Skocz do zawartości
cosmo1

Cisza to priorytet - do 5.000 PLN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do wymiany mojego leciwego e8400 na coś nowszego. Zestaw przede wszystkim do użytku codziennego, od czasu do czasu gry, ale częściej już amatorska edycja wideo.

Bardzo zależy mi na jak największej ciszy - z całą pewnością nie będzie mocnego podkręcania (dlatego procek bez K).

- i7 3770 3,4 GHz

- MSI Z77A-GD65

- Noctua NH-D14

- Patriot Viper 3 DDR3 2x8GB 1600 MHz CL9

- Asus GTX660 2GB DirectCu II

- Seagate 1GB ST1000DM003

- Fractal Design Define R4

- Seasonic X660

- Asus DVD DRW-24B5ST

Jeśli macie jakiekolwiek propozycje/uwagi to baaardzo proszę o info. Tak jak zaznaczyłem - cisza jest priorytetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie będzie kręcone to nie potrzebujesz Z77 - wystarczy płyta na B75.

Noctua jest bardzo wydajna i jedna z najcichszych. Zwłaszcza jak ograniczysz napięcie zasilające do 7V. Również dobry jest BeQuiet Dark Rock 2 Pro.

ASUS DirectCU II faktycznie jest najcichszy.

Jeśli priorytetem jest cisza to kupiłbym SSD i dysk twardy WD Green.

Podsumowując:

http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__konfigurator/action__2/laptop__/data__eJyNUU0PgjAM$S87E9N9MvwPxqMH42GBHQgIhkGMGv!7bcMS4olD!7rX174t!4jHNDZLN4vjVVhlQBTCVFojWGk9AnBZlggafEUn7RyB4j72FA85uaqN9bncF7dCtP2YaroDTeaATf0fsMHdLnUcApmoksclP1errJGesuJsJOWKexqY0Vnn95uuxmm5ozGu4B1TmMO5m2JCSqqVOLUxtbF!DywEc5D0Cc!uD82lD2l4IQ3i!wM5gFaU

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za szybką odpowiedź.

SSD już mam :) 128 GB Vertex 4

Obawiałem się właśnie trochę tego be quiet, bo nie znalazłem opinii o jego głośności (jeśli chodzi o chłodzneie CPU).

Podobnie jeśli chodzi o zasilacz... Podobno seasonic jest najcichszy i do pewnego obciążenia nawet nie włącza wentylatora.

Co do OC, to na początku na pewno nie będzie, ale za jakiś czas może się to zmienić - ogólnie chciałbym mieć rezerwę do podkręcenia co najmniej do 4 GHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli szukasz max ciszy, to pomyśl jeszcze o kupnie Scythe Quiet Drive dla Segate'a.

Piszesz, że "z całą pewnością nie będzie mocnego podkręcania" ale jednak takie minimalne planujesz?

Jeszcze do przemyślenia są wentylatory - osobiście używam Be Quiet Silent Wings 120/140 + regulator obrotów oraz wyłączniki wentylatorów, jeżeli komp jest w stanie pracuje w windzie / film.

Przy niekręconym i5 3570K, MSI GTX 560Ti (z ręczną regulacją obrotów), Be Quiet DP 550W, wentylator Thermalright 120 + Noctua, SQD, Fractal Define XL, Be Quiet SW 120/140 oraz regulator obrotów jak i włączniki pozostałych wentyli (opcja wentylatorów 2óch pracujących w idle a 5 w stresie) i komp jest niesłyszalny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli szukasz max ciszy, to pomyśl jeszcze o kupnie Scythe Quiet Drive dla Segate'a.

o widzisz - świetne info :) dzięki

regulator obrotów oraz wyłączniki wentylatorów

a z jaki masz regulator? bo szukam czegoś dobrego i bez wystającytch pokręteł (klapka w obudowie). Teraz mam jakiś automatyczny Aerocool, ale to porażka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalman ZM MFC-1

Dołączona grafika

Ost kupiłem chyba WD Caviar Green WD10EZRX - jest głośniejszy i mocniej wpada w wibracje niż Samsung 502HI i SQD ratuje moje uszy :D

Dysk leży sobie na dnie budy, na gumowych podkładkach i dzięki temu jakby go nie było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wieć tak kup thermalright macho 2 (miałem noktua i jest troszke głosniejszy przy tych samych temperaturach, na twoim miejscu dołożyłbym do 3770k bo podkrecenie znacznie skróci czas obróbki video i wcale nie musisz podnosić napięcia, poprostu sprawdzisz sobie jak daleko procek idzie na standardowym napięciu, do takiego lightowego oc wystarczy MSI Z77A-G45, z zasilaczem poszalałeś mój wykrecony zestaw nie bierze wiecej jak 350w w stresie takze seasonic x560 w zupełności da rade, a do tego jest tak cichy że nawet jak przejdzie z pasywnego w aktywny to tego nie uslyszysz , za zaoszczedzone pieniądze kup radeona gigabyte hd7950 a to dlatego ze radki obsługują funkcje "zero core power" co w połaczniu z z77 da dodatkowe oszednosci energii kiedy materiał bedzie obrabiany przez procka, dodatkowo w radkach masz transkoder do obróbki video za darmo (zmiana formatów plików video) tak zrób i bedziesz zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi