Jagodowy Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Witam. Niedługo będę składał komputer wyłącznie do gier i mam na ten cel przeznaczone ok 2500zł. Mam zamiar złożyć na platformie Intela, ponieważ w przyszłości będę na 100% rozbudowywał go. Na OC znam się tak 40% więc wolałbym tego nie robić. Oto moja propozycja: Procesor: Intel Core I3-2120 Płyta Główna: AsRock B75 PRO3 Karta Graficzna: MSI Radeon HD7850 Twin Forz OC Pamięć RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz Dysk Twardy: Segate Barracouda 500Gb Zasilacz: Be Quiet! pure power L8 CM 530W Napęd: Lite-On Obudowa: Cooler Master Elite 430 Black Cooler: SilentiumPC Spartan Pro P.S:. Dysk SSD dokupię w swoim czasie. Pozdrawiam Jagodowy Edytowane 26 Listopada 2012 przez Jagodowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 Zrezygnuj z chłodzenia. W jakim czasie masz zamiar rozbudowywać? Jak np. do pół roku, weź Pentium G860. Jak za dwa lata = nigdy ;) Ewentualnie rezygnując z chłodzenia, biorąc 1x4GB ramu dasz radę już teraz szarpnąć się na najtańsze i5 3xxx ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Rozbudowywał bym go za ok 1.5 roku. A jeżeli chodzi o gry to mam tylko jeden wymóg. Battlefield 3 ULTRA/HIGH Tak naprawdę składam komputer do BF3 i CoD'a 4 (Modern Wafare) A do I5 nie da rady ;C Edytowane 26 Listopada 2012 przez Jagodowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) A do I5 nie da rady ;C Tak ci się tylko wydaje. Ile kosztuje ten i3? ok 450zł. Za 666zł masz i5 pozbawione iGPU. Ok 150zł zaoszczędzisz na chłodzeniu i jednej kości kości 4GB. Pamięci które wybrałeś kosztują w morele 155zł, 1x4GB można mieć za 65zł więc już jest 90zł. i3 jest średnio opłacalne w takiej sytuacji. Nie dasz rady 50zł dorzucić po to aby mieć 4 fizyczne jajka? Stać cię na i5 ale ty go nie chcesz, wolisz pamięci xxxxMHz, chłodzenie, które jest zbędne przy tym procesorze. Edytowane 26 Listopada 2012 przez Klaus 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Jeszcze mozna zjechac na zasilaczu 88zl wybierajac silentiumpc deus 500w Edytowane 26 Listopada 2012 przez adamlop 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 To jak bo jestem niezbyt dobry w te klocki. 1.Czym się różnią np 1600MHz od 1333MHz? I czy bf nie będzie np mulił? 2.Procesor nie będzie się grzał bez chłodzenia? 3.Dla mnie wszystko jedno tylko żeby BF3 śmigał na ultra. Dzięki za szybkie odpowiedzi;D Pozdrawiam Jagodowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dd1987 Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 1.Czym się różnią np 1600MHz od 1333MHz? I czy bf nie będzie np mulił? różnica jest minimalna, bardzo mała 2.Procesor nie będzie się grzał bez chłodzenia? dostaniesz chłodzenie boxowe, czyli z procesorem bedziesz miec podstawowe chlodzenie, na ktorym nawet mozna troche podkrecic 3.Dla mnie wszystko jedno tylko żeby BF3 śmigał na ultra. dobrze ci radzą lepiej dołożyć do i5, szukaj na allegro czasem ktos sprzedaje np 6 miesiecznego gdzie masz jeszcze 2,5 roku gwarancji i np 150 zl w kieszeni jak ci brakuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2012 (edytowane) Idź do tematu o BF3 w dziale giełda "Gry" i sprawdż jakie to ma wymagania dla ultra, coś mi się wydaje, nie z tym budżetem. Edytowane 27 Listopada 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Klaus tak naprawdę nie wiedziałem o takiej i5 bez grafiki;D ale na techplanet jest napisane że ma 3 rdzenie ale błąd chyba. Ale wydaje mi się że bf powinien pójść na takim sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Pojsc pojdzie, na wysokich bez AA. Do ultra to min gtx670 / hd7950 i to najlepiej po OC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) A jeszcze adamlop co to to AA? A może zamienić 7850 na tańszego GTX EVGA 650Ti SSC?? Edytowane 27 Listopada 2012 przez Jagodowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alucard69 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 O rany, nie! W żadnym wypadku nie zmieniaj tej karty - HD 7850 to i tak minimum do płynnego grania w wysokiej rozdzielczości. AA - to AntiAliasing, czyli technologia wygładzania krawędzi. Dzięki temu brzegi tekstur nie są poszarpane tylko gładkie. Przykład Włączenie AA mocno jednak obciąża kartę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Ale przy 1920x1080 da sie grac bez AA,bo pixele sa tak male ze przy szybkiej akcji, jaka jest w BF3 niema nawet czasu zatrzymac sie i podziwiac linie wysokiego napiecia, bo w innym przypadku ciezko wylapac jakies zabki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Ja wogóle nie nie rozróżniłem tych dwóch zdjęć Czyli tak: Procesor: Intel Core I5-3350P Płyta Główna: AsRock B75 PRO3 Karta Graficzna: MSI Radeon HD7850 Twin Forz OC Pamięć RAM: Jaki?? 1x4Gb Dysk Twardy: Segate Barracouda 500Gb Zasilacz: SilentiumPC Deus 500W Napęd: Lite-On Obudowa: Cooler Master Elite 430 Black Cooler: Boxowe chłodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi96 Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 RAM Goodrama bierz, firma lepsza od Kingston'a i polska :) Obudowę zmieniłbym na Zalman Z9 / SilenitumPC Gladius M40. Co do procka - ja bym celował w używanego i5 2320 (warto mieć iGPU). Dziwi mnie też fakt, że nie chcesz kombinować z OC. Ja wziąłbym ASRocka P67 Pro3 B3 i tego i5 co Ci podałem i jak najszybciej próbował wrzucić 2500k / 3570k i robić mocne OC (zwłaszcza że ta płyta daje czasem 2500k na 5Ghz podkręcić). Przy dobrym chłodzeniu jest to na tyle prosty zabieg, że aż żal z niego rezygnować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Piszesz, że dobrze mieć iGPU a polecasz ASRocka P67 Pro3 B3. Trochę brak konsekwencji. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Ja nie umiem robić OC i boje się że coś bym zniszczył a używanych po prostu nie mogę kupić :D Klaus a co do ram'u to brać 1600MHz czy coś mniejszego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) 1333, 1600max roznica w cenie niewielka, wieksze wartosci to tylko dla szpanu w piaskownicy Edytowane 27 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) To kupię chyba Geil black dragon za 67zł 4Gb 1333MHz. Wiem że to nie temat dotyczący kart graficznych, lecz czy GTX 660 jest lepszy od 7850? Przykładowy GTX ma 1070Mhz ,2Gb i 192bitową szynę (MSI twin forz oc) Edytowane 27 Listopada 2012 przez Jagodowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Nie porównuj pojedynczych parametrów a wydajność w grach. Testy znajdziesz na portalu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Ok dziękuję wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Tylko przed braniem tego 3350P sprawdz cene jak wyglada w stosunku do 3450 i 3470, bo w niektorych sklepach jest on drozszy od procesora z wbudowana grafika. Np. morele: 3350P - 730zl 3450 - 720zl 3470 - 729zl Edytowane 28 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Na techplanet procesor kosztuje ok 666zł. A kartę graficzną gtx 660 kupię gdzie indziej bo w morele strasznie drogo. Spokojnie sprawdze Edytowane 28 Listopada 2012 przez Jagodowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimon122 Opublikowano 28 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2012 Myślę ze warto poczekać i zaoszczędzić te 100-200zł więcej i masz dużo większe pole do manewru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raksusek Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2012 Fajny zestaw, ale czy nie lepiej zobaczyć co przyniosą nowe konsole? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 29 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2012 (edytowane) Co by nie przyniosly, do wymiany bedzie tylko karta graficzna. Wydajne 4 rdzenie w i5 powinny jeszcze troche pociagnac. Wciaz wiele gier wykorzystuje tylko 2, a zarowno x360 jak i ps3 posiadaja wiecej niz 2 watki Edytowane 29 Listopada 2012 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagodowy Opublikowano 30 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2012 Rozmyślałem też zakup konsoli, lecz to co innego grać myszką i klawiaturą w FPS'y niż na padzie. A części takie jak karta graficzna wymienię dopiero wtedy ,kiedy złoże cały zestaw (SSD, Kości RAM'u) I tylko wtedy kiedy będzie to potrzebne, bo nie czekam z niecierpliwością na nowe tytuły, na razie będzie tylko BF3, NFS:MW, CoD 4 więc spokojnie wydajność tego zestawu mnie zaspokoi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...