Gość elemento Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Witam ! Posiadam router Tenda W548D V2 i mam problem z odblokowaniem portów, otóż w zakładce gdzie się ów czynność wykonuje, mam opcję dodaj regułę, ale mogę tylko zablokować dany port/IP. Macie może jakieś propozycje co do tego ? Próbowałem upgrade firmware z strony producenta lecz to nic nie podziałało, mam jeszcze paragon, router kupiłem nie cały rok temu, powinienem go wymienić na inny model ? Powinny być 2 opcje do wyboru Allow / Deny, u mnie zaś wygląda to tak: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 25 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2012 Do tego służy Virtual Server. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Nie ma bata, w VirtualServer musiał bym podać oprócz portów, jeszcze IP, a nie mam pojęcia jakie tam wpisać (może masz racje, ale jakie tam IP wpisać ?) Zdaje mi się że w instrukcji też tak jest napisane że to w tej zakładce porty się blokuje i w drugą stronę. Instrukcja: http://www.tenda.cn/uploadfile/downloads/uploadfile/201103/W548DV2.0/W548D%20V2.0%20User%20Guide_EN.doc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Wpisujesz adres IP komputera na którym masz serwer lub usługę która ma być widoczna w sieci (internecie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Sęk w tym że ja nie chce odblokować portu by postawić serwer np do gry, lecz żeby steam wyszukiwał mi serwery (wyszukuje mi około 35, a kumplowi około 3000 :) ) W zakładce VirtualServers nie ma opcji pakiet wychodzący / przychodzący, poza tym zdaję mi się że w instrukcji jest zdjęcie na którym widać że są dwie opcje do wybory Allow/Deny, a u mnie tylko jedna więc i tak chyba coś jest nie tak ? Jeszcze dla rozjaśnienia sprawy: To z instrukcji: Mój przypadek: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Masz publiczne IP na WAN-ie routera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 To jest bardzo dobre pytanie ;) Jak to sprawdzić? Mam takie ustawienia: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Wygląda na to że masz publiczne IP, więc wystarczy przekierować odpowiednie porty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 od kiedy to trzeba przekierowywać porty żeby móc wyszukiwać serwery gier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Do wyszukania nie trzeba, do postawienia serwera już tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Na prawdę nie trzeba ? Widocznie to zależy od routera ... Jak mówiłem znajomy ma taki sam internet i jemu normalnie wyszukuje serwery, co do steama to robiłem reinstal, ba ! nawet format i nadal mi nie chce serwerów wyszukiwać, więc wina leży prawdopodobnie po stronie routera, a nawet na stronie steama jest napisane które porty należy odblokować. A tak przy okazji, jak wytłumaczyć to zjawisko w IP filter ? U mnie nawet nie ma takiej opcji jak Allow zaś na zdjęciu z instrukcji jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 To już zależy jaki masz firmware na routerze (wersja oprogramowania). Zrób przekierowanie i sam zobaczysz, czy będzie różnica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Zrobiłem na tym VirtualServer, jako IP wpisywałem IPv4 + te porty, nic to nie dało. Mi się jednak zdaje że w opcjach IP filter to się robi, zwłaszcza że tam nie ma konieczności podawania IP co według mnie jest logiczne, no i kwestia tego czemu mi nie pokazuje tego Allow, lecz samo Deny ? Próbowałem upgrade firmware ale to nic nie dało, z resztą oprogramowanie na stronie producenta wcale nowe nie jest ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jimasek Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Mi się jednak zdaje że w opcjach IP filter to się robi,Tu nie masz racji. Zrobiłeś reset prądowy (reboot) po konfiguracji? Jaki adres wpisałeś, daj screen-a z tego przekierowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Albo coś źle robię albo nie wiem ... Może to nie jest wina routera ? nie mam pomysłów co do tego steama wstrętnego ... Reboot robiłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 co to za internet(dostawca) oraz jak wygląda aktualny konfig(modem+router)? spróbuj ustawić router w tryb bridge i wepnij się w komputer z internetem, pominiesz router i go w ten sposób wykluczysz lub masz jakiś problem z FW Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 dotawca TPSA - opcję orange freedom miałem zakładaną (6mbit/s) Nie mam: modem + router, ów router jest z ADSL2+ (czyli 2 w 1) Na razie nie mam jak wypróbować drugiego routera, bo nie mam, chyba muszę pogadać z kumplem żeby mi pożyczył. A "FW" to jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) wiec router ustaw w tryb bridge, bedzie odtad dzialal jako modem podlacza sie go wtedy do komputera tak jak dotychczas, i konfiguruje polaczenie PPPoA czy tam PPPoE w windowsie podajac login i haslo tak jak robiles to w routerze FW to jest firewall edit: dobrze jakbys podal producenta i model tegoz routera Edytowane 27 Listopada 2012 przez krzynek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Jest w 1. poście Tenda W548D V2 =============EDIT================ brawo ! krzynek !!! żadnych portów nie musiałem ustawiać ładnie szuka serwerów ! Zrobiłem tak jak mówiłeś - bridge ---> i skonfiguruj polaczenie szerokopasmowe w kompie =========EDIT 2=========== teraz wifi mi nie działa zbytnio... Sprawa ma się następująco: - Jak mam ustawione na Bridging (i łączenie się przez punkt systemowy) to steam wyszukuje serwery poprawnie ale nie działa WiFi - Jak mam ustawione PPPoE to działa ogólnie internet i WiFi ale za to nie chce szukać serwerów Jakieś pomysły jak rozwiązać to ? Chciałem dać PVC Mapping że do WiFi pójdzie ustawienie WAN to z PPPoE, a do LAN'u do którego mam podłączony RJ45 to z Bridging. Niestety nie da się tak, bo jak ustawiam jedno to znika drugie ustawienie, chodzi chyba o to że nie mogą być dwa takie same przypadki tj. VPI/VCI 0/35 Edytowane 27 Listopada 2012 przez elemento Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) wiec już wiesz ze problem jest po stronie routera edit: po lekturze manuala na stronie 78 rozdz. 11.1 spróbuj różnych security level Edytowane 27 Listopada 2012 przez krzynek1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Śmieszna sprawa ale mam tylko Enable/Disable FW A tych opcji z poziomem bezpieczeństwa nie mam, już wcześniej tego szukałem ... Zablokowanie FireWall'a nic nie daje. Myślicie że uznają mi to jako reklamację ? (nie gwarancje ) Edytowane 27 Listopada 2012 przez elemento Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 sprawdz czy mozesz zrobic update firmware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 A jak ustanowisz DMZ na swojego kompa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elemento Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 Update mogę zrobić, ściągałem firmware z strony producenta, nic to nie dało. A DMZ nie mogę ustawić, wyskakuje błąd: This Product has encountered an error/warning.The same can be seen below. The time displayed are in seconds since the last reboot. Severity Error/Warning Description error-silent i802_1x:b4:07:f9:d9:78:a2 disassociated error-silent i802_1x:Closed session for b4:07:f9:d9:78:a2 (Supplicant logoff) error-silent i802_1x:supplicant b4:07:f9:d9:78:a2 unauthorized Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzynek1 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 wez kup cos normalnego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...