Skocz do zawartości
stokrotka_krk

Tablet do 1000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Jak jest w złym dziale to z góry proszę o przeniesienie.

Zastanawiam się nad budżetowym tabletem w rozmiarze 9.7 cali. Chciałabym mieć matrycę IPS, 2 rdzenie i WiFi z dobrym zasięgiem - podobno niektóre tablety mają z tym problem w powodu metalowej obudowy.

Rozważam coś między GoClever R973 i Yarvik TAB9-200. Pragnę jednocześnie zaznaczyć, że nie chcę wysyłać sprzętu do Chin czy innego azjatyckiego kraju, gdy coś się w nim zepsuje - o co w budżetowym tablecie nie trudno. Możecie coś jeszcze polecić? Ewentualnie pomóc wybrać z tych dwóch?

Przeznaczenie to głównie internet (dlatego takie proporcje).

Za pomoc z góry serdecznie dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam:

http://www.sferis.pl/produkt/63961-tablet-kiano-pro-10-dual-dualcore-1-6ghz-9-7-ips-1gb-16gb-bt-wf-android.html

Polski serwis door-to-door, częste aktualizacje i ogólnie dobre wsparcie na stronie producenta.

Goclevera raczej bym omijał, mam same nieprzyjemne doświadczenia z tabletami tej firmy (o dziwo GPS-y mają całkiem niezłe). Co do yarvika wypowiadał się nie będę, bo zbyt dużego kontaktu z tym sprzętem nie miałem, ale na stronie ani słowa o serwisie, a pomoc techniczna przekierowuje do anglojęzycznego forum..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O Kiano czytałam, ale opinie na jego temat są zbyt podzielone. Dostanie dobrego egzemplarza przypomina loterię. W jednym egzemplarzu HDMI wchodzi bez problemu, w innym trzeba wciskać na siłę; w jednym karta SD wchodzi do końca, w drugim wystaje. Do tego problemy z zasięgiem WiFi - w moim przypadku WiFi musi działać przez ścianę oraz podłogę (Xperia Arc S nie ma z tym problemów). Na koniec przypadek opisany na jednym z portali, gdzie klient znalazł włos między ekranem a szkłem nad nim.

Owszem, Gorilla Glass kusi tak dobrze jak i cena, ale niektórzy poddają w wątpliwość fakt istnienia tego szkła w tym modelu.

Jakie przykre doświadczenia masz z GoClever? Znajomy ma A73 z Biedronki i sobie chwali (oczywiście biorąc pod uwagę cenę).

W przypadku Yarvika pomoc techniczna w języku angielskim nie jest problemem. Poza tym nie zamierzam z niej korzystać - wystarczy mi gwarancja realizowana w Polsce. Instalacja Opery nie wymaga specjalnej wiedzy technicznej i pomocy osób trzecich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fonko:

Nie wiem co to za durna moda, ale na każdym serwisie i forum jak ktoś szuka budżetowego tabletu 9 i 10 cali, to zawsze się znajdzie spamer, który wyskoczy z Nexus 7. Nie, nie i jeszcze raz nie!

humanoidal:

Używany - nie. Ipad - nie. 2 razy nie - dziękujemy.

bartek82:

O 971 czytałam. Podobno 973 nie ma tych problemów. Jeszcze Pentagram miał mieć coś o podobnych parametrach, ale na razie cisza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie to że szukasz prawie 10 cali z czystym sumieniem bym Ci polecił Asusa Nexus 7( z androidem 4.1 bo ten 4,2 to porażka)

Co w nim niby jest porażkowego? Jak dla mnie bardzo dobry update, tablet działa sprawniej i dłużej żyje na baterii, że w o wbudowanym Swype nie wspomnę. Fakt, że nie korzystam z opcji multiuser. Jak na razie na 4.2 jęczą głównie nerdy z XDA, które wrzuciły update na customowy rom albo podmieniały sam kernel i się dziwią, że system się dziwnie zachowuje...

@Stokrotka - może coś z oferty Shiru? Np. http://www.x-kom.pl/p/117447-tablet-10-shiru-shogun-10-32gb-a9-1024mb-32gb-android-41.html

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co w nim niby jest porażkowego? Jak dla mnie bardzo dobry update, tablet działa sprawniej i dłużej żyje na baterii, że w o wbudowanym Swype nie wspomnę. Fakt, że nie korzystam z opcji multiuser. Jak na razie na 4.2 jęczą głównie nerdy z XDA, które wrzuciły update na customowy rom albo podmieniały sam kernel i się dziwią, że system się dziwnie zachowuje...

Może z tym porażka to przesadziłem ale pisząć to słowo miałem na myśli wady tej aktualizacji. W tym momencie to już nie ważne bo weszła nowa aktualizacja.

P.S Tak na boku znalazłem na innym forum aby wyłączyć w ustawieniach Google currents usułge działającą w tle, podobno znaczenie poprawia działanie sprzętu.

Fonko:

Nie wiem co to za durna moda, ale na każdym serwisie i forum jak ktoś szuka budżetowego tabletu 9 i 10 cali, to zawsze się znajdzie spamer, który wyskoczy z Nexus 7. Nie, nie i jeszcze raz nie!

Wypowiedź na poziomie 10 latka. Może mogłabyś wziąć to pod uwagę, że chyba nikt nie potrafi czytać w myślach i skąd miałem wiedzieć że nie interesuje Cie "spamowany" Nexus 7. Chciałem pomóc, wyraziłem swoje zdanie i jeżeli Ci nie pasuje to wystaczy napisać "nie dziękuje"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P.S Tak na boku znalazłem na innym forum aby wyłączyć w ustawieniach Google currents usułge działającą w tle, podobno znaczenie poprawia działanie sprzętu.

Też to znalazłem (na XDA wiedzą wszystko ;) ), wyłączyłem i... nic to nie zmieniło, jak było szybko tak jest nadal. Inna rzecz, że wcześniej miałem ustawione, żeby aktualizowało się tylko gdy tablet jest podłączony do prądu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

costi:

Patrząc na opinie o urządzeniu oraz przebiegu ewentualnych napraw, podziękuję.

Fonko:

Jak byś raczył zauważyć zdanie "Zastanawiam się nad budżetowym tabletem w rozmiarze 9.7 cali" z pierwszego postu, to nie musiałbyś czytać w myślach.

Nie wiem czy to zwykłe przeoczenie czy też perfidna ignorancja i wciskanie zabawki G wszędzie gdzie się da.

Owszem, biorę pod uwagę 10 cali, ale nie 7 - 7 to zdecydowanie za mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi