Skocz do zawartości
bpjl

Windows 7 - zwisy na nowym sprzęcie

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Jak już napisałem w temacie komputer zawiesza się na nowiutkim sprzęcie. Najcęście freezy zdarzają się przy stracie systemu (na planszy "Zapraszamy" albo tuż po niej).

System czysty, świeżo instalowany, bez sterowników i z nimi zachowuje się dokładnie tak samo.

Konfiguracja następująca:

AMD X6 FX-6100

Gigabyte GA-970A-DS3

Corsair Vengeance 2x4GB, DIMM,1600MHz, DDR3, CL9, XMP,Non-ECC

Gigabyte HD7770 1GB DDR5 128bit

WD Caviar Blue WD5000AAKX 500GB sATA III 16MB

OCZ CoreXStream OCZ-CXS500W-EU 500W

Windows 7 64 bit.

RAM sprawdzony MemTestem - 0 błędów, pasta na procesorze nałożona od nowa.

Może poradzicie co i jak jeszcze sprawdzić? Co może być przyczyną takich , jak dla mnie dziwnych, zwieszeń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CrystalDiskInfo:

Dołączona grafika

SIW @ idle:

Dołączona grafika

SIW @ stress:

Dołączona grafika

Wydaje mi się że wszytsko jest ok. Męczenie go paroma orthosami nie robi na tym sprzęcie wrażenia. Potrafi si ę za to zawiesić o tak, bez powodu. Nawet jak nic nie robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OCCT gdy tylko klikam ON wykonuje nieprawidłową operację. W sumie ja mu się nie dziwię skoro ktoś karze mu pracować w takich warunkach:

Dołączona grafika

Myślę że odczyty są jakieś nieprawidłowe bo przy takich wartościach to komp chyba by nawet nie wstał do windowsa.Dodam ze ten oba screeny na których widać napięcia (ten i dwa posty wyżej) wykonane były na różnych zasialczach.

Poza tym na zasadzie podmianek wymieniłem w tym kompie wszystko prócz płyty głównej i róznica była jedynie taka że zamiast niespodziewanych zwieszeń dostawał niespodziewane bluescreeny i restarty.

Sprzęt który wkładałem na codzień siedzi w moim kompie więc raczej jest pewny (u mnie OCCT pokazuje prawidłowe napięcia). Stawiam ze płyta główna jest uszkodzona. Do tego strasznie gdzeje się radiator na mostku (nawet w czasie bezczynności).

Edytowane przez bpjl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi