Skocz do zawartości
Gość elemento

Router - Problem z port forwarding

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam router Tenda W548D V2 i mam problem z odblokowaniem portów, otóż w zakładce gdzie się ów czynność wykonuje, mam opcję dodaj regułę, ale mogę tylko zablokować dany port/IP.

Macie może jakieś propozycje co do tego ?

Próbowałem upgrade firmware z strony producenta lecz to nic nie podziałało, mam jeszcze paragon, router kupiłem nie cały rok temu, powinienem go wymienić na inny model ?

Powinny być 2 opcje do wyboru Allow / Deny, u mnie zaś wygląda to tak:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma bata, w VirtualServer musiał bym podać oprócz portów, jeszcze IP, a nie mam pojęcia jakie tam wpisać (może masz racje, ale jakie tam IP wpisać ?)

Zdaje mi się że w instrukcji też tak jest napisane że to w tej zakładce porty się blokuje i w drugą stronę.

Instrukcja:

http://www.tenda.cn/uploadfile/downloads/uploadfile/201103/W548DV2.0/W548D%20V2.0%20User%20Guide_EN.doc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sęk w tym że ja nie chce odblokować portu by postawić serwer np do gry, lecz żeby steam wyszukiwał mi serwery (wyszukuje mi około 35, a kumplowi około 3000 :) )

W zakładce VirtualServers nie ma opcji pakiet wychodzący / przychodzący, poza tym zdaję mi się że w instrukcji jest zdjęcie na którym widać że są dwie opcje do wybory Allow/Deny, a u mnie tylko jedna więc i tak chyba coś jest nie tak ?

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jeszcze dla rozjaśnienia sprawy:

To z instrukcji:

Dołączona grafika

Mój przypadek:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawdę nie trzeba ? Widocznie to zależy od routera ...

Jak mówiłem znajomy ma taki sam internet i jemu normalnie wyszukuje serwery, co do steama to robiłem reinstal, ba ! nawet format i nadal mi nie chce serwerów wyszukiwać, więc wina leży prawdopodobnie po stronie routera, a nawet na stronie steama jest napisane które porty należy odblokować.

A tak przy okazji, jak wytłumaczyć to zjawisko w IP filter ? U mnie nawet nie ma takiej opcji jak Allow zaś na zdjęciu z instrukcji jest ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem na tym VirtualServer, jako IP wpisywałem IPv4 + te porty, nic to nie dało.

Mi się jednak zdaje że w opcjach IP filter to się robi, zwłaszcza że tam nie ma konieczności podawania IP co według mnie jest logiczne, no i kwestia tego czemu mi nie pokazuje tego Allow, lecz samo Deny ?

Próbowałem upgrade firmware ale to nic nie dało, z resztą oprogramowanie na stronie producenta wcale nowe nie jest ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dotawca TPSA - opcję orange freedom miałem zakładaną (6mbit/s)

Nie mam: modem + router, ów router jest z ADSL2+ (czyli 2 w 1)

Na razie nie mam jak wypróbować drugiego routera, bo nie mam, chyba muszę pogadać z kumplem żeby mi pożyczył.

A "FW" to jest ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec router ustaw w tryb bridge, bedzie odtad dzialal jako modem

podlacza sie go wtedy do komputera tak jak dotychczas, i konfiguruje polaczenie PPPoA czy tam PPPoE w windowsie podajac login i haslo tak jak robiles to w routerze

FW to jest firewall

edit:

dobrze jakbys podal producenta i model tegoz routera

Edytowane przez krzynek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w 1. poście Dołączona grafika

Tenda W548D V2

=============EDIT================

brawo ! krzynek !!! Dołączona grafika żadnych portów nie musiałem ustawiać

ładnie szuka serwerów !

Zrobiłem tak jak mówiłeś - bridge ---> i skonfiguruj polaczenie szerokopasmowe w kompie Dołączona grafika

=========EDIT 2===========

teraz wifi mi nie działa zbytnio...

Sprawa ma się następująco:

- Jak mam ustawione na Bridging (i łączenie się przez punkt systemowy) to steam wyszukuje serwery poprawnie ale nie działa WiFi

- Jak mam ustawione PPPoE to działa ogólnie internet i WiFi ale za to nie chce szukać serwerów

Jakieś pomysły jak rozwiązać to ?

Chciałem dać PVC Mapping że do WiFi pójdzie ustawienie WAN to z PPPoE, a do LAN'u do którego mam podłączony RJ45 to z Bridging.

Niestety nie da się tak, bo jak ustawiam jedno to znika drugie ustawienie, chodzi chyba o to że nie mogą być dwa takie same przypadki tj. VPI/VCI 0/35

Edytowane przez elemento

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śmieszna sprawa ale mam tylko Enable/Disable FW

A tych opcji z poziomem bezpieczeństwa nie mam, już wcześniej tego szukałem ...

Zablokowanie FireWall'a nic nie daje.

Myślicie że uznają mi to jako reklamację ? (nie gwarancje Dołączona grafika )

Edytowane przez elemento

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Update mogę zrobić, ściągałem firmware z strony producenta, nic to nie dało.

A DMZ nie mogę ustawić, wyskakuje błąd:

This Product has encountered an error/warning.The same can be seen below. The time displayed are in seconds since the last reboot. Severity Error/Warning Description error-silent i802_1x:b4:07:f9:d9:78:a2 disassociated error-silent i802_1x:Closed session for b4:07:f9:d9:78:a2 (Supplicant logoff) error-silent i802_1x:supplicant b4:07:f9:d9:78:a2 unauthorized

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi