Skocz do zawartości
arak

Instalacja Windows 7 i istniejące partycje

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie mam jeszcze Windows XP(który na moim komputerze zaczyna już niedomagać) ,ale na dniach chcę zainstalować Windows 7 .

Na XP-ku posiadam 3 partycje C-50GB,D-100 i E-100.

Czy po instalacji partycje D i E znikną wraz z danymi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli:

a) płyta instalacyjna z Windows, to czysta, nieprzerabiana wersja (BOX, OEM - są nieprzerabiane; Recovery - szczególnie dodawane do laptopów - są przerabiane)

b) nie będziesz się bawić w kasowanie partycji i tworzenie ich na nowo

c) podczas instalacji, zaznaczysz tylko wolumin C > Formatuj

To nic złego z danymi na D i E stać się nie może.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli instalator nie będzie potrafił którejś z nich odczytać to owszem, może

Mógłbyś rozwinąć w jakiej sytuacji miało by do tego dojść? Oczywiście zakładam, że mogę się mylić, ale jeżeli teraz Autorka nie ma problemu z tablicą partycji, a wszystkie utworzone są najprawdopodobniej partycjami podstawowymi w NTFS... Wydaje mi się, że jeżeli wszystkie kroki instalacji zostaną przeprowadzone prawidłowo, nic się nie powinno stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie ma w tej chwili problemów i w międzyczasie nic się nie stanie to nie powinno być problemów. Jednak raz mi się zdarzyło, że instalator xp bez pytania sformatował dwie partycje, chociaż przed jego uruchomieniem nic nie wskazywało na jakiekolwiek problemy z tą drugą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi