Skocz do zawartości
Sacrell

Problem kompa....niewiadomo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!!!

Mam problem ogólnie kompa (chyba). Mianowicie z niewiadomych przyczyn resetuje się i zawiesza (wszystko staje w bezruchu) o różnych grymaśnych porach użytkowania (w sumie niewiadomo kiedy to zrobi, czy za 1 min. czy za 100 h). Najlepsze jest to, że wyłączony jest auto-restart windozy i inne graty, a po restarcie windoza nic nie informuje o jakimś niedozwolonym błędzie czy tam problemie. I co wy na to ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temp procka jest 50-55 stopni. Chipsetu chyba to nie to (obudowa otwarta i 3 wiatraki) Grafa chyba też się nie przegrzewa (na forum ogólnie nieżle się taktuje ta karta, więc i ja ją potraktowałem) 411/360x2. Napięcia procka to 1.725.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam neo+ i mi sie z Nortonem Gryzło w momecie jak auto protekcje wlanczal albo byl zwis albo restart :( Zainstaluj sobie MBM i sprawdz czy niemasz wachań napiecia na zasilaczu bo masz wypasiony sprzet ktory mnustow Wttów ciagnie :wink: A jak to nie to moje pomysly sie juz wyczerpały wiecej przyczyn zwisów i retartów w ruznych mometach pracy nie znam :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taki odczyt z MBM....dobrze czy kiepawo ???

PSU | 28° C

|Athlon | 53° C

|System | 34° C

|Core 0 | 1,62 V

|Core 1 | 1,71 V

|+3.3 | 2,72 V

|+5.00 | 5,08 V

|+12.00 | 11,61 V

|-12.00 | -6,52 V

|-5.00 | -5,24 V

|Fan 1 | 0 RPM

|Fan 2 | 0 RPM

|Fan 3 | 0 RPM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha !!!!!! Mamy go !!!! Odpaliłem Prime95 i za każdym razem kawałek pojdzie i zwis (ale nie resetuje się). I co Panowie sądzicie...procek, pamięć, zasilacz....więcej ustawić (napięcia) prockowi (teraz ma 1.725 na 3200+ (2253MHz) przewalony), a pamięci Geil 400 na 204MHz i timingi 6-3-3-3 napięcie "default" to chyba 2.70 jak się nie mylę. A ten program podaje napięcia...chyba nie albo jestem sierota i nie umiem tego znalezc.

To dziwne bo na 3DMarku nie zdycha....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamięci mam ustawione oryginalnie (zgodnie z zaleceniami producenta) tj. CL 2, timingi 6-3-3-3, i z tą różnicą, że troszeczkę podwyższyłem zegar z 400 na 408, czyli z 200MHz do 404MHz.....i co teraz :-) :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na poczatek skrecilbym go na default, wszystko proc pamieci wtedy sprawdzic czy chula ok jesli nie to bedziemy szukac dalej

Dokladnie bo tak juz niema pomysłów co moze byc nie tak i nie wiadomo czy za zmiany napięć sie brać lub tez zmiane chlodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiecie co ........to już jest jakaś porażka. Wszystko wziąłem na oryginalne ustawienia (nie będę pisał co bo absolutnie wszystko) i Prime95 zdycha ?!!!!?!?!?!?!??!?!?!??!?! O co chodzi....ja już nie mam pomysłów......toż to szok.

Zauważyłem, właśnie przed chwilą jak chciałem się połączyć z netem to w momencie wybierania numeru....umarł a numer nadal wybierał....heeee ? Teraz na defaulcie temp. jest 49-50 stopni.

A może z tym modemem jest coś nie tak ?

Albo z płytą, bo parę razy w ogóle nie mogłem wejść do biosu bo nie widział klawiatury na USB i musiałem przełączyć ją na PS/2. Czy ktoś z szanownych kolegów ma jakiś pomysł, albo odpowiedź o co chodzi ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze mało sieznasz na zasilaczach :? .No nie konoiecznie zasilacz, ale na 90% to on (niewiem jeszcze jakie masz napiećia w sresie).Ten Q-TEC 400W to ma mozę z 300W a nie tak jak sugeruje producent 400W.Czy widziałęś ten zasialcz jak wygląde w środku???POszukaj zdjeć naprzykłąd jak wygląda chieftek 360W z jednym fanem a jak wygląde ten Q.u.t.a.s 400W.To padniesz ze śmiechu :) .POelcam kupic zasilacz nawed 360W <span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span> ma NAPRAWDE tyle Wat a nie tylko na obrazku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co......???? Zauważyłem, że 3DMark się nie zawiesza, demko Dawn chyba ze 20 minut leciało i nic, stary 3DMark też nic, a przecież to też liczenie niezłe.

Natomiast, co ciekawe to absolutnie wszystkie programy obsługujące Winbonda (od pomiarów chip) tj. chcące uzyskać pomiary temp., prędkości wiatraków, napięć itp. itd...............zawieszają co drugie odpalenie ???!?!?!?!?!?! Czy to nie dziwne.....i o co tu chodzi ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja może podepnę się do tematu bo objawy podobne i szkoda zakładac drugi topic.

Mój kumpel ma od niedawna komputer. Zainstalowałem mu Win XP i wszystko było spoko przez jakieś 2 tygodnie . Potem gry zaczęły się nie odpalać albo zawieszać , potem zawieszać zaczął się system. Kombinowałm , reinstalowałem . Skończyło sięna tym ze ma teraz W98. Na poczatku chodziło dobrze to zrobiłem ghosta z tego systemu. Po jakimś czasie znów się wieszał w grach ,systemie, dzwiękówka powodowała dziwne bzyczenie. Odtworzyłem więc ghosta i okazało się że dzieje się to samo . Z tąd wysunałem myśl (możliwe że błędną ) że to jakiś problem sprzętowy. W między czasie próbowałem też przywracać ustawienia w biosie , odłaczać dysk w kieszeni , podnosić napięcie na procku i efekt ciągle ten sam. Dziś męczyłem się z nim około 5h i właściwie oprocz nowego systemu i kilku ghostów nic nie wskurałem.

Konfiguracja tego komputera to:

Płyta MSI k7n2-l

Procesor Athlon XP 1,7

Pamięć DDR 333Mhz Elixir

Dysk Caviar 80 GB 7200 rpm 8Mb cache

Grafika GF 4Ti 4200 Creative 64Mb

Zip 250MB

Nagrywara LG x 48

zasilacz 350W megabajt ( mój faworyt jeżeli chodzi o problem)

Temperatura na procku 34C , bios w wersji 3,4 . Zastanwaiają mnie dwa napięcia - 12v i -5v. Wynoszą one kolejno -12,36V i -5,25V .

Czy to zasilacz miesza? Czy może macie inne pomysły? Nie sprawdzałem jeszcze na swoim zasilaczu ale nie wiem czy jest jakiś sens . Sam mam codegena ( kumplowi próbowałem go oszczędzić i mogliśmy właściwie kupić tylko Megabajta)

Przy składaniu komputera mój kumpel w przypływie radości wylał do środka kompa browar ( na właściwie wszystkie części oprócz dysku który jakoś się uchował ) Komputer nie był włączony , szybko go rozkręciliśmy i suszyliśmy kilka godzin. Po ponownym złożeniu działał bez problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co... wejdz na www.pcmaniak.pl/_suchyy/pc/

Oblookaj ten sprzet, doplacisz mi 100zl i sie zamieniamy, okej ? Ja sie bede meczyl z tym zawieszaniem a Ty bedziesz mial full i prime stable.

PS. Sorry nie moglem sie powstrzymac.

Ale teraz serio. Ja widze dwa rozwiazania, tak ja bym postapil:

1. Od razu - BIOS: Load default settings, nowiutki system, najnowsze sterowniki. Prime95

2. Zmien wszystkie sterowniki na jakies inne.

3. Modem... moze jakies przerwania sie nakladaja... Ale jak nie jest uzywany to komp by sie nie zawiesil.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie co......???? Zauważyłem, że 3DMark się nie zawiesza, demko Dawn chyba ze 20 minut leciało i nic, stary 3DMark też nic, a przecież to też liczenie niezłe.

Natomiast, co ciekawe to absolutnie wszystkie programy obsługujące Winbonda (od pomiarów chip) tj. chcące uzyskać pomiary temp., prędkości wiatraków, napięć itp. itd...............zawieszają co drugie odpalenie ???!?!?!?!?!?! Czy to nie dziwne.....i o co tu chodzi ????

Prubowałeś zmienić biosa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PSU | 28° C

|Athlon | 53° C

|System | 34° C

|Core 0 | 1,62 V

|Core 1 | 1,71 V

|+3.3 | 2,72 V

|+5.00 | 5,08 V

|+12.00 | 11,61 V

|-12.00 | -6,52 V

|-5.00 | -5,24 V

|Fan 1 | 0 RPM

|Fan 2 | 0 RPM

|Fan 3 | 0 RPM

Jak juz Koledzy mowili, wszystko na default, jezeli nadal nie dziala to odepnij napedy to zmniejszy pobor mocy z zasilacza, jak to nie pomoze to wyjmij modem i sproboj. Jak dla mnie to zasilacz popatrzcie na napiecie chociazby -12 :!: przeciez to masakra.

Wiem ze to troche roboty ale powinno rozjasnic sytuacje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o bios to jest wgrany najnowszy. Wiecie co....chyba mnie przekonaliście, że to zasilacz....ale mam możliwość wymiany tylko na tej samej firmy, czyli Q-Tec 550 Wat PSU (czyt. pseudo 550 Wat) ...wystarczy, czy kiszka ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...