc duzego dysku, mysle ze 1 tb wystarczy, monitor juz mam full hd. Nie chce nic podkrecac, ani w zadnym razie nic modernizowac, nie chce tez nic dokupywac pozniej ani na nic odkladac. Czesci musza byc wylacznie nowe, sorry nie znam sie na tym, jestem juz stary i chce miec spokoj, a to jest dla mnie i tak bardzo duzy wydatek. Jedyne co bedzie wymieniane to pewnie po roku albo dwoch karta graficzna na nowsza. Kolega zaproponowal mi taki zestaw i prosze o jego ocene;

Dołączona grafika

Czytalem jednak, ze nowe AMD nie nadaja sie do gier, a wlasciwie to na wydajnosci w grach zalezy mi najbardziej, zastanawiam sie czy nie zlozyc podobnego zestawu na Intelu, ale pewnie i tak mam za maly budzet. Czytalem test tych fx 8350 i wypadaja swietnie, ciekawe jak to sie przeklada na wydajnosc slabszych wersji. Czy w tej cenie to dobry zestaw czy moze dostane cos wydajniejszego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core i3-3220

MSI B75MA-E33 (SATA 2 / USB 3)

DDR3 4096MB PC1333 CL9

Gigabyte Radeon HD7850 1024MB (OC ver)

Seagate 1TB (ST1000DM003)

SilentiumPC Brutus 410

SilentiumPC Deus 500W

2030zł, jeżeli trzymać się 2000zł max to dysk 500GB i zostanie na DVD-RW;

Jak wspomniałeś, w grach lepiej sprawdzi się Intel, a sam HD7850 będzie znacząco wydajniejszy od 650TI, która to jest średnio opłacalną kartą;

Tak samo lepiej brać obecnie 4GB ram niż od razu 8GB kosztem proca/zasilacza/grafiki;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miesci sie w budzecie, za bardzo.

Wole jednak geforca, mialem dwa Radeony i sie spalily a na forach sporo sie czyta o tym, ze wszystkie albo padaja albo jeszcze gorzej wysypuja do pulpitu i daja podobne atrakcje, a w szczegolnosci wersje OC. Jestem stary i szkoda mi nerwow. Moze gtx660 i ten nowy Pentium G 2120?

Edytowane przez akkarin72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To racja, padaja, ale Geforcy na chipie G92

Nie wiem co Ty za fora odwiedzasz, ale niezle bzdury tam pisza. A ze padly Tobie 2 radeony, to po prostu pech. Zapewne nie przykladales uwagi do marki zasilacza i tylko Siebie mozesz o to obwiniac.

Tutaj juz nie do Ciebie Dołączona grafika W sumie to ciekaw jestem kiedy skonczy sie klepanie tych bzdur na temat radeonow. Ze sterowniki takie i owakie, a potem pisza jeden z drugim ze radeon do pulpitu, a geforce to cud miod...

Zestaw od serwal4 idealny, zmienilbym zasilacz na HEXA 400, 50zl taniej i miescimy sie w budzecie.

Wystarczy zobaczyc wykresy, ten radek zjada 650ti w kazdym tytule http://www.purepc.pl/karty_graficzne/test_geforce_gtx_650_ti_sredni_kepler_kontra_hd_7850_1gb

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytalem testy. Wybierajac karte graficzna nie wazne czy wybiore Radeona czy Geforca dostane dokladnie taka wydajnosc za jaka zaplace, nie liczac moze najdrozszych kart, na ktore mnie nie stac. Roznic +/- 5 fps i tak na pewno nie zauwaze. 650ti jest drozszy od 7770 ale i szybszy, od 650ti drozszy jest 7850 i tez troche szybszy, od ktorego z kolei drozszy i szybszy jest gtx660... Chce miec mozliwie najmocniejsza karte do gier w sensownie zbudowanym zestawie, wybor producenta to juz moim zdaniem kwestia preferencji.

Edytowane przez akkarin72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://tpucdn.com/reviews/AMD/Catalyst_12.11_Performance/images/perfrel.gif

HD 7770 - 45% - najtańszy 448zł

GT 650TI - 52% - najtańszy 579zł

HD 7850 - 69% - najtańszy 667zł

GTX 660 - 80% - najtańszy 830zł

Bazując na cenach jednego sklepu, dobierając modele z 3-letnią gwarancją;

Jak dla mnie wydanie 130zł więcej za 650 TI względem HD 7770 mija się kompletnie z celem;

Za to dokładając 60zł (90zł) dostajemy już 14% mocniejszego HD 7850;

Nie mam nic do GeForce'ów, ba - sam obecnie przesiadłem się na GTX660 (z Radeona - bo kupuję na zmianę raz GeForce'a raz Radeona i wciąż jestem zadowolony);

Ale dla mnie w budżecie 2000zł (dobierając jak podano również udany zasilacz 400W Hexa Fortron) połączenie procesora core i3 wraz z Radeonem HD 7850 jest najoptymalniejszy wyborem pod kątem gier i domowej obróbki zdjęć/video;

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi