Skocz do zawartości
Mrook

Epox 8RDA3+ i częste zawieszenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Nabyłem ostatnio dwa kompy z Bartonem 2500+ na pokładzie. Jeden na płycie Epox 8RDA3+ i pamięciami Kingstona (Value 333MHz), drugi na płycie MSI K7N2 Delta-L z niemarkowymi pamięciami 333Mhz. Oba z Radeonem 9100.

Problem jest z kompem na Epoxie. Codziennie zalicza około 20 zawieszeń :-(

Próbowałem różną kombinację sterowników do nF2 i do Radka. Podnosiłem nieznacznie napięcie procesora ... i nic.

Temperatura jest w normie (bios pokazuje 47*C, a soft Epoxa : 40-49*C).

Może ktoś też ma/miał takie doświadczenia z tą płytą w podobnym zestawie?

Dodam, że pracuje na Win XP SP1, a drugi sprzęt (ten na plycie MSI) chodzi bez zarzutu.

Sugerowano mi już, że te Epoxy mają jakoby problemy z pamięciami Kingstone'a - ale nie mam możliwości sprawdzenia go z innymi kośćmi (plomby na obudowie :/ ). Czy aktualizacja BIOS-u może pomóc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

watpie zeby aktualizacja biosu cos pomogla ale sprobowac nie zaszkodzi. Plomby faktycznie cie blokuja (dlatego kompy skladam sam :twisted: :D) ale innej mozliwosci nie ma osobiscie obstawiam wlasnie pamieci chyba bedziesz zmuszony oddac kompa na reklamacje albo zerwac plomby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epoxy raczej nie mają kłopotów z Kingstonami. Ja przez dłuższy czas używałem 8RDA+ z dwiema kostkami (256 i 512) i wszystko było ok. W takiej konfiguracji stawiałbym na zasilacz. Nic o nim nie napisałeś. Jeśli kupiłeś jakąś tańszą obudowę (np. Codegen) to właśnie zasilacz może być sprawcą Twoich kłopotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, rzeczywiscie mam Codegena. Ale na wymiane zasilacza chwilowo mnie nie stać, chyba przyzwyczaje sie do zawieszek :D  :)  :(  :cry:

Wstrzymaj sie z zakupem zasilacza, na razie wejdz do Biosu i ustaw dla

pamieci

Memory Frequency na 100%, TRAS na 7, TRCD na 3, TRP na 3 i CAS na 2.5

i testuj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, dokładnie taką samą poradę dostałem od gościa z Epoxu na forum Advanced Overclocking Art. Na razie jestem daleeeeeko od mojego komputerka, ale jak za kilka dni do niego wróce to spróbuje tych ustawień i podzielę się wynikami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm, mi pamięci nie idą na mniejszych niż 8-3-3-2.5.

Ale wracając do tematu, wszystko działa OK, tylko temp. na procu mnie drażni, jak mam 10x200 to podczas gry wzrasta z 52 (która jest w windzie) do 63! Procesor chłodzony Volcano 7+...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurde !!!

pisze w przyklejonym !!!

sam miałem talie jaja, pewnie "Fachowiec", który ci składałtego kompa wczytał się zbytnio w manuale i popier**ił slot pamięci,

w instrukcji pisze, że jak masz jedną kość powinieneś wtawić ją tak (boldem jest slot z pamięcią):

|.|.|

|.|.|

|.|.|

a powinno być tak:

|.|.|

|.|.|

|.|.|

mówię ci, że na 1000% to jest rozwiącanie twojego problemu.

taimingi i marka DDr nie mają w tym przypadku żanego znaczenia.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...