Skocz do zawartości
iKubik

Pomoc przy wyborze płyty głównej.

Rekomendowane odpowiedzi

Witem!

Planuję zmodernizować komputer i wybrałem takie podzespoły:

CPU: Intel Core i7-3770

RAM: 16 GB (2x8 GB) Corsair Vengeance XMP CL9 1600 mhz

GPU: Gigabyte GeForce GTX650 Ti OC 2 GB

Nie wiem jaką wziąć do tego płytę główną. Preferowałbym Gigabyte i min. 2x SATA III i min. 2/4 USB 3.0.

P.S.

Mam zasilacz 450 W Chieftec GPS-450AA-101A, wystarczy do tego zestawu?

Edytowane przez iKubik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do grafiki 3D/2D oraz postprodukcji filmów, gry tylko okazjonalnie. Budżet to jakoś tak 3700 zł w tym 240 na upgrade windowsa i 780 na monitor. Czemu beznadziejnie? Chodzi o zbyt słabą grafikę w porównaniu do CPU?

Edytowane przez iKubik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio, i3 do renderingu wideo?

Do renderingu wideo to nienajgorzej dobrałeś. Rozumiem, że GeForce - bo CUDA? Jeśli nie to o wiele lepszy wybór jest spośród AMD. Swoja drogą do tego zestawu dołożyłbym jednak trochę i kupił GTX 660 - 650Ti jest znacznie słabszy.

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJx1kMsOgjAQRf9l1sRMXzz8B!PShXHRlC4IFUwLMWr8d9sKiAQWzZ05vTO36Qtuti37uoP9GXiRC0i8MOYFh8NZwaOIdCCCIU4lnXsnjCJbwb8p9r2!JFCZ1qmQTjwhM9O8XyoufFtBZExRupEhhGYRE$7nipAW0$PysaJkbWuOW3lxRuCY6vqrTwWWxTVWdvJYW!08InQAh0q7SqtnE4083dHwy$fayPJkpGseHiO8PwdqVLk*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Kalbar Po co SSD do renderingu i to kosztem CPU? Wąskim gardłem będzie procesor nie dysk. Jeśli gry maja być okazjonalnie to bierz hd7770 lub 650ti. Można też pomyśleć o drugim dysku do RAID 1. Ram weź 8 GB w jednym module, jak Ci będzie mało to dokupisz drugi.

Edytowane przez kaijitsu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serio, i3 do renderingu wideo?

Do renderingu wideo to nienajgorzej dobrałeś. Rozumiem, że GeForce - bo CUDA? Jeśli nie to o wiele lepszy wybór jest spośród AMD. Swoja drogą do tego zestawu dołożyłbym jednak trochę i kupił GTX 660 - 650Ti jest znacznie słabszy.

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJx1kMsOgjAQRf9l1sRMXzz8B!PShXHRlC4IFUwLMWr8d9sKiAQWzZ05vTO36Qtuti37uoP9GXiRC0i8MOYFh8NZwaOIdCCCIU4lnXsnjCJbwb8p9r2!JFCZ1qmQTjwhM9O8XyoufFtBZExRupEhhGYRE$7nipAW0$PysaJkbWuOW3lxRuCY6vqrTwWWxTVWdvJYW!08InQAh0q7SqtnE4083dHwy$fayPJkpGseHiO8PwdqVLk*

Hehe widzę, że mamy podobny gust, bo to dokładnie ten monitor co kupiłem kilka dni temu ;) co do reszty to robię upgrade tylko, czyli dyski, nagrywarkę, obudowę już mam, także odchodzi ok 500 zł. Gdyby zasilacz został byłoby idealnie, ale obawiam się, że przy GTX660 już przydałby się 500-550 W. Faktycznie warto dopłacić te 200 zł do 660?

Coś czuję, że będę musiał znaleźć dodatkowe fundusze, ale jak kupować to raz, a dobrze, a nie zmieniać co chwila.

P.S.

Tak, GeForce również ze względu na CUDA.

P.P.S.

Co do płyty głównej: padły 2 propozycje, jedna na B75, druga na Z77-czy nie licząc podkręcania (którego nie wykorzystam) Z77 ma jeszcze jakieś istotne bonusy? I czy jest jakaś różnica między ATX, a MicroATX nie licząc rozmiaru?

Edytowane przez iKubik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiędzy ATX i uATX zywkle są też różnice w zastosowanym chłodzeniu. Słabsza sekcja zasilania i mniej kontrolerów. Jesli jednak nie będziesz podkręcał to uATX mogłoby przejść. To samo tyczy się płyt - dla osób, które nie podkręcają B75 wystarcza.

Do 660 warto dopłacić - jest to znacznie nowocześniejsza karta. Do i5 i GTX 660 ten 450 W powinien wystarczyć. Do i7 raczej bym zmienił. Z drugiej stron sam odpalałem Core i5-2500k i GTX 670 na Taganie 400W i działało to bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi