Yeske Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Dostałem kompa od kumpla do naprawy. Komp po podłączeniu i włączeniu, nie pokazuje nic na ekranie. Sprawdziłem czy będzie działać z inną kartą graficzną - nie działa. Wychodzi na to, że płyta i/lub procesor są do wymiany.Planuje najpierw wymienić płytę, bo procka nie mam gdzie sprawdzić. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz w tym komputerze... Takie podłączenie zasilania do płyty głównej jak na zdjęciu (20pin podłączone, 4 piny wolne), dodatkowo koło procesora jest podłączony 4pin. Pierwszy raz mam z czymś takim do czynienia. Płyta główna to GA-K8NE-RH, zasilacz jakiś noname 400w. Teraz jeśli kupie inna płytę z socketem 754, czy tam będzie takie samo podłączenie zasilania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Tak, płyta na s754 będzie miała najpewniej złącze 24pin. Nie opłaca się kupować płyty do tego kompa, chyba że za 20zł. Warto sprawdzić na innym zasilaczu. Edytowane 27 Listopada 2012 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeske Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 (edytowane) Tyle że ten komp mając tak usytuowane złącza jak na zdjęciu, kiedyś chodził. Gdyby zasilacz padł, to komp chyba raczej by się nie odpalał wcale lub by się resetował co jakiś czas. A co do opłacalności.. to nie jest mój komputer. Kumpel chce, zeby go naprawić i chodził jak najmniejszym kosztem. Chyba że kupić płytę+procek używane, tylko kwestia zasilacza, czy jego złącza wystarczą do jakiegoś nowszego sprzętu. Edytowane 27 Listopada 2012 przez Yeske Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Chodził ale nie chodzi, dlatego proponuję zacząć od zasilacza. Też mam na myśli najniższy koszt, czasami na alle... chcą za płyty pod c754/s939 niestworzone pieniądze. Za 100zł można już kombinować c2d tanie, które da znacznie wyższy komfort pracy niż jednordzeniowy athon czy sempron. Dlatego pisałem i rozsądnym wydawaniu pieniędzy na mobo. Zapytam jeszcze, jaka tam była k. graficzna i na jakiej innej sprawdzałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeske Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 była gigabyte radeon x700, sprawdzałem na chyba x1950 (pożyczona, nie pamietam na 100%), i na swoim starym radku 4870. Obie mają dodatkowe zasilanie, podłączyłem przejściówką molex->6pin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 27 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2012 Jak zasilacz lichy, może mieć problemy z tymi kartami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...